Bölgenin 4 ili koronavirüs tedbirlerinde ne durumda?

Bölgenin 4 ili koronavirüs tedbirlerinde ne durumda?
Rawest bölge illerinde koronavirüse karşı alınan önlemleri araştırdı. Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van’da koronavirüse karşı tedbirler ne durumda?

Rawest Araştırma, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van illerinde 738 kişi ile koronavirüs tedbirlerini görüştü.

Araştırmaya katılan 738 kişinin koronavirüse karşı önlemler kapsamında uygulanan tedbirlere ne kadar uyduğuna dair çarpıcı sonuçlar çıktı.

Araştırmaya katılanlara “Koronavirüsü hakkındaki endişe durumunuz nasıl?” sorusu yöneltildi. Bu soruya yüzde 5 çok az endişeliyim, yüzde 11 az endişeliyim, yüzde 11 Ne endişeli ne de değil, yüzde 42 endişeliyim, yüzde 31 ise çok endişeliyim yanıtını verdi.

 “Koronavirüs el yıkama alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna araştırmaya katılanlardan yüzde 19 normal bir şekilde elini yıkadığını, yüzde 49 sık sık yıkadığını, yüzde 32 ise çok sık yıkadığı yanıtını verdi.

 Koronavirüs salgınına karşı evde kal çağrısına katılıma ilişkin ise şu sonuçlar çıktı:  Yüzde 2 çok daha fazla çıkıyorum, yüzde 2 biraz fazla çıkıyorum, yüzde 16 normal rutinde çıkıyorum, yüzde 49 az çıkıyorum, yüzde ise hiç çıkmıyorum.

  “Koronavirüs sebebiyle sosyal ortamlarda bulunma durumunuz nasıl değişti?” sorusu ise araştırmaya katılanlardan şu yanıtı aldı:  Yüzde 1’inde çok daha fazla bulunuyorum, yüzde 2’sinde biraz fazla bulunuyorum, yüzde 9’unda normal rutinde bulunuyorum, yüzde 33’ünde daha az bulunuyorum, yüzde 55’inde de hiç bulunmuyorum.

Araştırmaya katılanlar, “Koronavirüs sebebiyle insanlarla temasınız ne şekilde değişti?” sorusuna ise şu cevapları verdi: Yüzde 2 hiç kaçınmıyorum, yüzde 25 az kaçınıyorum, yüzde 7 normal rutinde temasım devam ediyor, yüzde 38 biraz fazla kaçınıyorum, yüzde 28 ise çok daha fazla kaçınıyorum.

Koronavirüse karşı koruyucu önlemelere ilişkin ise yüzde 27 hiç önlem almadığını, yüzde 7 çok fazla önlem aldığını, yüzde 66 ise önlemleri ekseriyetle uygulamadıklarını ya da az uyguladıklarını ifade etti.

Koeonavirüs salgını beslenme alışkanlıkları üzerinde belli bir etkide bulunsa da esas itibariyle eski beslenme alışkanlıkları korundu.

Araştırmada, Sağlık Bakanı'nın Korona virüsü sürecinde gösterdiği performansa ilişkin ise yüzde 41 olumlu yüzde 59 ise kısmen olumlu ve olumsuz yanıtlarını verdi.

 Devlet kurumlarının Koronavirüs vakaları konusunda şeffaflığı ise araştırmaya katılanlardan şu yanıtı aldı: Yüzde 7 çok fazla şeffaf, yüzde 26 şeffaf, yüzde 16 ne şeffaf ne de şeffaf değil, yüzde 37 yeterince şeffaf değil, yüzde 14 hiç şeffaf değil.

 Devlet kurumlarının Koronavirüs vakaları hakkında paylaştıkları bilgilerin güvenilirliği sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: Çok güveniyorum yüzde 11, Güveniyorum yüzde 30, Ne güveniyorum ne de güvenmiyorum yüzde 22, Çok az güveniyorum yüzde 26, Hiç güvenmiyorum yüzde 11.

Araştırmada son bir hafta içinde, koronavirüs önlemleri kaynaklı yapılan alışveriş ise:  Temel gıdada yüzde 77, Sabunda yüzde 73, Kolonyada yüzde 69, Islak mendilde yüzde 62, Tuvalet kağıdında yüzde 60, Kağıt mendilde yüzde 58, Et/tavukta yüzde 56, Dezenfektanda yüzde 38, Maskede yüzde 35, Eldivende yüzde 33 oldu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.