Bu binaya az hasarlı raporu verildi

Bu binaya az hasarlı raporu verildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü, her tarafı dökülen, depremde yıkıldı diye haber yapılan, daha sonra ise ağır hasarlı diye boşaltılarak mühürlenen binaya şimdi de “az hasarlı” raporu verdi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Maraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında bulunan Diyarbakır’da, “hasar tespit” çalışmalarının verilen raporların gerçeğe uygun olup olmadığı tartışma yaratıyor. “Ev sahiplerinin evlerinin değeri düşmesin” diye hasar tespit talep etmemesi, “kiracıların” verilen destekten faydalanmak için hasarlı olmayan evleri “ağır, orta ya da hafif” hasarlı gösterme çabası ile başka nedenlerle verilen hasar tespit raporları, tespit çalışmalarının sağlıklı ilerlediği konusunda kuşkuya neden oluyor. Kuşkuya neden olan raporlardan biri de merkez Kayapınar ilçesi Huzurevleri Semti’nde bulunan Ruken Apartmanı oldu.

haber-salih-abi-4.jpg

Önce mühürlendi sonra az hasarlı raporu verildi

Gördüğü ağır hasar nedeniyle Ruken Apartmanı’nın yıkıldığı haberleri yapıldı. Ancak bina hasara rağmen ayakta kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğünün yaptığı incelemelerde binaya önce “ağır hasarlı” raporu verildi, ardından bina tahliye edilerek, mühürlendi. En son yapılan hasar tespit incelemesinde ise, bu defa binaya “az hasarlı” raporu verildi. Birçok yerinde yıkılmaların yaşandığı binanın sakinleri ise tedirgin, hangi rapora güveneceklerini bilmiyor.

haber-salih-abi-3.jpg

‘Yapılan 4 itiraza yanıt verilmiyor’

Bina sakinlerinden Bekir Zilan, binanın zemin katı ve birinci katında duvar kalmadığını, alt tabla ve kirişlerde eğilmelerin yaşandığını belirterek, “Bina ilk gün ağır hasarlı diye mühürlendi. Daha sonra yapılan tespit sonucunda az hasarlı raporu verildi. Az hasarlı raporu ile 4 defa Valilik Açık Kapı birimine itiraz edildi. Ancak bu güne kadar hiçbir işlem yapılmadı. 28 dairenin bulunduğu binadan 16 daire taşınmış. Geri kalan bina sakinleri ise sokakta yaşamlarını sürdürüyor. Yetkililerden bir an önce durumu netleştirmelerini istiyoruz. Ayrıca bina sakinlerine hasardan dolayı hiçbir ödeme yapılmadı.” ifadelerini kullandı.

haber-salih-abi-1.jpg

Yargıya taşınma hazırlığı

Yaptıkları itirazın sonuçlanması sonrası kafalarında herhangi bir kuşkuya yer kalmaması için durumu yargıya taşıyacaklarını dile getiren Zilan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğünün gelip nihai bir rapor vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum