Bugün olmasa yarın istifa edeceğim

Bugün olmasa yarın istifa edeceğim
Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Selahattin Gönül, Vatan Partisinde eksen kayması olduğunu iddia ederek partisinden istifa etti.

Vatan Partisinin çizgisinin değişmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren ve partisindeki “eksen kayması”nı içine sindiremediğini belirten Gönül, “Ben sizinle de belki de son röportajımı yapıyorum. Vatan Partisi İl Başkanlığından da istifa edeceğim. Açık ve net söylüyorum. Bugün etmezsem yarın istifa edeceğim. Çünkü bana ters olan bir anlayışın yanında yer almam yakışık almaz. Kürt sorununun çözümüne eğilmedikleri için, bu sorun karşısında dürüst davranmadıkları için bu partiden istifa edeceğim” dedi.

Tigris Haber olarak siyasi parti temsilcileri ile periyodik olarak yaptığımız gündem değerlendirme röportajlarının bu haftaki konuğu Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Selahattin Gönül idi. Ancak Gönül röportaj sırasında Vatan Partisi İl Başkanlığından ayrılacağını ifade ederek bu röportajın da Vatan Partisi İl Başkanı olarak son konuşması olduğunu söyledi.

Röportajımız sırasında partisinden istifa edeceğini açıklayan Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Selahattin Gönül ile yaptığımız röportajın tamamı şöyle:

‘Bölgenin çeşitli illerinde bulunduk ama memleketimizi asla terk etmedik’

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1956 Diyarbakır Silvan doğumluyum. Ailem hep Silvan’da yetişti fakat 60 yılı aşkın bir zamandır Diyarbakır’da ikamet ediyoruz. Babam Demokrat Parti döneminde epey bir süre sürgün hayatı yaşadı. Bu yüzden bölgenin çeşitli illerinde bulunduk ama memleketimizi asla terk etmedik. Halen de Diyarbakır’da yaşıyorum ve Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanlığını yapmaktayım.

‘Her şey dışarıdan görüldüğü gibi değilmiş’

Kürt kökenli biri olarak Vatan Partili olmak ve İl Başkanlığını yürütmek sizin için herhangi bir zorluk yaratıyor mu, ya da neden Vatan Partisi?

Benim öncelikli hedefim şuydu; Doğu ve Güneydoğu’daki birçok sıkıntıların çözümünü bu partide gördüğüm için Vatan partiliyim. Fakat her şey dışarıdan görüldüğü gibi değilmiş. Ben aynı zamanda Vatan Partisinin merkez yürütme kurulu üyesiyim. Partinin birçok merkezi toplantısına katıldım. Bu toplantıların içinde gerek Hasan Kundakçı paşa olsun gerek Levent Ersöz paşa olsun ve gerekse de Balyoz’da mağdur olan birçok komutanla toplantılarımız, görüşmelerimiz oldu. Fakat benim Sayın Doğu Perinçek’e bir söylemim oldu.

‘Halk kimi tercih ediyorsa ona saygı duymak lazım’

Nasıl bir söylemdi bu?

Diyarbakır’da HDP’nin yüzde 70’in üzerinde bir oyu var. Bu bölgede sevseniz de sevmeseniz de bu halk kimi tercih ediyorsa ona saygı duymak lazım. Kimse oyunu silah zoru ile baskı ile kullanmıyor. Ama şu var; Diyarbakır halkı birçok sıkıntı ve badireyi atlattığı için hükümete olan tepkiden kaynaklı oyunu HDP’ye veriyor. Halk bu oyu verirken de kendi özgür iradesi ile veriyor. Şuanda bölgemizde bir Afrin hareketi var, bir savaş var. Dün ise bir barış süreci vardı, bugün niye böyle oldu. Bakın İran PJAK ile anlaştı. İran kendi bölgesine PJAK’ı sokmadı. Savaştılar ama sonunda bir masada oturup anlaştılar. Biz de anlaşabilirdik. Bunları seçim malzemesi yapmak doğru bir şey değil.

‘Vatan Partisindeki bu değişimi doğru bulmuyorum’

Peki, bu anlattıklarınızın Vatan Partisi ile bağı nedir, partinizin Kürt sorununa yaklaşımı nasıl?

Bakın dikkat edin Abdullah Öcalan ile birebir görüşen ilk kişilerden biri Doğu Perinçek’tir. Hatta Cemil Bayık ile görüşen de Perinçek’tir. Perinçek’in şöyle bir şiiri vardı; “Mart geliyor karlar eriyecek, çekler açacak, insanlar dağdan inecek barış sağlanacak’. Ama şimdi bakıyorum ki, Perinçek o günkü çizgiden uzaklaşmış. PKK’ya karşı her şey yapabilir ona bir lafım yok. Ama bu bölgede HDP’nin halkın seçmiş olduğu milletvekillerini içeriye atmak doğru bir şey değil. Bu doğru bir strateji değil. Bugün Vatan Partisi HDP’yi kapatın diyor. Ben Vatan Partisindeki bu değişimi doğru bulmuyorum. Türkiye’de 20 milyondan fazla Kürt var. Biz Kürtler bence kendimize ihanet ediyoruz.

‘Ümidi olmayan insanlar her şey yapar’

Nasıl?

Oylarımızı kullanırken daha seçici, daha dikkatli olmamız lazım. Bugün Kürtlere hiç kimse dost değil. Herkes Kürtleri dışlamış. Bugün Diyarbakır’da iki tane bölgede 80’e yakın milletvekili var. Ben halen bu tabloyu çözemiyorum. Hepimiz Allaha çok şükür Kürdüz, Türküz, Müslümanız. Hiçbir şeyden de çekinmiyoruz ama şu var; bizim bu bölgeye bir çivi çakılmaz mı? Buyurun gidelim öyle yerler var ki, insanların cebinde sigara parası yok. Kahvede çay içecek paraları yok. Ümidi olmayan insanlar her şey yapar. Ümidi olmayan gençler her şey yapar, her yere de gider. İnsanlarımız bir torba erzak ile bir torba kömür ile kandırılmaya çalışılıyor.

‘Kürt sorununun çözümüne eğilmedikleri için, bu partiden istifa edeceğim’

Vatan partisine gelelim, çizgi değişikliğinden bahsettiniz. Siz bu durumu Doğu Perinçek ile görüştünüz mü?

Bundan yaklaşık 2 ay önce Ankara’da bit otelde Doğu ve Güneydoğu sempozyumu vardı. Bölgeden birçok insan bu toplantıda vardı. Gerek askeri kanattan olsun, gerek Balyoz ekibinden olsun gerekse de Güneydoğu’daki Koruyucu ailelerden olsun çok sayıda insan vardı. Ben o toplantıda Sayın Genel Başkanım Doğu Perinçek’e, Hasan Kundakçı paşaya ve Beşir Tatar’a birer sorum oldu. İlk sorum Beşir Tatar’a idi. Beşir Bey dedim, siz Şırnak’ta Koruyucu başı bir ailenin liderisiniz. Bu koruyucuları mayın tarlasına önden gönderiyoruz. Mayına basıp ölen koruyucuların geride kalan ailesinin sosyal hakları ne durumdadır? Durakladı, cevap veremedi. Ben şunu söylemek istiyorum; koruyucular öldükten sonra eşlerini başkaları alıyor. Bu bize yakışan bir durum değil. Biz eğer askerimize, polisimize zırhlı kulübeler yapıyorsak; koruyucular da dağın başında dört tane taşın, biriketin üzerinde elektriği, suyu olmayan bir yerde yaşıyor. Onlara da günahtır. Biz toplumun her kesimini kazanmak zorundayız, ayrımcılık yapamayız. Doğu perinçek’e de şunu söyledim: Her ne yaparsanız yapın, her ne söylerseniz söyleyin; PKK’ya her şey söyleyebilirsiniz. Ben de yanınızdayım ama seçilmiş insanlar cezaevine atılırken bu insanlar için eğer siz dönüp diyorsanız, ‘HDP kapatılsın’ ben buna karşıyım. Demokrasi varsa bu herkes içindir. Ben sizinle de belki de son röportajımı yapıyorum. Vatan Partisi İl Başkanlığından da istifa edeceğim. Açık ve net söylüyorum. Bugün etmezsem yarın istifa edeceğim. Çünkü bana ters olan bir anlayışın yanında yer almam yakışık almaz. Kürt sorununun çözümüne eğilmedikleri için, bu sorun karşısında dürüst davranmadıkları için bu partiden istifa edeceğim.

‘AK Parti yüzde 30’un altında oy alacak’

Peki, siz Perinçek’ten nasıl bir yanıt aldınız?

Perinçek bana “haklısın” dedi. Tabii bölgemiz çok hassas bir bölge ve her şey pamuk ipliğine bağlı. Herkes bu bölge insanının sırtına basarak bir yere gelmeye çalışıyor. Ama insanımız da eski insanlar değil ve vizyonlarını değiştirdiler, kendilerini geliştiriyorlar. Bugün bölgede kayyum belediyeleri var bütün hizmetler de AK Parti tarafından yapılıyor ama seçimlerde yine bir değişiklik olmayacak. Yine AK Parti yüzde 30’un altında oy alacak. HDP de yine yüzde 70 alacak. Yani, bütün bu olan bitenler seçim sonucunu değiştirmeyecek.

‘O günden sonra bu partiden ayrılmaya karar verdim’

Perinçek size “haklısınız” dedi ama sonrası…

Benim tepkim orada çok sert olmuştu. Sert olmasının sebebi de bugün dağdaki askerimiz, polisimiz şehit oluyor. Allah hepsine yardım etsin. Çünkü çok zor bir dönemden geçiyoruz. Ama siyasette bir dürüstlük göremiyorum. Hasan Kundakçı paşaya da şunu sordum: Diyarbakır’da faili meçhul cinayetler 1990’larda başladı. 30 bine yakın insan yaşamını yitirdi. Hizbullah’ın bir kanadı gelir Batmandakileri öldürürdü, bir kanadı gider Silvan’dakileri öldürürdü. Beyaz Toroslar çoğalmıştı. Kimin ne zaman öldüğü belli değildi. Hasan Kundakçı paşa ise bana şu ifadeyi kullandı; “Yanlış düşünüyorsunuz. Bunlar PKK’nın kendi arasındaki infazlarıydı”. O zaman edim ki, paşam çok haklısınız, biz haksızız. Eğer 30 bin kişiyi PKK öldürüyorsa o zaman bu devlet neredeydi? Ve ben o günden sonra bu partiden ayrılmaya karar verdim. O görüşme benim son görüşmemdi ve o günden sonra da bu partide olmak istemedim.

‘Türkiye ile Rusya’yı, İran’ı, Suriye’yi, Çin’i birleştiren Perinçek’tir’

2019 seçimleri için ittifaklar konuşuluyor. Hâlihazırda Cumhur ittifakı da kuruldu. Sizce Vatan Partisi ittifaklar tablosunda nerede yer alır?

Bizi onuncu kurultayımızda şunu söyledim Genel Başkanımıza (Perinçek’e) siz bu iktidarın arka penceresisiniz. Perinçek ise bana “Tayyip Bey ile ilgili bir daha böyle bir şey söylemeyin” dedi. Bugün Rusya’daki bağlantıların, Suriye’deki bağlantıların, İran’daki bağlantıların ve Çin’deki bağlantıların ana mimarı Doğu Perinçek’tir. Türkiye ile Rusya’yı, İran’ı, Suriye’yi, Çin’i birleştiren Perinçek’tir. Bundan da adım gibi eminim. Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığını yapıyor. Ve ne olursa olsun bu hükümet Esed ile el sıkışacak. Bu sadece benim kişisel görüşüm değil, Vatan Partisinin içindeki söylemler bu. Bakın devlet nezdinde Suriye hükümeti ile görüşülüyor, bu görüşmeler de devam ediyor. Biz İran ile düşman gibiydik ne olduk kardeş gibi olduk. Rusya ile yine öyle. Bütün bu dönüşlerin mimarı Vatan Partisidir. Yine, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de hükümeti bu konuda uyaran Doğu Perinçek’tir.

‘Vatan Partisi AK Partiyi ise savunuyor ve destekliyor’

Cumhurbaşkanlığı konusunda Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek aday olduğunu açıkladı. Birinci tur için aday ama ikinci turda Vatan Partisi kimi destekler?

Vatan Partisinin oyu zaten yüzde birin altındadır. Kimse de bizi dikkate almaz. Ama ne var, MHP, BBP, Vatan Partisi, AK Parti Cumhur ittifakı için birleşecek. Bu benim şahsi görüşümdür. Vatan Partisi CHP ile anlaşmıyor, HDP ile anlaşmıyor, İYİ Parti ile anlaşmıyor. Peki, bu üç parti ile anlaşmayan bir Vatan Partisi kiminle ortaklık yapacak. Vatan Partisi AK Partiyi ise savunuyor ve destekliyor.

‘AK Partide küskünler çok olacak’

Cumhur ittifakına karşı bir ittifak oluşur mu siz bunu olası görüyor musunuz?

Cumhur ittifakına karşı bir ittifakın oluşma şansı yok. Ben başka bir şeyi söyleyeyim. Cumhurbaşkanının Mersin konuşmasında, ağırlığını ülkücülerin oluşturduğu bir topluluk vardı. Orada Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkücü işareti yaptı ve o işaret bölgedeki AK Partilileri küstürdü. Net bildiğim insanlar var. Diyarbakır’da MHP’nin oy oranı 0.02’dir. Bugün MHP’yi hiç birimiz de savunamayız. Eğer siz bölgedeki oy potansiyeli 0.02 olan bir partiyi yanınıza aldığınızda ki, sizi Afrin Harekâtına tetikleyen de MHP’dir. AK Parti MHP ile bir nikâh yaptı, anlaştı ve bölgedeki AK Partili insanlar da AK Partiye olan bakış açılarını değiştirmeye başladılar. Bunlar AK Partinin içindeki insanlar ve AK Partide küskünler çok olacak. Bakın yeni bir İl Başkanı geldi, Serdar Bey. Çok dürüst saygın ve temiz bir insandır kendisi. Allah hayırlı etsin, kimsenin emeğini de boşa götürmesin ama AK Partinin içindekiler Serdar Bey’i o başkanlık koltuğunda fazla oturtmayacaklar.  AK Parti içinde küskünler var. Geçen seçimlerde biraz oylarını arttırdılar ama bu seçimde bu oyu da göremeyecekler. AK Parti bu seçimlerde yüzde 30’u geçmez, altında kalır.

‘Silahlı örgütle savaşılsın ama…’

Yaklaşık iki aydır bir Afrin operasyonu sürüyor ve Vatan Partisinin de bu operasyona büyük bir desteği var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Evet, Vatan Partisinin Afrin operasyonuna büyük desteği var ve desteklemekte de haklıdır. Türkiye’nin güvenliği açısından böyle bir operasyonu yapmakta haklı nedenleri var. Ama çok çok içeri girmesine de gerek yoktu. Yani, sınır güvenliğini sağlayıp, belli bir alanı kontrol altına aldıktan sonra durabilirdi. Şuan teknoloji çok çok ileride ve kendi güvenliğini bu alanda da sağlayabilirdi. PKK ile savaşa hiçbir zaman itirazım yoktur. Silahlı örgütle savaşılsın ama sivil halkın zarar görmemesi için dikkat edilmeli.  Burada sivil halk mağdur oluyor endişesi taşıyorum. Tabii bu benim şahsi görüşümdür. Ayrıca nasıl ki, YPG, PKK bir terör örgütü ise ÖSO da aynıdır. Çünkü ÖSO da Suriye hükümetine karşı savaşan bir örgüttür.

‘Vatan Partisi de burada tabela partisi olur ve olmaya da mahkûmdur’

Partinizden istifa edeceğinizi söylediniz, bunun bir zamanı var mı ayrıca istifanızın parti tabanınızdaki etkisi ne olur?

Bugün itibariyle istifa dilekçemi hazırlayacağım ve bu görevi de bırakacağım. Bugün Vatan Partisinin Diyarbakır’da 300’e yakın üyesi ve bin 600 civarında da oy potansiyeli var. Tabii ki, parti içinde bir etkinliğim var ve istifam Vatan Partisinin burada alacağı oyları etkiler. Bu topraklarda tabela partisi çoktur. Vatan Partisi de burada tabela partisi olur ve olmaya da mahkûmdur.

Ali Abbas Yılmaz/ Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.