Çalışmalar yavaş esnaf mağdur!

Çalışmalar yavaş esnaf mağdur!
Diyarbakır’ın tarih Sur ilçesinde devam eden sokak sağlıklaştırma çalışması Gazi Caddesinin Mardinkapı’ya kadar olan bölümünde devam ederken, esnaflar çalışmaların yavaş ilerlemesine tepkili

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel haber

 

Çalışmalarda kalite yok!

Süleyman Nazif Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda cadde esnafı da olan Selahattin Yavuz, iki aydır süren çalışmaların yavaş ilerlemesinden duyduğu rahatsızlığı şu ifadelerle dile getirdi: “Çalışmaların bugüne kadar yavaş ilerlemesi ister istemez esnafın tepkisine neden oluyor. Çünkü esnaf bu çalışmalar içinde iş yapamaz hale geldi. Bunun yanı sıra yapılan çalışmalarda kalite yok. Yapılan çalışmaların niteliğini denetleyen kimse de yok.”

Esnafı dinleyen yok!

Çalışmaların yavaş yürütülmesine tepki duyan esnaflardan Nurettin Tütüncü, “Bugüne kadar çalışmalar doğru dürüst yürümüyordu ama Cumhurbaşkanımız gelecek diye iki gündür çalışmalar hızlandı. Çalışmalarla ilgili kimse esnafı muhatap almıyor. Çalışmalarda gerekli özen gösterilmiyor, bunu dile getirdiğimizde ise bizi dinleyen yok” şeklinde konuştu.

Aşefçiler esnafı da sağlıklaştırma istiyor!

Gazi ve Melikahmet caddesinde yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmalarının Tarihi Aşefçiler çarşısında da yapılmasını isteyen Aşefçilerin 75 yaşındaki emektar Mehmet Şükrü Babayiğit ise şöyle konuştu: “Nasıl ki, Gazi Caddesi, Melikahmet Caddesi, Çarşıya Şeviti yenilendi biz de aynı çalışmayı çarşımızda istiyoruz. Burası Sur’un en eski çarşılarından biridir ve tarihi bir yerdir. Bu çarşıda yüzlerce esnaf var ve hepimiz buranın yenilenmesini istiyoruz.”

 

Sur’daki sokak sağlıklaştırma çalışmaları Gazi Caddesinin Balıkçılarbaşından Mardinkapı’ya kadar olan bölümünde sürerken, cadde esnafı çalışmaların yavaş ilerlediğinden ve işlerin özensi yapıldığından şikayetçi.

İki aydır çalışmaların sürdüğü caddede esnaflar sıkıntı yaşarken, süren çalışmalardaki kimi aksaklıklar konusunda esnafın uyarılarının dikkate alınamaması da esnafı ciddi şekilde rahatsız ediyor. İki ay içinde yavaş ilerleyen çalışmalar ise Cumhurbaşkanının gelişinin duyulması üzerine iki gündür hızlanmış durumda.

‘Yapılan çalışmalarda kalite yok’

Mardinkapı esnafının sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yavaş ilerlemesinden duyduğu rahatsızlığı, Süleyman Nazif Mahallesi Muhtarı Selahattin Yavuz, şu ifadelerle dile getirdi: “ Caddemizde sürdürülen çalışmalardan dolayı yetkililere teşekkür ederiz ancak iki aydır başlayan çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Çalışmaların bugüne kadar yavaş ilerlemesi ister istemez esnafın tepkisine neden oluyor. Çünkü esnaf bu çalışmalar içinde iş yapamaz hale geldi. Bunun yanı sıra yapılan çalışmalarda kalite yok. Yapılan çalışmaların niteliğini denetleyen kimse de yok. Esnaflar zaman zaman bu konuda şikayet dile getiriyor ama esnafı dinleyen de yok. Caddeye aydınlatma direkleri dikiliyor ve bu direkler esnafın dükkanının önünü kapatıyor. Aydınlatma direkleri dükkan aralarındaki kolon hizalarına denk getirilmesi gerekirken, dükkanın ortasına gelecek şekilde yerleştiriliyor. Esnaf bu durumu dile getirdiğinde ise dikkate alan yok. Zaten üç metrelik dükkan önü var onu da aydınlatma direkleri kapatıyor. Halbu ki, bir buçuk metre sağa ya da sola kaydırılsa bu aydınlatma direkleri bir sorun olmayacak ama bu kadar basit bir konuda bile esnafın sözünü dinleyen yok. Burası Mardinkapı mezarlığına giden yoldur ve buradan gelip geçen insanlar için bir çeşme yapılsın diye talepte bulunduk ama DİSKİ’den bunu dikkate alan olmadı. Yani, vatandaş olarak esnaf olarak ne söylesek sözümüz para etmiyor. Çalışmalarda kimi aksaklıklar oluyor, esnaf bunu dile getiriyor ama dinleyen yok. Dükkan Darabalarının çoğu arızalanıyor ama kimin umurunda.”

‘İki aydır çalışma var ve esnaf iş yapamıyor’

Cadde esnaflarından Mustafa Tepe ise yavaş ilerleyen çalışmalara tepki gösterdi. Tepe, şunları söyledi: “İki ay oldu burada tozun toprağın içindeyiz. Bugüne kadar çalışmalar çok yavaş ilerliyordu ama her ne hikmetse iki gündür çalışmalar hızlandı. Çalışmaların hızlanması için ille de bir Bakanın, Başbakanın ya da Cumhurbaşkanının mı gelmesi gerekiyor. Evet, burada bir çalışma var ve tüm bu yapılanlar esnafın yararınadır anacak neden bu kadar yavaş yapılıyor ve neden bu kadar özensiz, düzensiz yapılıyor. İki aydır burada çalışma var ve esnaf iş yapamıyor. Esnafın iki aylık zararını soran yok.”

‘Cumhurbaşkanımız gelecek diye iki gündür çalışmalar hızlandı’

Çalışmalardaki özensizliğe vurgu yapan esnaflardan Nurettin Tütüncü, “47 yaşındayım ve burada babadan deden esnafım. İki aydır burada bir çalışma başlatıldı ve halimiz ortadadır hala dükkanlarımızın önü toz duman. Bugüne kadar çalışmalar doğru dürüst yürümüyordu ama Cumhurbaşkanımız gelecek diye iki gündür çalışmalar hızlandı. Çalışmalarla ilgili kimse esnafı muhatap almıyor. Çalışmalarda gerekli özen gösterilmiyor, bunu dile getirdiğimizde ise bizi dinleyen yok. Daraba yapılmış ama darabalar bozuk ve hepsini tamir ettirmişiz. Yağmur yağdığında darabalar bozuluyor. Şuan öğle saati ama hala dükkanı açmamışım. Niye çünkü dükkanın önüne beton dökülmüş ve onun kuruması lazım. Şimdi bu işlem gece yapılamaz mıydı? Ben bir esnaf olarak dükkanımı açamazsam evime iki ekmek götüremezsem kendimde bir eksiklik hissederim” şeklinde konuştu.

Aşefçiler esnafı da sağlıklaştırma istiyor!

Tarihi Aşefçiler çarşısının 75 yaşındaki emektar esnafı Mehmet Şükrü Babayiğit ise Gazi caddesindeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarının Aşefçiler’de de yapılmasını istedi. Babayiğit, şöyle konuştu: “47 senedir burada esnafım. Bizim yetkililerden talebimiz nasıl Çarşıya Şeviti yeniledi aynı çalışmaların bizim çarşımız için de yapılmasıdır. Buraya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cumali Atilla’da geldi ve bunu kendisine de söyledik. Bütün esnaflar olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe yazdık ve bu talebimizi ilettik ama henüz bir sonuç alamadık. Nasıl ki, Gazi Caddesi, Melikahmet Caddesi, Çarşıya Şeviti yenilendi biz de aynı çalışmayı çarşımızda istiyoruz. Burası Sur’un en eski çarşılarından biridir ve tarihi bir yerdir. Bu çarşıda yüzlerce esnaf var ve hepimiz buranın yenilenmesini istiyoruz.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.