Cezaevi önünde 'hasta tutsakları bırakın' çağrısı

Cezaevi önünde 'hasta tutsakları bırakın' çağrısı
Diyar TUHAD-DER, cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde basın açıklaması düzenledi.

Diyar TUHAD-DER tarafından hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yapılan eyleme katılan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gültan Kışanak, AKP hükümetinin vebal defterinin son derece kabarık olduğunu belirtti.

DİYARBAKIR - Diyar TUHAD-DER, cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde basın açıklaması düzenledi. Cezaevinde onlarca hasta tutsak yakınlarının yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Diyarbakır İl Örgütü, TUHAD-DER, Barış Anneleri Meclisi, MEYA-DER, GÖÇ-DER ve 78'ler Derneği katıldı. 

'Tutsakların eylemini destekliyoruz' 

Grup adına açıklamayı yapan BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, cezaevlerinde tutulan siyasi tutsakların seslerini duyduklarını belirterek, hasta tutsakların durumlarına ilişkin 1 hafta görüşe çıkmama kararlarını desteklediklerini söyledi. Hasta tutsakların durumlarına yönelik hükümetin 3 maymunları oynadığını ifade eden Beştaş, " Türkiye cezaevlerinde 162 ağır hasta tutsak var. AKP hükümeti hasta tutsakları unutturmaya çalışıyor. Hasta tutsakların bırakılmamaları siyasi bir karardır. Siyasi olmasaydı bugün cezaevlerinde ölüme terk edilmezlerdi" diye konuştu.

'Hasta tutsaklara karşı insanlık suçu işleniyor'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak ise, cezaevlerindeki tutsakları selamlayarak konuşmasına başladı. Hasta tutsakların özgürlüklerinin devlet tarafından ellerinden alındığını söyleyen Kışanak, siyasi tutsakların hasta tutsaklara destek vermek amacıyla bir hafta görüşe çıkmama kararını selamladı. Kışanak, "Cezaevlerinde her zaman bu halkın, bu toplumun vicdanı olmaya ve bu mücadeleyi güçlü kılmak için bütün imkanlarını seferber etmeye devam ediyorlar" dedi. Kışanak, cezaevlerinde hasta tutsakların tutulmasının bir insanlık dramı ve insanlık suçu olduğunu söyledi. 
'Cezaevinden çıkan her tabut AKP için bir kara lekedir'
Kışanak, "Burada resimlerini gördüğümüz insanlar yaşama hakkı gasp edilmiş insanlardır. Resimlerini gördüğümüz insanlar adım adım ölüme yaklaşırken son günlerini ailelerinin yanında geçirme hakları bile elerinden alınmış insanlardır. Bu bir insanlık suçudur. AKP hükümetinin vebal defteri son derece kabarıktır. O defterin en kara sayfası hasta tutsaklarla ilgilidir. Cezaevinden çıkan her tabut AKP için bir kara lekedir.

Kargılı kör olmak üzere 
Kışanak'ın konuşmasının ardından hasta tutsak Şemsettin Kargılı'nın eşi Safiye Kargılı konuştu. Kargılı, "Ben beş çocuk annesiyim. Şu an zindanda yaşamını sürdürenlerin mücadeleleri önünde saygı ile eğiliyorum. 21 yıldır cezaevinde bulunan eşim çocuklarını görmekte bile zorluk çekiyor. Gözleri görmüyor durumda şu an. Biz ölene kadar onların yanında kalacağız" diye konuştu. Açıklama, "Biji berxwedana zindanan" , "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları ile sona erdi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.