Cezaevlerinden çığlıklar yükseliyor!

Cezaevlerinden çığlıklar yükseliyor!
İHD verilerine göre, Türkiye cezaevlerinde 544 ağır hasta tutuklu bulunuyor. Hasta tutukluların birçoğunun durumunun kötüye gittiği belirtiliyor.

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre, Türkiye cezaevlerinde 544 hasta tutuklu bulunurken, bunların içerisinde 160'ının durumu ağır. Hasta tutuklulara ilişkin Adli Tıp Kurumu'na yapılan başvurular her defasında olumsuz geri dönerken, ATK'nin birkaç hasta tutuklu için verdiği "cezaevinde kalamaz" raporuna ise Cumhuriyet Başsavcılıklarının illerin emniyet birimlerinden istediği bilgiler sonucunda "toplum güvenliği için tehlike oluşturuyor" gerekçesi ile tahliye etmemesi dikkat çekiyor.

Türkiye cezaevlerinde durumları ağır olan hasta tutuklulardan bazılarının isimleri ve hastalıkları şöyle:

Diyarbakır E ve D Tipi

Askeri Şahin: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kurulu'nun hazırlamış olduğu raporunda, hasta tutuklunun 3 günde 5 saat diyalize girdiğine dikkat çekildi. Raporda, Şahin'in sağlık sorunlarından dolayı kaldırıldığı hastanede, hayati tehlikesinin bulunduğu belirtilerek, hastalığın bulunduğu koşullarda tekrarlanabileceği uyarısı yapıldı.

Halil Güneş: Kemik kanseri, akciğerlerde tümör, ağır dereceli uyku apnesi (uykuda akciğer ve kalp iki soluk arası 21'7 saniye duruyor), TSSB, her iki gözde glokom, epilepsi hastalıkları bulunuyor. İki hafta önce Adli Tıp Kurumu'na yapılan başvurusu "cezaevinde kalabilir" şeklinde değerlendirildi.

Halis Akın: Yapılan tetkikler sonucunda şizofren hastası olduğu ortaya çıktı.

İnayet Mete: Kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçirdi. Sık sık kriz geçiriyor. Hasta tutukluta ayrıca siroz hastalığı, sinir tahripleri, damar tıkanıklığı, bel fıtığı ve dönem dönem vücudunun her tarafından derin yaralar açılıyor.

Mehmet Emin Özkan: 75 yaşında. Hastanın belirttiği yakınmaları, tetkik sonuçları ve doktor raporları göz önüne alınarak yapılan değerlendirilmesi sonucu, demans, troid ve kalp yetmezliği tanıları olduğu ortaya çıktı. Hastanın ilgili hastalıklarının Nöroloji, Kardiyoloji ve Endokrin hastalıkları uzmanı tarafından takibi ve tedavisi öneriliyor.

Veysi Özer: Kanser hastası. Tedavi engeli var kemoterapi yapılmasında engeller söz konusu.

Malatya E Tipi Cezaevi

Candan Bozkurt: Psikolojik problemleri var. Daha önce intihara teşebbüs ettiği belirtiliyor.

Ramazan Doğan: 73 yaşındaki hasta tutukluda şeker hastalığı bulunurken, insilün kullanmakta ve kendi öz bakımını yapamamakta.

Erzurum H Tipi Cezaevi

Ufuk Demir: 34 yaşında ve 3 yıldır tutuklu. Akciğerde 4 milimetrelik kist var ayrıca akciğerde portakal büyüklüğünde şişlik oluşmuş. Tetkikleri devam ederken, henüz tam sonuç alınmış değil. 3 ayda bir tedaviye götürülüyor. Kistte büyüme var mı diye kontrol altına tutuluyor. Hayati risk oluşturan bir diğer hastalık ise boyun damarlarının yağlanmaması zorunluluğu. Henüz adı tam konmamış olan uyku uyumama nedeniyle beyne yeterli oksijen gitmediği belirtiliyor.

Filit Tiltay: 66 yaşında. Kalp kapakçığında daralma ve hipertansiyon, sırt, bel ve sağ bacakta sorunları var.

Cizre Kapalı Cezaevi

Murat Arıcı: Yüzde 92 özürlü ve böbrek hastası. Yatalak durumda. İki defa uygun böbrek bulunduğu halde hapiste olduğu için böbrek nakli olamadı.

Mardin E Tipi Cezaevi

Mehmet Altıntaş: 62 yaşında, 4 kez anjiyo geçirmiş, yüksek yaşa bağlı tansiyon ve şeker hastası.

Antep H Tipi Cezaevi

Ramazan Özalp: Beyninde tümör, yatalak, vücudunun sol tarafını kullanamamakta, yaşamsal ihtiyaçlarını tek başına giderememekte. Kanser hastalığı mevcut.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.