CHP'li Bingöl: Kürtçe konuşmak ne zamandan beri suç?

CHP'li Bingöl: Kürtçe konuşmak ne zamandan beri suç?
CHP milletvekili Tekin Bingöl, "İdare ve Gözlem Kurulu, öyle ilginç gerekçeler sunuyor ki 'Kürtçe konuştun, halay çektin' Allah Allah! Ya, bu ülkede halay çekmek ne zamandan beri suç?" diye sordu.

TİGRİS HABER - Yeşil Sol Parti, mahpushanelerde İdare ve Gözlem Kurullarının yol açtığı ihlallerinin araştırılmasına dair verdiği önerge, dün Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü. Konuya dair Yeşil Sol Parti grubu adına söz alan Van Milletvekilli Zülküf Uçar, Türkiye'de cezaevlerinde her gün hak ihlallerinin yaşandığını kaydetti.

"Hak ihlalleri demek yetersiz"

Cezaevlerinde işkence, çıplak arama, ağız içi arama ve ayakta sayım dayatması yanı sıra keyfi kısıtlama ve Kürtçeye sansür, sağlık ve yaşam hakkı gibi pek çok hakkın gasp edildiğini ifade eden Uçar, bu tür hususları sadece hak ihlali olarak açıklamanın yetersiz kalacağını kaydetti.

Siyasi mahpuslarla ilgili yapılan düzenlemelere dikkat çeken ve bu düzenlemeler ile birlikte "paralel" bir yargılama organın kurulduğunu kaydeden Uçar, "Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte bu kurullara âdeta yargılama yetkisi bahşedildi" dedi.

"Ayrımcılık yapılıyor"

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin ise, Anayasa önünde herkesin eşit olduğunu belirterek, "Ülkeyi yönetenlerin eşitlik ilkesine aykırı uygulamalara son vermesini özellikle istiyor, bu tür keyfiliklere itirazımızı açık bir şekilde ortaya koyuyoruz. Biz de ayrımcılık yapıldığını üzülerek görüyoruz" diye konuştu.

"Halay çekmek ne zamandan beri suç? "

CHP adına söz alan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, yaşananları "zulüm" olarak nitelendirerek, "2021'de bir yapı oluşturuldu; İdare ve Gözlem Kurulu. Ama gelin görün ki burada bile çok büyük bir ayrımcılık var. Siyasi tutuklular ayrı tutuldu, siyasi tutuklular bu haktan mahrum edildi ve öyle ilginç gerekçeler sunuyor ki bu bahsettiğim gözlem kurulu 'Kürtçe konuştun, halay çektin' Allah Allah! Ya, bu ülkede halay çekmek ne zamandan beri suç, bir ana dilini kullanmak ne zamandan beri suç? Suçlar arasında bunlar var ve bu nedenle o gözlem kurulu birçok siyasi tutuklunun infazını yaktı" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Yeşil Sol Parti'nin araştırma önergesi oylamaya sunuldu. Önerge, AK Parti ve MHP'nin oyları ile reddedildi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.