Çiftçilerin ‘faiz’ isyanı

Çiftçilerin ‘faiz’ isyanı
Diyarbakır’ın Yenişehir Ziraat odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Tarım Kredi Kooperatifi’nin gübre fiyatlarına ve faiz oranlarına isyan etti. İskenderoğlu, yüksek faiz oranı ve yüksek gübre fiyatları ile ‘Tarım Kredi Kooperatifi’nin “üretimin engeli” olduğunu söyledi.

Ali Abbas Yılmaz /Özel

Tigris Haber- Yenişehir Ziraat odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Tarım Kredi Kooperatifi’nin gübre fiyatlarına ve faiz oranlarına ilişkin Tigris Habere konuştu.

Borcu olan çiftçinin kredi faizi yüzde 45’e çıkıyor!

Tarım Kredi Kooperatifi’nin çiftçiye uyguladığı oranının yüksek olmasından şikayet eden İskenderoğlu, şöyle konuştu:  “Tarım Kredi Kooperatifi’nin çiftçiye uyguladığı faiz oranı yüzde 28. Yani, çiftçi Tarım Kredi kooperatifinden yıllık bazda yüzde 28 ile kredi kullanıyor. Tabii bu oran borcu olmayan çiftçi için böyle. Eğer bir çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifine borcu varsa yeni bir kredi başvurusunda yüzde 40 ila 45 arasında bir faiz ile anacak borçlanabiliyor. Tarım Kredi çiftçiye fahiş bir faiz uyguluyor. Üretici çiftçilerin sermayesi olan Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye bu oranda faiz uygularsa çiftçi nasıl üretim yapsın nasıl ayakta kalsın! Bu koşullarda üretim yapmaya çalışan çiftçilerimiz dünya ile nasıl rekabet etsin.”

Çiftçi yüzde 28 faizle nasıl üretim yapsın?

2018 Haziran’ından önce faiz oranlarının makul düzeyde olduğunu belirten İskenderoğlu, “Tarım Kredi Kooperatiflerinde daha önceleri faiz oranları çok makuldü. Yıllık yüzde 8 ile 12 arasında değişen oranlarla çiftçilerimiz kredi kullanabiliyordu. Ta ki, 2018 Haziran’ına kadar. Haziran ayında faizler yüzde 32’ye kadar çıktı. Tabii bu oranda yüksek bir faize çiftçinin dayanabilmesi mümkün değildi. Biz çiftçi temsilcileri olarak yüksek faiz oranlarına karşı epey mücadele verdik. Sosyal medya üzerinden konuyu gündemde tuttuk ve bu çabalarımızdan sonra faizlerde yüzde 4 puan bir indirim oldu. Ama bu haliyle bile çiftçilerimizin üretim yapma şanları yoktur. Şuan özel banklardaki faiz oranı dahi bu kadar yüksek değil. Çiftçinin en büyük destekçisi olması gereken Tarım Kredi kooperatifi çiftçiye, özel bankanın üzerinde bir faiz uygulayabilir mi, bu nasıl iştir. Bu duruma bir çiftçi temsilcisi olarak isyan ediyorum. Bu kabullenilebilecek bir şey değil. Bir çiftçi olarak yüzde 28 kredi kullanarak nasıl üretim yapayım, ben ülke ekonomisine nasıl katma değer sağlayabileyim” diye konuştu. 

iskenderoglu-(2).jpg

Tarım Kredi gübreyi özel firmalardan daha pahalıya satıyor!

Tarım Kredi Kooperatifindeki gübre fiyatlarının çiftçiyi zora soktuğunu belirten İskenderoğlu, şunları söyledi: “Gübre fiyatlarında da durum farklı değil. Şuan Tarım Kredi Kooperatifindeki gübre fiyatları özel firmalardaki gübre fiyatlarının üzerindedir. Özel firmalarda %46 Azotlu (Üre) üst gübrenin ton fiyatı 2 bin TL. Oysa aynı gübre Tarım Kredi Kooperatifinde 2 bin 250 TL. Yine %26 Can Nitrat üst gübrenin özel firmalardaki fiyatı ton başına bin 50 TL. Buna karşın aynı gübrenin Tarım Kredi Kooperatifindeki satış fiyatı bin 150 TL. Yani, ton başına 100 TL’lik bir fark var. Bir çiftçi için ton başına yüz TL,  yüz elli TL az bir para değil. Kaldı ki, çiftçinin kara gün dostu olması gereken bir kurum nasıl özel firmalardan daha pahalıya çiftçiye gübre satar. Buna akıl sır erdirmek mümkün değil.”

Gübre pahalı faizler yüksek!

 Yüksek faiz oranları ve gübre fiyatlarındaki artışa ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen İskenderoğlu, “Tarım Kredi, çiftçiye uyguladığı faiz oranıyla olsun, gübre fiyatlarını özel firmalardan daha yüksek belirlemesiyle olsun üretimin önünde bir engeldir. Tarım Kredi Kooperatiflerinde tüm çiftçilerin sermayesi vardır. Çiftçiye sahip çıkması gereken bir kurumun çiftçinin üretiminin önünde bir engele dönüşmesi anlaşılır bir durum değildir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Tarım Bakanımıza, Sayın Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürümüze yazdım. Bu faiz oranları da gübre fiyatları da çok fazla. Devletin çiftçiye sahip çıkması lazım. Özel bankaların, özel firmaların bile üzerinde çiftçiye faiz uygulayan, daha pahalıya gübre satan bir Tarım Kredi Kooperatifi ne anlama geliyor. Bu durumu Sayın Cumhurbaşkanımızın dikkatine sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu gidişata bir dur demesi lazım” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.