Cilt Rengi İle İlgili Yeni Keşif: 135 Yeni Gen keşfedidi

Cilt Rengi İle İlgili Yeni Keşif: 135 Yeni Gen keşfedidi
Bu genler arasında daha önce pigmentasyonla ilişkilendirilmemiş olan 135 gen bulunmaktadır.

Araştırmacılar, cilt rengini belirleyen pigmentasyonla bağlantılı olarak 135 yeni gen tanımladılar. ABD'de gerçekleştirilen son bilimsel araştırmada, Oklahoma Üniversitesi'nden Vivek Bajpai ve Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, cilt rengini belirleyen pigmentasyonla ilişkilendirilen 135 yeni geni tanımlayan bir çalışma yürüttüler.

TİGRİS HABER - Araştırmacılar, "melanin" olarak adlandırılan cilt pigmentinin üretimini etkileyen ve işlevsel olarak önceki çalışmalarda bilinmeyen 169 farklı gen keşfetti. Bu genler arasında daha önce pigmentasyonla ilişkilendirilmemiş olan 135 gen bulunmaktadır.

Araştırmaya göre, KLF6 ve COMMD3 adlı iki yeni gen olan bu genlerin etkisiyle, KLF6 adlı DNA bağlayıcı protein insanlarda ve bazı hayvanlarda melanin üretiminin azalmasına neden olurken, diğer türlerde ise melanin üretimini düzenler.

COMMD3 geni ise, melanozomların asitlik seviyesini kontrol ederek melanin sentezini düzenler.

Bajpai, bu çalışma hakkında şunları söyledi: "Melanini düzenleyen faktörleri anlayarak açık tenli insanları melanom ve cilt kanserine karşı koruma konusunda yardımcı olabiliriz. Ayrıca, bu yeni melanin genlerini hedefleyerek vitiligo gibi pigmentasyon hastalıkları için melanin üretimini değiştiren ilaçlar geliştirebiliriz."

Araştırmacılar, bu tür melanin üretimini düzenleyen genlerin keşfi sayesinde, mikroplar ve hastalıklarla mücadelede etkili müdahaleler geliştirmeye yönelik yeni kapılar açabilirler.

Bu önemli araştırma, "Journal Science" dergisinde yayımlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.