Çınar’daki elektrik kesintisi insani bir krize dönüşmek üzere

Çınar’daki elektrik kesintisi insani bir krize dönüşmek üzere
Bazı artezyen kuyularının abonelerinin borcunu ödenmemesi nedeniyle DEDAŞ, Düzova köyünün elektriğini kesti. Kesinti nedeniyle solunum cihazına bağlı bir vatandaş hayati tehlike sınırına geldi. Birçok hayvan ise susuzluktan telef oldu.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki bulunan 140 haneli Düzova köyünün elektriği bazı artezyen kuyuları sahiplerinin sulama için kullandığı elektrik borcunu ödememesi nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) tarafından kesildi. 20 hanenin borcunu ödememesi ve gecikme faiziyle birlikte her bir artezyen kuyusu abonesinin borcunun 8 ile 14 milyon TL’ye arasına çıktığı köyün elektriği 11 Ağustos’tan beri kesildi. Yapılan görüşmeler ise sonuç vermedi. Elektrik kesintisi nedeniyle hayvancılık yapan birçok köylünün hayvanları susuzluktan telef oldu. Köyde ikamet eden Ahmet Kanat’ın solunum cihazına bağlı yaşayan çocuğu ise elektrik kesintisi nedeniyle yaşamı risk altına girdi. Şimdilik jeneratörün sağladığı elektrikle solunum cihazı çalıştırılsa da olası bir yakıt tükenmesin de hayati risk altına girecek. Yaptığı girişimlerden sonuç alamayan köy muhtarı Necat Ertem ise istifa etti.

‘Resmen köyleri boşaltmaya çalışıyorlar’

Köyde yaşananlar kamuoyuna yansıması üzerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, köyü ziyaret etti. Köylülerle bir araya gelen Türkoğlu, sorunları dinledikten sonra yaptığı açıklamada “Resmen köyleri boşaltmaya ve tarımı bitirmeye çalışıyorlar” dedi.

‘Elektriğin olmaması işkenceden başka bir şey değil’

Yapılanın cezalandırma olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Devlet isterse bu sorunu hemen çözer, ancak istemezse eğer jandarmasını, kolluğunu alır köylünün karşında durur. Haziran ayından beri bütün köylerde DEDAŞ zulmü yaşanıyor. Sıcakların en kavurucu olduğu yaz ayında elektriğin ve suyun olmaması bu halka işkence yapmaktan başka bir şey değil. Resmen köyleri boşaltmaya ve tarımı bitirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

‘Derhal elektrik verilmelidir’

Sosyal medya hesabından da konuya ilişkin açıklama yapan Türkoğlu, “Sondaj kuyularının borcunu ödeyemedikleri için DEDAŞ tarafından 6 gündür elektrik verilmeyen Çınar ilçesi Düzova Mahallesi’ndeyiz. Oksijen tüpüne bağlı hastalar var. Tarımsal üretim durmuş. Hayvanlar telef olmak üzere. Düzova Mahallesi’ne derhal elektrik verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Türkoğlu konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum