Çınarlı kadınlar yeni yılı kutladı

Çınarlı kadınlar yeni yılı kutladı
Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde kadınlar, kültürel mirası korumak amacıyla, binlerce yıldır 13 Ocak gecesinde kutlanan ve yılın başlangıcı olarak kabul gören Serê Salê’yi kutladı.

TİGRİS HABER - Dünyada Miladi takvim esas alınarak 1 Ocak'ta kutlanan yılbaşı, Kürtler tarafından ise Julien takvimine yani Hicri takvime göre 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece olarak kutlanmaya devam ediliyor. Kürtler tarafından binlerce yıldan beri 13 Ocak tarihi yeni yıllın başlangıcı olarak kutlanıyor.

Hediyeler verilir

Serê Salê (Yılbaşı) kutlamalarında kadın kılığına giren bir erkek ve erkek kılığında bir kadın ile Kalikê Sersalê (Yılbaşı dedesi) rolünde davul zurna eşliğinde kapılar dolaşılır, gidilen evlerde maniler söylenerek, skeçler oynanır, halaylar çekilir. Ev sahipleri de sere salê ekibine evde bulunan şeker, bulgur, kuruyemiş, pestil gibi gönlünden ne koparsa hediye olarak verir.

cinar-tigris.jpg

Bölgede giderek azalıyor

Bölgede giderek azalan bu kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için Çınar Belediyesi bir kutlama etkinliği düzenledi. İlçede düzenlenen etkinliğe birçok kadın katılırken, yeni yıl için ise kadınlar dilekte bulundu. Program sonrası Çınar Belediyesi, kadınlara çiçek ve kupa hediye etti. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.