“Çıplak arama ”ya Avrupa kılıfı!

“Çıplak arama ”ya Avrupa kılıfı!
Siyasi tutsakların durumunu Adalet Bakanlığı'na soran İHD'ye ilginç bir cevap verildi.

Bakanlık, "Kurum ve kişi güvenliği için gerekli" olduğunu savunduğu uygulamanın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin ilgili kriterlerine uygun olduğunu ileri sürdü. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan 65 siyasi tutsak yer darlığı gerekçesi ile 13 Kasım 2013 tarihinde Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilmişti. Edirne F Tipi Cezaevi'nde gardiyan ve askerler tarafından çıplak arama dayatılan tutsaklardan bazıları uygulamayı kabul etmediği için darp edilmişti. Çıplak arama uygulaması ve darp olayının yanı sıra cezaevinde yaşanan bir takım hak ihlallerine ilişkin siyasi tutsaklardan Ömer Atlı, hukuki yardım talebiyle İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvurdu. Başvuru üzerine İHD konuya ilişkin Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı. 

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Hakim Erhan Polat tarafından İHD'nin başvurusuna verilen cevapta adı geçen ceza infaz kurumuna kabul işlemleri sırasında kurumun güvenliğini ve mahpusların can güvenliğini tehlikeye düşürecek kesici veya delici alet aramasının yapıldığı belirtildi. Çıplak aramanın ise hükümlü ve tutukluların tanınması, vücut bölgelerinde darp veya cebir izi bulunup bulunmadığı, kalıcı bir iz ya da yaranın var olup olmadığının tespiti için aile hekimi gözetiminde yapıldığı ve konu ile ilgili rapor hazırlandığı iddia edildi. 

Gerek görülürse...

Çıplak aramayı, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında ki tüzüğe bağlayan müdürlük gerekçelerini ise "Hükümlünün üzerinde kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurum en üst amirinin gerekli görmesi halinde çıplak olarak veya beden çukurlarında arama yapabilir. Çıplak arama, hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde ve kimsenin görmemesini sağlayacak tedbirler alınarak gerçekleştirilir. Çıplak arama sırasında bedene dokunulmaması için gerekli özen gösterilir. Hükümlüden madde veya eşyanın kendisi tarafından çıkarılması istenir, aksi halde bunun zor kullanılarak gerçekleştirileceği bildirilir. Beden ve Üst aramaları aynı cinsiyetten güvenlik ve gözetim görevlileri tarafından yapılır. Arama ve sayım sırasında insan onuruna saygı esastır" diye sıraladı. 

Çıplak arama öngörülen hükümlere uygun!

Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdür Yardımcısı Polat çıplak aramayı ise şu yasal dayanaklara bağlıyor: "Anılan iç hukuk düzenlemelerine ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Üye Devletlere Avrupa Cezaevi Kuralları Hakkında Rec(2006) 2 Sayılı Tavsiye Kararının 'Arama ve Kontroller' başlıklı 54.1 ila 54.10 maddelerinde öngörülen hükümlerine de uygun olduğu ceza infaz kurumlarında arama uygulamasının söz konusu mevzuat hükümleri doğrultusunda yapıldığı." 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.