Çocuk kreşine Kaymakam ve Müftü engeli

Çocuk kreşine Kaymakam ve Müftü engeli
Diyarbakır’da, Kayapınar Belediyesi ile Müftülük arasında yaşanan ‘kreş’ sorunu çocukların mağdur olmasına neden oldu

Kaymakamdan şok sözler: Burayı işgal ediyorum

Diyarbakır’da, Kayapınar Belediyesi ile Müftülük arasında yaşanan ‘kreş’ sorunu çocukların mağdur olmasına neden oldu. Dün yaşanan olaylar nedeniyle kreş Kaymakamın talimatı ile kapatılınca 16 çocuk eğitim alamadı. Öte yandan Kaymakam Ünal Koç ile görüşen Belediye Başkanı Kezban Yılmaz, “Dün kaymakam bey ile yaptığımız görüşmede bize ‘Burayı ben işgal ediyorum, size vermiyorum, gidin dava açın’ dedi. Müftülüğün tavrını eleştiren din adamı Zait Çiftkuran, “Yapılanlar dine saygısızlık ve darbedir.”

Kayapınar Belediye Meclisi, yerel seçimlerden kısa bir süre önce kayyum tarafından müftülüğe tahsis edilen ‘Kayapınar Çocuk Kreşi’ ile ilgili kararı bozarak, binayı geri istedi. Müftülüğe yazı yazan Belediye, binanın boşaltılmasını istedi. Ancak müftülük yetkilileri binanın kendilerine ait olduğunu belirterek, olayı polise bildirdi. Dün kreş binası önünde Belediye Başkanı Keziban Yılmaz ile Kayapınar Müftüsü İsmail Fakırullahoğlu arasında tartışma yaşandı. Gerginliğin büyümesi üzerine kreş görevlileri, çocuklar etkilenmesin diye müzik sesini açtı, daha sonra çocukları evine gönderdi. Müftü ve Belediye başkanı arasında yaşanan tartışmanın ardından kreş binasına gelen Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç’un talimatıyla meclis üyeleri ve kreş çalışanları yaka paça dışarı atılmıştı.

baskan.JPG

 

‘Burayı işgal ediyorum’

Yaşanan gerginlik üzerine Kaymakam Koç ile görüşen Yılmaz, görüşmeyi şöyle anlattı: “Kaymakam ile görüştük ancak kaymakam bizimle restleşti. Binanın kendisinin olduğunu ve eski protokol her ne kadar iptal edilmişse de uygulayacaklarını ve binayı vermeyeceklerini söyledi. Kendilerinin binayı işgal ettiklerini söyledi ve yarından itibaren ben de dahil hiçbir personeli içeri alınmayacağı talimatı verdi. Bunun hukuksuz bir işlem olduğunu ve görevi kötüye kullandığını söyledik. Bize ‘Burayı ben işgal ediyorum, size vermiyorum, gidin dava açın’ dedi. Biz de bu devletin mahkemelerine güvendiğimizi ve vereceği kararlara saygımız olduğunu söyledik. Bununla ilgili yasal yollara başvuracağız” ifadelerini kullandı.

Müftü provoke etmeye çalıştı

Yılmaz “Göreve geldikten sonra belediye meclisinde karar alarak tahsis işlemini ve protokolü iptal ettik. Bunu da müftülüğe tebliğ ettik. Ancak bugün müftülükten memurlar polis eşliğinde kreşe gelerek ‘Çocukları uyandırın, gönderin buradan. Burayı boşaltacağız’ dediler. Yaptıkları işlemin hukuksuz olduğunu ve varsa bir hak iddialarının gidip dava açmalarını söyledik. Daha sonra müftü gelerek olayı devlet, bayrak, din ile provoke etmeye çalıştı. Gasp ve işgali bu şekilde kapatmaya çalıştı. 155’i arayarak polise ihbar ettik. Ellerinde tahliye kararı olmadan boşaltacaklarını söylediler. Personelimizi ve belediye meclis üyelerimizi tartaklayarak dışarı çıkardılar” şeklinde konuştu.

 

Dine darbe vurdular

Yaşanan olayı dini boyuta ile değerlendiren din adamı Zait Çiftkuran, “Belediye malı beytülmalıdır. Seçilen kişilerin malda tasarruf etme hakkı var. Başka bir kuruma ait mala el koymak beytülmalı gasp etmektir. Dünkü tartışmaları izledik. Müftü bey dini kullanarak milleti kullanmaya çalışıyorlar. Mülkler müftülüğe verilirken, ret etmeleri gerekiyordu. Din halktan taraf bir kurumdur. Müftülük bunu ret etmesi gerekirken bunları kullanarak kendi mallarıymış gibi hibe ediyorlar. Ve böyle yaparak dine darbe vuruyorlar. Dinimizde bile belirtiliyor, gasp edilen yerlerde namaz bile kılınmaz ve caiz değil.  Burada bir hukuksuzluk var. Mahkemeye başvurmuşlar, dini kullanarak konuyu başka yere çekmeye çalışıyorlar. Belediye kurumları dini ve imamları sevmiyormuş gibi bir imaj yaratmak istiyorlar. Çok üzülüyorum. Bu yapılanlar dine saygısızlıktır ve darbedir”

imam.jpeg

Bu arada konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, aramamıza rağmen dönüş yapmadı.

hdp-belediye-1024x492.jpg

Öte yandan HDP Diyarbakır Milletvekilleri ve HDP İl Örgütü, dün Kayapınar Belediyesi’ne ait Çocuk Kreşinde Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç’un korumalarının Belediye Meclis üyelerini tartaklayarak, dışarıya atmalarını kınadı.

Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Kezban Yılmaz’ı ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulunan HDP’li Vekiller ve HDP İl Eşbaşkanları, kreşte yaşanan hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını söylediler.

Ziyaretin ardından Belediye binası önünde bir araya gelen HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Musa Farisoğulları, HDP İl Eş Başkanları Hülya Alökmen Uyanık, Zeyat Ceylan,  Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken, Kayapınar EşBaşkanı Kezban Yılmaz ve meclis üyelerinin yalnız olmadığını, sonuna kadar konunun takipçisi olacaklarını söylediler.

HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, Türkçe yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

“Çocuk kreşi binasında dün uygulanan hukuksuzluğa karşı Kayapınar Belediyemize ziyarette bulunduk. Belediyelerimiz halkın olanı halkın hizmetine yeniden sunmaya devam edecekler. Eğer bir kaymakam evet gasp ediyorum, herkesin yanında emniyete talimat veriyorum belediye çalışanları bu binaya girmeyecek diyor ve devletin kurulları gerekli müdahaleyi yapmıyorsa tuzun koktuğu yer bellidir”

Uyanık’ın konuşmasının ardından HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’da Kürtçe bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından HDP’liler Belediyeden ayrıldılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.