Çorapların nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi?

Çorapların nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi?
250 metrekarelik atölyede başladı 20 ülkeye ihraç ediyor. Bunu okurken muhtemelen bunlardan bir çift giyiyorsunuz, ama çorapların nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi?

Şirvan Oktay GÖRER

TİGRİS HABER - Eğer öyleyse, bir tedavi içindesiniz. En çok sayıda giysiden birinin nasıl yapıldığını Jiber Çorap üretim sorumlusu Recep Ayval ’dan öğrenelim.

corap-nasil-yapilirb-3.jpeg

Adım 1: İpliğin hazırlanması

Çoraplar, tahmin edebileceğiniz gibi pamuk veya sentetik elyaftan yapılmış makaralar olarak hayata başlar. Söz konusu çoraplara ve tasarımlarına bağlı olarak seçilen ipliğin kalınlığı, doku kalitesi ve tabii ki rengi büyük ölçüde farklılık gösterecektir. Uygun pamuk seçildikten sonra pamuk makaraları, çorap gibi şeylerin seri üretimi için özel olarak tasarlanmış özel bir örgü makinesine yüklenir. İplik daha sonra makineden çıkarılır ve gerektiği gibi makinenin etrafında yönlendirilir. İhtiyaç duyulduğunda iplik, söz konusu dikiş makinesi için özel olarak tasarlanmış yeni bir makaranın etrafına sarılana kadar bir dizi makaradan ve diğer kılavuz bileşenlerden geçer. Bu, ipliğin iğnelere tutarlı ve öngörülebilir bir şekilde ulaşmasını sağlamak içindir.

corap-nasil-yapilirb-4.jpeg

Adım 2: Dikiş makinelerinin yüklenmesi

Çoraplar için, çoğu çorabın oluşturduğu tekdüze silindirleri oluşturmak amacıyla birden fazla iğne içeren özel dairesel dikiş kafaları kullanılır. Makinedeki her iğnenin, makineye elle yüklenen kendi iplik makarası vardır. Dikilecek çorabın türüne göre iplik aynı renkte olabileceği gibi farklı renklerde de olabilir. Bireysel iplikler daha sonra makinenin merkezi silindirik kısmına beslenir ve burada iğneler onları ışık hızıyla iplik silindirleri halinde örer. Temel çorap tüpleri hazır olduğunda, otomatik olarak makineden çıkarılır ve bir ucu, çorabın "burnu" oluşturacak şekilde dikilir. Tamamlandıktan sonra kısmen bitmiş çoraplar, insan işçiler tarafından kontrol edilmeye ve gruplandırılmaya hazır özel bir hazneye dağıtılır.

corap-nasil-yapilirb-2.jpegAdım 3: Elyafın işlenmesi

Daha sonra kısmen tamamlanmış çoraplar çerçevelerin üzerine gerilir ve çorabın taban bölgelerine özel bir macun tabakası sürülür. İşlem görmüş çoraplar daha sonra ısıl işlemden geçirmek ve elyaflar arasındaki macunu sabitlemek için başka bir makineye beslenir. Bu, çorapların kullanım ömrü boyunca bu bölgelerin yaşadığı aşırı aşınma ve yıpranmaya hazırlık amacıyla onları güçlendirmek içindir.

corap-nasil-yapilirb-1-001.jpegAdım 4: Eşleştirme ve paketleme

Çoraplar artık aşağı yukarı tamamlandığında, bir sonraki adım onları eşleştirmektir. Bu elle yapılır ve çoraplar daha sonra ambalajlanmaya ve nakliyeye hazır şekilde katlanır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.