Çözüm süreci hayvan varlığını artırdı

Çözüm süreci hayvan varlığını artırdı
Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiği Van'da, çözüm süreci kapsamında yayla ve meraların kullanıma açılması, kentte hayvan varlığının artmasını sağladı.

VAN - Geçmiş yıllarda, canlı hayvan varlığıyla ülkenin kırmızı et ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Van'da, uzun yıllar devam eden çatışma ve yasaklar nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvan sayısında düşüşe neden oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi yaptığı açıklamada, Van'daki nüfusun yüzde 48'inin tarımsal faaliyet yürüten çiftçilerden oluştuğunu belirterek, kentin ekonomisinin büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayandığını söyledi. Van'ın, 1 milyon 359 bin hektarlık mera varlığıyla ülkedeki meraların yüzde 10'una sahip olduğunu vurgulayan Altuner, böylesi bir zenginliğin kentte meraya dayalı hayvancılığın öne çıkmasını sağladığını ifade etti.

Altuner, özellikle Gürpınar, Çaldıran, Çatak ve Özalp ilçelerinde büyük oranda küçükbaş hayvan besiciliği yapıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Koyun varlığımız, ülke içinde ciddi bir rakama karşılık geliyor. Son dönemde koyun varlığının artığını memnuniyetle söyleyebiliriz. Özellikle meralarda birtakım çalışmaların yapılması sayesinde buraların rahatlıkla kullanılması koyun varlığında artış sağladı. Ayrıca büyükbaş hayvancılıkta da azımsanmayacak bir rakama sahibiz. Hayvancılık faaliyeti bu kadar önde yürütülürken, bu durum desteklemelere de yansıyor."

"Çiftçiye 10 yılda 752 milyon liralık destek verildi"

Altuner, çiftçilere verdikleri desteklemeler arasında ilk sırayı hayvancılığın aldığına değinerek, şöyle devam etti: "İlimizdeki çiftçilere 2003-2013 yılları arasında toplam 752 milyon lira dolayında tarımsal destek verdik. Bu tarımsal destekler, karşılıksız ve geri ödemesiz. Bu rakamın hayvancılıkla ilgili olan kısmı tüm destekler içinde 321 milyon lira civarında. 2013 yılında hayvancılığa 37 milyon lira gibi bir destekleme gerçekleştirdik. Bitkisel alan bazlı desteklemeler, fark ödemeleri ve diğer desteklemelerle birlikte bu rakam 80 milyon lirayı geçiyor."

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında da 21 milyon liralık bir desteklemenin olduğuna işaret eden Altuner, yapılan desteklemeler ve çözüm sürecinin oluşturduğu etkiyle büyük ve küçükbaş hayvan sayısının bir yılda 130 bin arttığını kaydetti.

 "Meraların kullanılmasının önündeki engellerin kalkması hayvan varlığına olumlu yansıdı" diyen Altuner, çözüm sürecinin olumla havasının bu yıl daha net görüleceğini ve sürecin bu şekilde devam etmesiyle bölgenin yine tarım ve hayvancılığın merkezi haline dönüşeceğini dile getirdi.

hayvan-4.jpg

hayvan-5.jpg

van-hayvan-1.jpg

van-hayvan-3.jpg

van-hayvan.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.