Çözüm sürecinde yeni eşik: 4 kritik komisyon kuruldu
TİGRİS HABER - Toplantıda sürecin takibi için dört ayrı alt komisyon kurulması kararlaştırıldı.
Yeni çözüm sürecinin hukuki altyapısını oluşturan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından süreçte yeni aşamaya geçildi.
Kanun kapsamında oluşturulan Milli Dayanışma ve Bütünleşme Koordinasyon Kurulu, ilk toplantısını 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı yaklaşık 3,5 saat sürdü.
Toplantının ana gündemini, sürecin bundan sonraki aşamalarında devlet kurumları arasındaki koordinasyon, Silah bırakma sürecinin izlenmesi ve kanun kapsamında yürütülecek çalışmalar oluşturdu.
DÖRT ALT KOMİSYON OLUŞTURULACAK
Toplantının ardından yapılan açıklamada, kurulun çalışmalarını daha etkin yürütmek amacıyla dört alt komisyon oluşturulmasının kararlaştırıldığı bildirildi.
Buna göre kurul bünyesinde;
- Adli ve Hukuki İşler Koordinasyon Alt Komisyonu
- İzleme ve Tespit Alt Komisyonu
- Sosyal Uyum ve Bütünleşme Alt Komisyonu
- Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonu
görev yapacak.
Alt komisyonların, sürecin hukuki boyutundan sahadaki gelişmelerin izlenmesine, silahsızlanma sürecinin koordinasyonundan toplumsal bütünleşmeye kadar farklı başlıklarda çalışma yürütmesi bekleniyor.
SİLAHSIZLANMA SÜRECİNDE “3T” MEKANİZMASI
Kurulun çalışmalarının “teyit, tespit ve taahhüt” aşamaları üzerinden ilerlemesi öngörülüyor.
Özellikle Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonu’nun, silah bırakma sürecinin sahadaki uygulamasının takip edilmesi ve ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonun sağlanmasında önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.
Bu kapsamda, PKK/KCK ve bağlantılı oluşumların fesih ve silah bırakma sürecine ilişkin gelişmelerin tespit ve teyit edilmesi, daha sonraki hukuki işlemlerin de temelini oluşturacak.
ÖCALAN'IN ROLÜ KONUSUNDA HENÜZ RESMİ AÇIKLAMA YOK
DEM Parti İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan, daha önce Abdullah Öcalan’ın kurulması planlanan silahsızlanma mekanizmasında yer alacağını açıklamıştı.
Ancak kurulun ilk toplantısının ardından yapılan resmi açıklamada Öcalan’ın herhangi bir alt komisyonda görev alacağına ilişkin bir isim veya görevlendirme açıklanmadı.
Dolayısıyla Öcalan’ın Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonu’nda “taahhüt eden” statüsüyle görev alacağı yönündeki bilgiler şu aşamada resmi olarak doğrulanmış değil.
MGK KARARI KRİTİK AŞAMA OLACAK
Takip ve değerlendirme mekanizmasının çalışmalarının, silahların teslim edilmesi ve fesih sürecinin tespit ve teyidine ilişkin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) değerlendirmesine altyapı oluşturması bekleniyor.
MGK tarafından alınacak kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından, kanunda öngörülen hukuki mekanizmaların işletilmesi ve ilgili başvuruların alınması gündeme gelecek.
Bu aşamada geri dönüş, erteleme ve tahliye gibi süreçlere ilişkin başvuruların da kanunda belirlenen çerçeve doğrultusunda başlatılması öngörülüyor.
KURUL ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRECEK
İlk toplantıda yalnızca alt komisyonların oluşturulması değil, kurulun çalışma yöntemi ve devlet kurumları arasındaki koordinasyon da ele alındı.
Kurulun ihtiyaç duyulması halinde bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile gerekli görülen diğer kişileri toplantılara davet edebileceği belirtildi.
Kurul bünyesinde Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği düzeyinde temsil mekanizmasının oluşturulması bekleniyor.
SÜRECİN HUKUKİ ZEMİNİ 18 AĞUSTOS'TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Yeni çözüm süreci kapsamında hazırlanan çerçeve yasa, yaklaşık bir yıllık Meclis komisyonu çalışmasının ardından 10 Ağustos’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.
Yasa, 18 Ağustos 2026’da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece süreçte siyasi ve idari çalışmaların yanı sıra yasal zemine dayalı yeni uygulama dönemi de başlamış oldu.
İlk toplantısını gerçekleştiren Milli Dayanışma ve Bütünleşme Koordinasyon Kurulu’nun bundan sonraki süreçte alt komisyonların çalışma usullerini netleştirmesi ve silahsızlanma başta olmak üzere sürecin farklı aşamalarına ilişkin yol haritasını uygulamaya koyması bekleniyor.




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.