Cuma pazarı ne olacak?

Cuma pazarı ne olacak?
Cuma pazarı ne olacak?

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan 23 yıllık Cuma pazarı kaldırılıyor mu?

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Ali Emiri 4’üncü sokakta Cuma günleri kurulu olan Pazar esnafları, sokağın başında yapımı tamamlanan Asuris Hotel’den dolayı pazarlarının kaldırılmak istenmesine tepkili.

 

22 yıldır aynı yerde Pazar kurulduğunu belirten Cuma pazarı yöneticisi Yahya Çelik, “Her şey bir otel için mi? Nasıl ki, buradaki esnaflar, vatandaşlar buradaki Pazar esnafını 22 yıldır idare ediyorsa, otel sahibi de idare etsin. Eğer bütün pazarı başka bir yere götüreceklerse götürsünler ama bizim içimizden bazı arkadaşlarımızı alacaklarsa buna müsaade etmeyiz. Hepimiz esnafız, aynı aileyiz, bir aradayız” diye konuştu.

 

Cuma pazarı esnafının Derneğinin olmadığına ilişkin yapılan değerlendirmeler üzerine 23 yıllık Pazar esnafı Orhan Koç, şunları söyledi: “Bizim Cuma pazarının derneğinin olmadığı söyleniyor, iyi de Diyarbakır’da hangi pazarda dernek var ki? Huzurevlerinde mi dernek var, Bağlardaki pazarda mı dernek var, Yenişehir’in mi, Kayapınar’ın mı nerenin pazarının derneği var? Sanki bu dernek bir Cuma pazarında yok! Ama ille de dernek istiyorlarsa onu da kuracağız. Biz buraya sene 1993’te geldik ve o günden bugüne burada Pazar kuruluyor. Derneğimiz yok ama belediyeye kayıtlı 170 tane pazarcı esnafımız var.”

Pazar kaldırılırsa işsiz kalacaklarını belirten Mehmet Uçar, “ Burada kurulan Pazar otel sahibinin imajını bozuyor olabilir ama oda bizim ekmeğimizle oynuyor. Buradaki 300 esnafı bir kişiyle mi değişecekler? Yoksuluz, fakiriz ama sonuçta burada bir emek veriyoruz. Biz burada kötü bir şey yapmıyoruz, ekmeğimizin derdindeyiz. Bu kadar insanı mağdur etmek haksızlıktır. Biz her gün burada değiliz, haftanın bir günü buradayız. Otel sahibi eğer bu bir günü de kaldıramıyorsa, bir gün bize tahammül edemiyorsa bitmiştir olay. Her gün burada olsak, rahatsız olmak adamın hakkıdır ama sadece bir gün buradayız buna da tahammül edilsin” diye konuştu.

Cuma pazarı esnaflarından edindiğimiz bilgilere göre, Cuma pazarının kaldırılacağı yönündeki duyumlar bir süredir pazar esnaflarının huzurunu kaçırmış durumda.

 Cuma pazarının kurulduğu Ali Emiri 4’üncüsokakta bu yıl yapımı tamamlanan Asuris Hotel’den dolayı pazarın kaldırılacağı bilgisi, Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Çetin tarafından, Cuma pazarı yöneticisi Yahya Çelik’e bildiriliyor. 20 yılı aşkın bir zamandır Ali Emiri 4’üncüsokakta kurulan Cuma Pazarının kaldırılacağı yönünde söylentiler Pazar esnafının huzurunu kaçırırken, görüştüğümüz Pazar esnafları mağdur edilmemeleri için devlet yetkililerinin bu olaya el atmasını istiyor. 

 

Yenişehir Ali Emiri 4’üncü sokaktaki Pazar esnaflarının, pazarın kaldırılmasına ilişkin tepkileri şöyle:

“Otelin sahipleri pazarın kaldırılacağını söylüyor”

Aziz Oğuz, “Eskiden sokağın başında olan caminin yerine yapılan yeni bir otel var. İşte o otelin sahipleri pazarın kaldırılacağını söylüyor. Bizim Pazar esnafları olarak bir derneğimiz yok, bize sahip çıkan bir belediyemiz yok, bizim hiçbir şeyimiz yok. Otel sahibi burada Pazar kurulmasından rahatsız oluyormuş, onun için de Pazar kaldırılacakmış. Henüz kesin bir bilgi değil ama bu yönde söylentiler var.”

 

“Eskiden burası camiydi, camiyi yıktılar yerine otel yaptılar”

Cuma Pazarının çaycısı Ahmet Bilen, “Bu Asuris Hotel’in sahibi burada 300 kişinin ekmeğiyle oynuyor. Geçen hafta otelin sahibi pazarda konuşmuş ve pazardan rahatsız olduğunu ve pazarın kaldırılacağını söylemiş.  Eskiden burası camiydi, camiyi yıktılar yerine otel yaptılar. 20 yıldır burada Pazar var ve hakkımızı kimseye bırakmayız.”

 

“Pazar, bugüne kadar korsan değildi de bugün mü korsan oldu”

Metin Köse, “ Kendimi bildim bileli pazardayım. Bizim Yahya abi var, Pazar yöneticisi, belediyeye gitmiş, belediye pazarın kaldırılacağını söylemiş. Bizim bu pazarın korsan olduğunu söylüyorlar. Bu Pazar 20 yıldan fazladır buradadır, bugüne kadar korsan değildi de bugün mü korsan oldu. Bu pazardan binlerce aile geçimini sağlıyor. Bir tezgahta 5 ev geçiniyor. Cuma pazarı esnafının ne derneği var ne sahibi var ne sahip çıkanı var, hiçbir şeyi yok. Eskiden belediye gelir burada işgaliye bedeli alırdı, şimdi belediye de bizi bıraktı gitti. Tabii bizden kaynaklanan sorun da var her şeyi belediyeye atmak da doğru değil. Belediye geliyordu para toplamaya esnaf belediye görevlisini gördüğünde lavaboya gidiyordu, para vermemek için. 50 sene namaz kılmayan adam belediyeyi görünce camiye namaza gidiyordu.”

 

“Otel sahibi bir kişi, buradaki esnaf 2 bin kişi”

Selahattin Bey, “Pazarın kaldırılacağı duyumu bana da ulaştı. Galiba bu yeni yapılan otel’in sahibi pazardan rahatsızmış. Pazardan dolayı otel’e gelen araçlar buraya giriş çıkış yapamıyormuş. İyi de bu kadar vatandaşın hali ne olacak, nereye gidecek bu insanlar. Otel sahibi bir kişi, buradaki esnaf 2 bin kişi. 20 yıldan beridir bu Pazar burada kuruludur. Buraya bu oteli kuranlar buradaki pazarın hesabını yapmadı mı?”

 

“Diyarbakır’da hangi pazarda dernek var ki?”

Orhan Koç, “23 yıldır burada esnafım, bu pazarın kuruluşundan beri buradayım. Evet, pazarın kaldırılacağı yönünde duyumlar aldık. Bu konuyla ilgili Pazar yöneticisi arkadaşımız muhataptır. Pazar yöneticimiz Yahya Bey ile henüz Pazar esnafları olarak toplu bir görüşme yapmadık ama yakın zamanda bir toplantı yapacağız. Biz tabii ki, pazarın kaldırılmasını istemiyoruz. Bu konuda her türlü hukuki hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Şuan kesin bir şey de yok ortada, sadece duyumlar, konuşmalar var. Bizim Cuma pazarının derneğinin olmadığı söyleniyor, iyi de Diyarbakır’da hangi pazarda dernek var ki? Huzurevlerinde mi dernek var, Bağlardaki pazarda mı dernek var, Yenişehir’in mi, Kayapınar’ın mı nerenin pazarının derneği var? Sanki bu dernek bir Cuma pazarında yok! Ama ille de dernek istiyorlarsa onu da kuracağız. Biz buraya sene 1993’te geldik ve o günden bugüne burada Pazar kuruluyor. Derneğimiz yok ama belediyeye kayıtlı 170 tane pazarcı esnafımız var. Bu kadar insanı mağdur etmeye kimin ne hakkı var?”

 

“Otel yokken biz vardık”

Mesut Denizer, “Arkadaşların söylediğine göre otel sahibi Pazar esnafını şikayet etmiş, pazardan rahatsız oluyormuş. Pazar kaldırılırsa burada çok mağdur oluruz. Biz esnaflar olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Biz 20 yıldır buradayız, otel yokken biz vardık. Pazarımızın kaldırılmasını kesinlikle istemiyoruz.”

 

“Doğru değil bunlar, ipin ucu kötü yere gidiyor”

Mehmet Uçar, “Pazarı kaldıracaklarmış, kaldırsınlar güzel, iyi de Güneydoğu’da iş mi var ki, ne yapacak bu insanlar? Hadi varsayalım pazarı kaldırdınız biz bu saatten sonra ne yapalım, sokaklarda boş boş mu gezelim? Pazarı bir kişinin isteği üzerine kaldıracaklarsa da vatandaş olarak bizim diyecek sözümüz yok. Geçimimiz bu pazardadır; memlekette fabrika yok, bir şey yok, pazarda kalkarsa ne yapacağız? Pazarı kaldırın iyi ama bari bize bir iş verin, işsiz güçsüz sokaklarda ne yapacağız. Doğru değil bunlar, ipin ucu kötü yere gidiyor. Ne yapalım, Allah bizim yardımcımız olsun. Burada kurulan Pazar otel sahibinin imajını bozuyor olabilir ama oda bizim ekmeğimizle oynuyor. Buradaki 300 esnafı bir kişiyle mi değişecekler? Yoksuluz, fakiriz ama sonuçta burada bir emek veriyoruz. Biz burada kötü bir şey yapmıyoruz, ekmeğimizin derdindeyiz. Bu kadar insanı mağdur etmek haksızlıktır. Biz her gün burada değiliz, haftanın bir günü buradayız. Otel sahibi eğer bu bir günü de kaldıramıyorsa, bir gün bize tahammül edemiyorsa bitmiştir olay. Her gün burada olsak, rahatsız olmak adamın hakkıdır ama sadece bir gün buradayız buna da tahammül edilsin.”

 

“Tek umudumuz yukarıda Allah aşağıda bu Pazar yeridir”

Ali Şaşmaz, “Burada 300 esnaf var bu kadar esnafı bir otele bağlamak ne kadar doğru. Bu insanlar aç mı kalsın ne yapsın. Esnaf çaresizdir, umudu yoktur; tek umudumuz yukarıda Allah aşağıda bu Pazar yeridir.  Burası da kaldırılırsa ne yapacağız, nereye gideceğiz? ”

 

“Bir kişinin bin kişinin ekmeğini kesmeye hakkı var mıdır?”

Özal Akçiçek, “Otel sahibi tek başına bir adamdır buradaki pazarda ekmek yiyen binlerce insan var. Bir kişinin bin kişinin ekmeğini kesmeye hakkı var mıdır? Adam orada camiyi yıkıp otel yaptı, niye Diyarbakır halkı hiçbir şey söylemedi. Diyarbakır insanı diyor ki, biri benim ekmeğime kış demeyene kadar ben kimseye bir şey demem. Böyle bir şey olur mu; nerede bir haksızlık olursa tepki göstermek gerek. Türkiye’nin neresinde bir cami yıkılmış da yerine otel yapılmış. Bu niye sadece Diyarbakır’da oluyor ? Biz madem ki, Müslümanız, namazı niyazı, Kur’an-ı kitabı biliyoruz ama camiyi yıkıp otel yapanı görüp hiçbir şey söylemiyoruz. Bir otel için bu kadar insanın ekmeğine mani olmak doğrumu? Başımızdaki büyüklerimiz, devlet başkanlarımız, belediye başkanlarımız bir el atsın bu olaya. Bu böyle olmaz, haksızlığa boyun eğemeyiz.”

“Her işletmeci için bir Pazar kaldırılırsa bunun sonu nereye gider? ”

İbrahim Halil, “Eğer bu kadar insanı, ailelerini bir kişiye değişiyorlarsa söyleyecek söz bulmak zor. Böyle bir şey nasıl olabilir, her işletmeci için bir Pazar kaldırılırsa bunun sonu nereye gider. Türkiye’de pazarlarda 13 milyon insan ekmek yiyor, milyonlarca insanın geçimi pazardadır. Bu otel yeni yapıldı, buradaki esnaf 20 yıldan fazla zamandır buradadır, buraya otel yapılırken esnafa mı danışıldı?”

 

“Camiyi yıkıp otel yapan pazarı da haydi haydi kaldırır”

Cihat Yılmaz, “Otel yüzünden Cuma pazarının kaldırılacağı duyumunu belediyeden aldık. Pazar yöneticimiz Yahya Bey bu konuda bizi bilgilendirdi. Otel’in yerinde eskiden cami vardı, camiyi yıkıp otel yapan pazarı da haydi haydi kaldırır.”

 

“Otel sahibinin amacı nedir onu da bilmiş değiliz”

Cuma Pazarı Yöneticisi Yahya Çelik, “Bu Pazar bugün kurulmadı 20 yıldan fazladır Cuma pazarı burada kuruluyor. 22 yıldır burada 2 bin kişi geçim sağlıyor, bu insanları, çocuklarını, ailelerini mağdur etmek olur mu? Otel sahibinin amacı nedir onu da bilmiş değiliz. Henüz otel sahibi ile herhangi bir görüşmem olmadı ama yakın zamanda görüşmek isterim. Otel sahibi para sahibi olabilir ama buradaki insanların parası yok zaten paraları olsa burada pazarda bu kadar kahır çekmezler. Eğer bir tek insan burada 2 bin kişiyi mağdur etmek istiyorsa buyursun yapsın.

 

Pazarın kaldırılacağına dair duyumlar size ne zaman ne şekilde ulaştı?

“Bize danışan var mı, yok”

Geçen hafta Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürü bizi çağırdı ve pazarı kaldıracaklarını söyledi. Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Çetin, bize pazarın kaldırılacağını söyledi. Eğer otel sahibi buraya bizden önce gelmişse hakkı var pazarı kaldıralım ama bizim burada olduğumuzu bile bile bu oteli buraya yaptılar. Diyarbakır’da tek Pazar Cuma pazarı değildir. Ama biz sahipsiziz, biz sahipsiz olmazsak bir otel sahibi burada bu kadar insanın ekmeğine mani olamaz. Bu otel buraya yapılacağı zaman kimse gelip buradaki esnafa bir şey söyledi mi, bize danışan var mı, yok. Otel sahibi hiçbir şekilde bizimle muhatap olmuyor, çünkü biz fakir insanlarız.

 

“Hepimiz esnafız, aynı aileyiz, bir aradayız”

Burada bu otel kurulmadan önce burada birçok esnaf var, bu sokakta bizden rahatsız olabilecek vatandaşlar var onlar niye 22 yıldır hiçbir şey söylemiyor. Her şey bir otel için mi? Nasıl ki, buradaki esnaflar, vatandaşlar buradaki Pazar esnafını 22 yıldır idare ediyorsa, otel sahibi de idare etsin. Eğer bütün pazarı başka bir yere götüreceklerse götürsünler ama bizim içimizden bazı arkadaşlarımızı alacaklarsa buna müsaade etmeyiz. Hepimiz esnafız, aynı aileyiz, bir aradayız.”

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL HABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.