Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, ilaca zam iddialarını boşa çıkardı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, ilaca zam iddialarını boşa çıkardı
Diyarbakır 11. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Ahmet Turgay Yaşar, Türkiye’de kur artışından dolayı ilaçta zam beklentisinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile boşa çıkarıldığına işaret etti.

TİGRİS HABER - Diyarbakır 11. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Ahmet Turgay Yaşar, Türkiye’de kur artışından dolayı ilaçta zam beklentisinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile boşa çıkarıldığına işaret ederek, Planlanan Türkiye’deki ilaca zam veya ilaç fiyat güncellenmesi yine yılda iki defa haziran ayında ve yılsonunda Kasım veya Aralık’ın ortasında yapılması bekleniyor” dedi.

“Kararname, boşa çıkardı”
Önceki gün ilaç zammı ile ilgili olarak yayınlandığı ileri sürülen Cumhurbaşkanlığı kararnamesini Tigris Haber’e değerlendiren Yaşar, “Kararname İlaç zammı ile ilgili değil. Türkiye’de ilaç zamları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yılda iki kere avroya göre güncellenir. O günkü güncel avro değerinin %60 bandında yapılır. Son zamanlarda avro değerindeki kur artışından dolayı bir zam beklentisi oldu. Bu zam beklentisinin gerçekleşmeyeceği ile ilgili bir kararname çıktı. Yani rutinin dışında ekstra bir zam olmayacağıyla ilgili bir kararnameydi” dedi.

75c10662-2d70-42aa-aa4e-5fddc271107f.jpgİlaca zam yılda iki kez yapılıyor

Başkan Yaşar, Planlanan Türkiye’deki ilaca zam veya ilaç fiyat güncellenmesinin yılda iki defa Haziran ve Kasım veya Aralık’ın ortasında yapılmasının beklendiğine işaret ederek, “Yani onun dışına çıkmadı. Bir zam söylentisi dillere düştüğü zaman hem üretici hem de bunu depolayan tedarikçiler bu zamdan faydalanmak anlamında bu sevkiyatı yavaşlatırlar ve üretimi yavaşlatırlar. Ama bu gün itibariyle daha doğrusu dün gece itibariyle bu Cumhurbaşkanlığı tarafından basına yansıtıldıktan sonra artık Türkiye’de üretilen ilaçlarla ilgili bir sürecin olumluya döneceğini söyleyelim. Piyasada Türkiye’de üretilen ilaçların bulunması ile ilgili bir sıkıntı olmuyor. İlacı şu şekilde tanımlayabiliriz. Bir akut ilaçlar var, sürekli baş ağrısı, diş ağrısı, soğuk algınlığı gibi her an başımıza gelebilecek hastalıklar vardır bunlarla ilgili kullanılan ilaçlarla bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

İlaca ulaşım anlamında sıkıntı yok
Yaklaşık bir ay önce çok yoğun bir pandemi ve buna benzer şeylerden dolayı özellikle nöbetlerde bazı sıkıntılar yaşandığına işaret eden Yaşar, şunları söyledi:
“Ama bugün hayat normale döndüğü için hem ilaca ulaşım anlamında bir sıkıntı yok ama ikinci bir mesele olarak yurt dışından ithal edilen ve vaka ilacı dediğimiz kronik ilaçlardır. Bunların tamamı yurt dışından geldiği için bazen fiyat politikasını beğenmedikleri için yeterli miktarda, sınırlı miktarda getirilen hiç olmaması mümkün değildir. Ama piyasada 100 tane ihtiyaç varken 40-50 tane gelip kontrollü bir şekilde bir yola gireceğimiz bir sürece girdik. Bunlar ne olur yine kamu oyu baskısı olur yine durum değerlendirmesi yaparlar. Durum değerlendirmesine göre o günkü şartlar tekrar insanların veya ilgili yöneticilerin önüne geldiği zaman zam yaparlarsa yine bu rahatlama olur.

“Yerli ve milli ilaç sanayisi desteklenmeli”
Sonuçta bunların aşılması için devletin yerli ve milli ilaç sanayiyi desteklemesi lazım. Çünkü ilaç stratejik bir üründür. Bu stratejik ürünün işte böyle Türkiye gibi enflasyonist ülkelerde dışa bağımlı olduğu süreçte her zaman bu tür yoklukları görebiliriz. Bugün belki bu kararname ile yoklukların tamamının kapanmasına gitti. Ama yarın yine böyle bir süreci yaşamayacağımızı hiç kimse ön göremez. Bunun içinde devletin belli bir planlama yaparak yerli ilaç sanayiyi güçlendirmesi ve bağımsız araştırma geliştirme kuruluşlarıyla birlikte koordineli çalışarak ilaç ham maddesinin hem üretiminde hem de ilaca dönüşümünde destek vermesi gerek”

‘Eczacılar zam istemiyor’
11. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Yaşar, Kamuoyunda eczacıların zam istediğine yönelik genelge bir algı olduğundan söz ederek, “Aslında eczacılar zammı falan istemezler. Çünkü ilaç fiyat kararnamesi diye bir şey vardır. İlaçların karlılık esası 5 kademede belirlenmiştir. Yani 100 liraya yakın olan ilaçların karlılığı farklıdır, 200 liraya olan ilaçların karlılığı farklıdır, 400 liraya olan ilaçların karlılığı farklıdır, 400’den sonra olan ilaçların karlılığı farklıdır.

“Fiyat kararnamesi düzeltilmeli”
Biz zammın gelmesini de ilaç fiyat kararnamesinin düzeltilmesini de istiyoruz. Zam geldiği zaman ilaç 100 liranın üzerine çıktığı zaman eczanenin karlılığı düşüyor. Zam geldiği zaman az para kazanan bir meslek örgütü durumuna düşüyoruz. Şunu açıklamaya çalışıyoruz ilaç fiyat kararnamesinin zam geldiği gibi güncellenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Yoksa zammın ona kazancı üretici firma ve depolar üzerindendir. Eczacı zamdan zarar eden bir sektör haline geliyor. Çünkü bir alt kademedeki, bir üst kademeye geçiyor fiyat aralığı olarak ve böylece karlılıklar düştüğü için eczacının ne kadar çok satış yaparsa yapsın karlılığı düştüğü için hiçbir kazancı olmuyor. Kamuoyunun bunu özellikle bilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“İthal ilaç oranında artışa gidiliyor”

Türkiye gibi yerlerde bugün çoğu eczanenin eczacısının dükkanları olmadığına işaret eden Yaşar, “Yoğun bir miktarda dükkan kirası ödüyorlar. İşçinin maliyeti hem vergisel olarak hem de asgari ücretin artışından dolayı yemek ve diğer giderleri de hesaplarsak bunlar eczaneye önemli bir yük olarak geliyor. İthal edilen ilaçların karlılığı azalmış ama son zamanda teknolojinin artması, hastalıkların çeşitlenmesinden dolayı Türkiye’deki ilaç sürkülasyonları ithal ilaç oranında artmaya geliyor. Eskiden yüzde 80 ilaç sanayinin ilaçları giderken yüzde 20 ithal ilaçlardır. Bugün ise tam tersine yüzde 60 bandında ithal ilaçlar yüzde 40 bandında da yerli ilaçlar gidiyor. Bizim söylemek istediğimiz devletin bu işe el atıp yerli sermayeyi güçlendirerek yerli ilacın kalkınmasını ve hem devletin hem eczacıların hem de halkın kazanması sürecinin ilerlemesini bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.