DAĞ: Engelli tutukluya şiddet uygulandı mı?

DAĞ: Engelli tutukluya şiddet uygulandı mı?
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, son yıllarda cezaevlerinde tutuklulara uygulanan şiddeti Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

TİGRİS HABER - Dağ, 19 Ekim'de, eli ve bacağı olmayan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz’un, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne ''güvenlik'' gerekçesiyle sevk edilirken, çıplak arama ve işkenceye maruz kaldığını iddia etti, adalet bakanının cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, verdiği soru önergesi metninde şunları dile getirdi;

“Son yıllarda cezaevlerinde sistematik işkence ve hak ihlallerinin çoğaldığı ve tutuklulara yönelik baskıların artırıldığı görülmektedir. Her gün çok sayıda cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili doğrudan bilgi gelmekte, bunun yanı sıra avukatlar ve medya üzerinden çok sayıda hak ihlalinin bilgisini almaktayız.

Özellikle, Türkiye'nin neredeyse her cezaevinde çıplak arama, sürgün, işkence ve en temel hakların dahi ihlal edildiğine dair doğrudan bilgiler tarafımıza gelmektedir. Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklar, tutuklu yakınlarının ve toplumun vicdanında kabul görmemektedir.

Son olarak basında yer alan haberlere göre; 19 Ekim'de, eli ve bacağı olmayan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne ''güvenlik'' gerekçesiyle sevk edilirken, çıplak arama ve işkenceye maruz kalmıştır. Pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için müebbet hapis cezasına çarpıtılan Kaygusuz, ağır koşullar altında cezaevinde tutulmaktadır. Yine aile bireylerinin ifadelerine göre; Kaygusuz, daha önce de beş gardiyanın saldırısına maruz kalarak, elbiseleri yırtılarak şiddete maruz kalmıştır.”

Dağ, Adalet Bakanının cevaplaması için şu soruları sordu;

1.   Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Şaban Kaygusuz'a dayatılan çıplak arama ve işkenceden haberdar mısınız?

2.   Şaban Kaygusuz'a çıplak arama dayatan ve işkence eden gardiyanlar ve hapishane idaresi hakkında soruşturma açılmış mıdır?

3.Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan mahpuslara yönelik belirtilen hak ihlalleriyle ilgili Bakanlığınıza intikal etmiş bir başvuru var mıdır?

4.Son dönemde cezaevlerinde artan hak ihlalleri Bakanlığınızın yeni bir karar ve konsepti olarak mı ortaya çıkmaktadır?

5.Çıplak arama başta olmak üzere insan hak ihlalleri ile ilgili hakkında soruşturma açılan kamu görevlisi sayısı kaçtır? Bu görevliler hakkındaki soruşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?

6.Türkiye cezaevlerinde tutuklulara yönelik gerek var olan mevzuatlardan gerekse de cezaevi idaresinin kişisel, keyfi tutum ve davranışlarından kaynaklanan artan hak ihlallerine ilişkin herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

7.  20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL'den sonra bölge cezaevlerinden Karadeniz, İç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgesinde bulunan cezaevlerine nakledilen tutuklu-hükümlü sayısı kaçtır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.