‘Davetiyeli’ ihaleye suç duyurusu

‘Davetiyeli’ ihaleye suç duyurusu
Tartışmalı ihale yüzde 20 kırımla Ziver İnşaata verildi

Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, kentte tepkiye neden olan yol yapım ihalesini yüzde 20 kırımla Elazığ firmasına verdi. Duruma karşı çıkan 10 Diyarbakır firması, Bölge müdürü Ökkeş Ceylan hakkında görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kamuyu zarara uğratma suçlarından davacı oldu.

Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürü Ökkeş Ceylan, Diyarbakır-Mardin karayolunun 0 ile 33. Kilometresinde yapılacak olan yol yapım ihalesi için bazı firmalara davetiye gönderdi, yeterlilik belgesi olan ve kentte kamunun birçok işini yapan ATK, Durmaz, Reha, BSK yol, Pro yol, Ceylan ve ACS gibi şirketlere ise davetiye göndermedi. Kente tepkiye neden olan uygulama için Ak Partili vekil ile Ticaret Odası Başkanı devreye girmişti.

Kim bu Ziver Holding?

Siyasilerin ve STK temsilcilerinin tepkisine neden olan 150 milyonluk tartışmalı ihale yüzde 20 kırımla Elazığ firmasına verildi. İhalenin Ziver Holding’in sahibi Veysel Demirci’ye verilmesi bazı soru işaretlerine neden oldu.

Öte yandan tartışmalı ihaleye ilişkin Müteahhitler Karayolları 9. Bölge Müdürü Ökkeş Ceylan hakkında  ‘ihaleye fitne ve fesat karıştırmaktan’ savcılığa suç duyurusunda bulundular.

9 firma adına yazılı açıklama yapan ACS firma yetkilisi Suat Önen haksız ve yasalara aykırı ihalenin iptal edilmesini istedi. Açıklamada şunlara yer verildi,  “30.12.2019 tarihinde Diyarbakır 9. Bölge müdürlüğü tarafından davetiye ve pazarlık usulü ile yapılan Diyarbakır Mardin devlet yolu ihalesinin iptalini beklemekteyiz. Siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının da takipçisi olduğu, şahsi veya muhtelif belli başlı firmalara çıkar ve menfaat uğruna ihalesi yapılan söz konusu işin iptali gerekmekte olup kamu vicdanı adına kabul edilebilir bir durum değildir. Diyarbakır gerek iş gücü gerek söz konusu işin yapımı için gerekli yatırımı ve çok daha üst yeterliliklere sahip birçok firmayı bünyesinde barındırmaktadır. Söz konusu 9. Bölge müdürlüğü ve yetkililerinin haksız ve keyfi olarak tamamen çıkar elde etme uğruna yerel firmaları neden ihaleye davet etmediğini sormak isteriz. Davet edilmeyen ATK, Pro yol, Ceylan İnşaat, ACS, Durmaz İnşaat,  İntim İnşaat, Reha İnşaat ve Biroğlu İnşaat gibi firmalar ilimizde faaliyetlerini sürdürüp yerel dinamiklere hizmet ederken yeterli istihdamı ve çok büyük yatırımları bulunmakta. Kurulu tesisleri ile ilimizde bu firmalar varken neden farklı illerden firmalar ve şeklen birkaç tane yerel firma ile idare keyfiyeti ile davetiye usulü ihale edilmektedir. Söz konusu durum acilen izahata açık olup yapılan işlemin düzeltilmesi ise kamuoyu adına farz olmuştur. Davet edilmeyen firmaların hem kurulu tesisleri, hem benzeri işlerdeki geçmiş tecrübeleri, yeterlilik anlamında iş deneyim belgelerine fazlasıyla sahipler. Bunlar açıkça bilinen unsurlar iken söz konusu davetiye usulü ile ihalesi yapılan işi çok daha uygun fiyat ile çok daha rekabetçi bir ortamda tamamen devlet ve kamu yararına bu işi yapabileceklerini herkesçe bilinmektedir ve açıktır.

‘Müdür çıkar ve menfaat elde ediyor’

Ancak tüm bu durumlara rağmen müdür Ökkeş Ceylan’ın Kamu gücünü lehine ve menfaatine kullanarak şahıs ve bazı firmalara Çıkar elde ederek böyle bir işlemi neden uyguladığı açıktır. Diyarbakır ilimizin sadece inşaat anlamında değil neredeyse diğer tüm sektörlerde ciddi bir rekabet ortamının olduğu bir ildir. Bu kapsamda yerel firmalarımız ciddi yatırımlar ve istihdam sağlamıştır. Diyarbakır ilimiz bünyesinde bulundurduğu firmalar hem ilimizde hem de Türkiye genelinde birçok kamu işini layıkıyla yapıp kurumlara eksiksiz uygun fiyatla rekabetçi fiyatlarla teslim etmiştir. Söz konusu durum kabul edilmemekle birlikte herkes tarafından acilen açıklama ve iptal beklenmekte olup İhalenin acilen açıklama yapılarak iptal edilmesi gerekmektedir. Davetiye Pazarlık usulü ile İhalesi yapılan söz konusu iş ile ilgili firmalar müdür Ökkeş Ceylan ve diğer kurum yetkilileri hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş olup diğer yetkili ilgili başta Valilik olmak üzere diğer kurumlara da gerekli yazılı müracaatlar yapılmıştır. Netice itibari ile söz konusu ihalenin iptal edilerek açık ihale usulü ile veya belirli istekliler arasında ön yeterlilikler toplanarak İhale edilmesi gerekmekte olup çok daha uygun fiyatlarla çok daha rekabetçi fiyatlarla bu işin yapılabileceği açıkça bilinmektedir. Müdür Ökkeş Ceylan ve idarenin diğer yetkilileri görevi kötüye kullanarak ihaleye fesat karıştırarak kamu zararına sebep olarak şahsi ve kendi belirlemiş oldukları alakasız firmalara çıkar ve menfaat elde etmek adına yapmış oldukları ihalenin iptali farzdır kaçınılmazdır” ifadelerine yer verildi.

Murat ÖZBİLEK-ÖZEL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.