VİDEO - Davutoğlu: “Elçi cinayetiyle ilgili ihmalimiz yoktur”

VİDEO - Davutoğlu: “Elçi cinayetiyle ilgili ihmalimiz yoktur”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili konuştu. Davutoğlu: "Bu konuda bizden kaynaklanan bir ihmal olduğu kanaatinde değilim” dedi.


Gönül Morkoç

TİGRİS HABER- Davutoğlu, “Başbakanlık otoritesi anlamında Tahir Elçi’ye karşı yapılan bu haince, bu alçakça cinayetin aydınlanması için bütün talimatları verdim. Bu konuda bizden kaynaklanan bir ihmal olduğu kanaatinde değilim” dedi.

Barış sürecinin sona erdiği, hendek olaylarının yaşandığı dönemin Başbakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu iki günlük ziyaret için Diyarbakır’a geldi. Davutoğlu, Kürt sorununun çözümü için 10 maddelik bir deklarasyon açıkladı. Radisson Blue Otel’de basın mensupları ile bir araya gelen Davutoğlu, açıklanan deklarasyon ile ilgili bilgi verdi. Antalya’da başlattığı ziyaretlerine Diyarbakır ile devam ettiğini belirten Davutoğlu, “Bölgede geniş bir gözlem yapma imkânım oldu. Bölgedeki kanaat önderleri, kadınlar, iş adamları, hayatlarının en zor dönemlerini yaşadıklarını ifade ettiler. Ekonomik sıkıntılar, işsizlik o hale geldi ki, insanlar gelecekle ilgili ümitlerini kaybettiler. Gençler akın akın yurtdışına gitme telaşı içindeler” dedi.

davutoglu-tigris1.jpg

9 saatlik çalıştay

Diyarbakır’da, Kürt sorunun çözümü için düzenlenen ve 9 saat süren çalıştayı hatırlatan Davutoğlu, çalıştayda Kürt meselesi ile ilgili konuşulduğunu söyledi. Kürt meselesinin Cumhuriyet tarihinin en önemli meselelerinden biri olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’nin genel olarak demokratikleşmesi için öncelikle yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Kürtçe üzerindeki yasak ve kısıtlamaların ve engellemelerin kaldırılması şart. Yerel yönetimlerde demokrasi eksikliği var. Hiçbir vesayetin olmadığı, bölge halkının diğer bölgeler gibi seçtikleriyle yönetilmesi ve seçilenlerinde seçim ile görevlendirilmesi gereken bir sistem istiyoruz. Kürtleri, Suriye ve Irak’taki terör örgütlerinin ve emperyalist güçlerin himayesine bırakmamak gerekir. Türkiye gerçek anlamda demokrasi ve refaha ulaşana kadar bu mücadelemiz sürecektir.”

Anadilde eğitim

Davutoğlu konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tigris Haber muhabirinin “Yayınladığınız deklarasyonda, Kürtçe eğitimi mi kast ediyorsunuz, Kürtçenin öğretilmesini mi?” sorusu üzerine Davutoğlu, Kürtçe eğitimi kast ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Eğitim dili olarak kullanılmasını kast ediyoruz. İsteyen vatandaşlarımızın bu hakları kullanmaları, bu konuda gerekli atılımları yapmak zorundadır. Ben bunu bir tehdit olarak görmüyorum. Parti olarak da bunu vatandaşlarımızın diline saygı ve aynı zamanda vatandaşlarımızın ülkeye olan aidiyetlerini pekiştirici bir unsur olarak görüyoruz. Anadilin öğretilmesi demiyoruz, eğitimde ve sosyal hayatta kullanılması diyoruz. Bu konuda tavrımız açık ve net. Herhangi bir muğlaklık yok.”

davutoglu-tigris2.jpg

Tahir Elçi cinayeti

Davutoğlu, Tigris muhabirinin Tahir Elçi cinayeti ile ilgili sorusuna da yanıt verdi. Tahir Elçi’nin öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

“15 Temmuz olayları da dâhil, bana yasamadan ya da kamuoyundan ne sorulmuşsa açık yüreklilikle cevap verdim. Rahmetli Tahir Elçi ile yaptığımız çalıştaylarda onu dinledim. Görüşlerimiz farklı olsa bile saygı duyduğum bir hukukçu idi. Katledilmesi sebebiyle de büyük üzüntü duydum. Başbakanlık otoritesi anlamında da Tahir Elçi’ye karşı yapılan bu haince, bu alçakça cinayetin aydınlanması için bütün talimatları verdim. Bu konuda bizden kaynaklanan bir ihmal olduğu kanaatinde değilim. Büyük üzüntü duydum, bir kez daha lanetliyorum. Yapabileceğim ne varsa, elimden geleni yaparım. O zaman da gerekli talimatları verdim. Zaten bir müddet sonra Başbakanlıktan ayrıldım. Eğer devam etmiş olsaydım, sonuna kadar takipçisi olurdum. Eğer bir gün tekrar iktidar nasip olursa, ortada kalmış bir karanlık unsur varsa, onun aydınlanması için her türlü çabayı gösteririm.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.