DBP Diyarbakır İl Başkanı Altun'a tahliye

DBP Diyarbakır İl Başkanı Altun'a tahliye
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, bir aylık tutukluluk süresinin ardından tahliye edildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - DBP'ye 23 Aralık 2022’de yapılan operasyonda Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve 14 il eşbaşkanıyla birlikte gözaltına alınan ve 27 Aralık’ta Diyarbakır 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan DBP Diyarbakır İl Başkanı Hayretin Altun, bir aylık tutukluluk süresinin ardından bugün görülen duruşmada tahliye edildi. 12 basın açıklaması, eylem ve etkinliğe katılmakla suçlanan Altun, suçlamalara karşı savunma yaparak, "İddianamede sayılan bu eylemlerin tamamı yasaldır, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Kaldı ki eylem ve etkinlikler esnasında kolluk görevlileri devamlı şekilde hazır bulunmaktaydı. Hatta genellikle kolluk kuvvetleriyle istişare yapılırdı. Bu eylem ve etkinliklerde olumsuz herhangi bir durum yaşanmamıştır" diyerek, tahliye talebinde bulundu.

Altun'un suçlandığı eylem ve etkinliklerin Anayasa'da koruma altına alınan haklardan olduğunu söyleyen Altun'un avukatı Cemile Turhallı, "Siyasi parti faaliyetleri yürütmenin ilk sorumluluğu zaten parti tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklere katılmaktır. Müvekkile atfedilen eylemlerin tamamı siyasi parti çalışmaları çerçevesinde müvekkilin katıldığı eylemlerdir." ifadelerini kullandı.

'Hukuka ve vicdana aykırıdır'

Müvekkilinin suçlandığı eylemlerden birinin HDP çalışanı Deniz Poyraz'ın ırkçı bir kişi tarafından öldürülmesinin protesto edilmesi olduğunu dile getiren Turhallı, "İnsani ve amaçlarla gerçekleşen bir etkinliğin suç konusu yapılması hukuka ve vicdana aykırıdır. İddianamede geçen eylemlerin tamamı hali hazırda demokratik meşruiyeti olan bir partinin gerçekleştirdiği siyasi etkinliklerdir, suçlama konusu yapılamaz" diyerek müvekkilinin tahliyesini ve beraatini istedi.

Savcı tutukluluğun devamını istedi

Dosya kapsamında tutukluluğa ilişkin görüş bildiren Cumhuriyet Savcısı, Altun'un tutukluğunun devamına karar verilmesini istedi.

Tutukluluğa ilişkin söz verilen Altun'un avukatı Yakup Demir, söz konusu soruşturmanın gizli tanık ifadelerine dayandırılarak DBP'yi ve müvekkilini kriminalize etmek amacıyla yapıldığını belirterek, "Ancak gizli tanık ifadelerinde müvekkille ilgili bir beyan yoktur" dedi.

Suçlamaya konu yapılan etkinliklerin siyasi parti faaliyetleri olduğunu dile getiren Demir, müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

Altun'un avukatı Burhan Arta da soruşturma ve gözaltı sürecinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti. DBP'nin suçlandığına dikkati çeken Arta, siyasi partilerin suç odağı haline gelmesi halinde sürecin Yargıtay Başsavcılığı tarafından yürütüleceğini hatırlattı. Müvekkili hakkındaki iddiaların soyut kaldığını dile getiren Arta, Ceza Kanunu'nu soyut iddialarla ilgilenmediğini, somut verilerle ilgilendiği söyleyerek, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Tahliye kararı verildi

Mahkeme, Altun'un yurt dışı yasağı adli tedbir kontrolü uygulanarak tahliyesin karar vererek, duruşmayı 9 Mart'a erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.