DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Altun beraat etti

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Altun beraat etti
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat etti.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP’nin 14 il eşbaşkanlarıyla birlikte 23 Aralık 2020’de gözaltına alınan ve belli bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat etti. Altun'un katılmadığı, avukatları Burhan Arta, Yakup Demir ve Okan Altekin'in hazır bulunduğu Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, iddia makamı, bir önceki celsede ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarladı.

Müvekkilinin katıldığı eylem ve etkinliklerin toplantı ve gösteri yürüyüşleri kapsamında kalan barışçıl eylemler olduğunu ifade eden avukat Okan Altekin, "Müvekkilimin katıldığı eylem ve etkinlikler barışçıl olmasalar bile, bu eylem ve etkinlikleri barışçıl niteliğinden uzaklaştırılanların bulmanız ve cezalandırmanız lazım. Müvekkilin bu eylem ve etkinlikleri barışçıl niteliğinden uzaklaştıran, kamu düzenini bozan mahiyete herhangi bir eylemi bulunmamaktadır" diyerek müvekkilinin beraatini istedi.

'Savcı görev ve yetki sınırını aşmıştır'

Müvekkilinin katıldığı eylem ve etkinliklerin siyasi parti faaliyetleri kapsamında olduğunu dile getiren avukat Burhan Arta, "Başta da defalarca söylediğimiz gibi bu dava bir siyasi parti yargılamasıdır. İddia makamı kendi görev ve yetki sınırını aşarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının görev ve yetki alanında bulunan siyasi parti faaliyetlerini yargılamaya konu edinmiştir. Savcı görev ve yetki sınırını aşmıştır" diye konuştu.

'Burada örgüt talimatı yoktur'

Suçlama konusu yapılan eylem ve etkinlikleri çoğunun gerçekleşmediğini iddianamedeki 13 eylem ve etkinliklerden örnek vererek anlatan Arta, "Soruşturma makamları Yargıtay'ın örgüt üyeliği için ön gördüğü çeşitlilik, yoğunluk ve süreklilik kriteri için düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek eylemleri, bir araya getirerek bu kriterin karşılandığında dair bir görüntü çizmeye çalışıyor. Bu iddianamede bahsedildiği gibi çeşitlilik, yoğunluk ve süreklilik kriteri mevcut değildir. Müvekkil bir siyasi partinin il başkanıdır, partisinin ya da diğer siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği eylemlere katılmıştır. Burada bir örgüt talimatı yoktur" ifadelerini kullanarak müvekkilinin beraatini istedi.

'Düşünce ve ifade hürriyetine müdahaledir'

İddia makamının mütalaasında belirttiği şekilde söz konusu eylemlerde yoğunluk, çeşitlilik ve süreklilik ile örgüt propagandasına dönüşen herhangi bir şeyin mevcut olmadığını vurgulayan avukat Yakup Demir ise "Söz konusu eylemler barışçıl bir şekilde gerçekleşmiştir. Müvekkilin partisinin yaptığı eylem ve etkinliklerden dolayı suçlanması düşünce ve ifade hürriyetine müdahaledir. Saydığımız nedenlerden dolayı müvekkilimin beraatini istiyorum" şeklinde konuştu.

Beraat kararı verildi

Altun'un üzerine atılı suçu işlediğine dair delil bulunmadığı kanaatine varan mahkeme heyeti, Altun'un beraatine karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.