DBP Eş Genel Başkanı Bayındır tahliye edildi

DBP Eş Genel Başkanı Bayındır tahliye edildi
“Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın tahliyesin karar verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da partisinin 14 il eşbaşkanı ile birlikte gözaltına alınan ve 26 Aralık 2022’de tutuklanan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, tahliye edildi. “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Bayındır’ın, bu gün Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, tahliyesi yönünde karar çıktı. Bayındır ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Nusrettin Maçin, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri izledi.

Suçlamalara karşı savunma yapan Bayındır, kedisi hakkındaki davanın Kürt sorunun bakış açısının bir sonucu olduğunu söyledi. Kürt sorunun Cumhuriyetin kuruluş süreciyle ilişkili olduğunu dile getiren Bayındır, Kürt sorunun çözümü için verdikleri mücadelenin şeffaf, demokratik ve hukuka uygun olduğunu belirtti. Kendisi hakkındaki suçlamaları ciddiyetten uzak olduğunu söyleyen Bayındır, “14 basın açıklaması suç olarak isnat ediliyor. Bu 14 basın açıklamasına DBP Eş Genel Başkanı olarak katıldım. Bu açıklamaların tamamı hukuka uygundur. Bunların hiçbiri suç değildir. Dosyadaki gizli tanık beyanı nedeniyle hakkımda soruşturma açıldı ve o soruşturmada hakkımda takipsizlik kararı verildi. Gizli tanığın ifadeleri ‘Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ hikayesi gibidir. İfadelerinde ne yer ne zaman ne de başka bir şey vardır. Benim hakkımda bir arşiv oluşturuldu, gizli tanık da o oluşturulan arşiv doğrultusunda ifade vermiştir, iddiaları soyuttur. Bana göre emniyetin fezlekesinden ibarettir” diye konuştu.

Savcısı tutukluluğa devam kararı verilmesini istedi

Bayındır’ın savunmasının ardından tutukluluk hakkında mütalaasını mahkemeye sunan Cumhuriyet Savcısı, Bayındır’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mütalaaya karşı beyanda bulunan Avukat Muharrem Şahin, müvekkiline yönelik soruşturmanın 2019’da başlatıldığını hatırlatarak, müvekkilinin katıldığı eylemler eğer suç teşkil ediyorsa eylem sonrası neden bir soruşturma başlatılmadığını bu kadar süre beklenildiğini sordu.

Müvekkilinin “Kürdistan” ifadesiyle de suçlandığını hatırlatan Şahin, “İster kabul edin, ister etmeyin, ister coğrafi anlamda, ister devlet anlamında anlayın buranın ismi Kürdistan’dır. Bu tarihsel olarak böyleydi. Bu hukuki olarak ceza gerektirecek bir durum değildir” diyerek, müvekkilinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘Siyasetçi gider kahvede okey mi oynar?’

Avukat Burhan Arta da, söz konusu soruşturma öncesi müvekkiliyle emniyetten farklı iddialara yönelik emniyette giderek ifade verdiklerini, müvekkilinin kaçma şüphesi olmadığını aktardı. Müvekkilinin siyaseti kıskaca almak için tutuklandığının söyleyen Arta, müvekkilinin HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Leyla Güven’in milletvekilliklerinin düşürülmesinin protesto edilmesi gösterisine katılmakla suçlandığını vurgulayarak, “Soruyorum: Siyasetçi bunu yapamayacaksa siyasetçi ne yapar? Gider kahvede okey mi oynar?” diye sordu.

‘Görev ve yetki aşımı yapıldı’

Yürütülen soruşturmanın DBP’ye yönelik olduğunu, soruşturma süreci boyunca müvekkili hakkında herhangi bir suçlamada bulunulmadığını dosyadaki belgeler üzerinden anlatan Muratakan, siyasi partilere yönelik soruşturmaların ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının görev ve yetki alanında bulunduğunu kaydederek, “Ama bu görev bir emniyet müdürü ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Burada görev ve yetki aşımı yapıldığı nettir” ekledi.

Tahliyesine karar verildi

Mahkeme, tutuklamaya ilişkin yapılan savunmalardan sonra verdiği kısa aranın ardından Bayındır’ın tahliyesine karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.