DEDAŞ 100’ün üzerinde işçiyi tazminatsız işten çıkardı

DEDAŞ 100’ün üzerinde işçiyi tazminatsız işten çıkardı
DEDAŞ, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sendikaya üye olma hakkını tanınmasını talebiyle 2 saatlik oturma eylemi yapan 100’ün üzerinde işçiyi işten çıkardı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da özlük haklarının iyileştirilmesi ve sendika hakkının tanınması istemiyle 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirilen 100’ün üzerindeki DEDAŞ işçisi, kod 49 kapsamında olan “görevini yapmamakta ısrar etme” iddiasıyla tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı. DEDAŞ tarafından işçilere gönderilen kısa mesajda, iş akitlerinin kod 49 kapsamında feshedildiği bildirdi. DEDAŞ yetkilileri, işçilerin, kıdem, ihbar tazminatını ve işsizlik maaşından yararlanmayı engelleyen kod 49 olarak bilinen “görevini yapmamakta ısrar etme” nedeniyle işten çıkarıldığını doğruladı. DEDAŞ yetkilileri, işten çıkarılamaya ilişkin ''Bu kapsamda yönetimimiz, sağlanan tüm koşulların yanında, iyileştirilmesi istenen konularda da her türlü desteğin verileceğinin belirtilmesine ve görevinin hatırlatılmasına rağmen bilinçli olarak işi yapmamakta ısrar eden bir kısım çalışma arkadaşlarımızın iş akdini sonlandırma kararı aldı'' bilgisini paylaştı.

İş bırakma eyleminden sonra işçilerin üye olduğu Devrimci İçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Emin Atsız, işçilerin kısa mesajlarla işten çıkarıldığını bildirildiğini kaydederek, şu ana kadar 100’ün üzerinde işçinin iş akdinin feshedildiğini bildirildiğini kaydetti. 100 ile 200 arasında bir sayıdan bahsedildiğini ifade eden Atsız, ancak şu ana kadar 100’ün üzerinde işçinin çıkarıldığını, bu sayının an be an arttığını aktardı.

‘Yılık izinde olanların da işten çıkarıldı’

İşçilerin “verilen emre uymamayı” düzenleyen kod 49 ile işten çıkarıldığını dile getiren Atsız, “Hiçbir tebligat, herhangi bir sözlü uyarı ya da yazılı uyarı yapılmadan geçen gün oturma eylemine katılan arkadaşlarımız hatta o eyleme katılmayan senelik izinde olan arkadaşlarımızın da iş çıkışının verildiğini görüyoruz. Bu işten çıkarmaların hepsi tamamen biz yönelik uygulamalar. Arkadaşlarımızın en insani ve anayasal hakkı olan sendikalı çalışma hakkının önüne geçmek için işverenin başvurduğu bir uygulama. İşverenin buradaki meramı, arkadaşlarımızı sendikasız, köle gibi çalıştırmaktır. Çünkü sendikalı olduklarında işçileri bu kadar pervasızca çalıştırılamayacağını bildiklerinden şuan sendikalaşmanın önüne geçmek için yaptıkları tek hamle arkadaşlarımızı işten çıkarmak oldu” ifadelerini kullandı.

‘Hukuki yollara başvuracağız’

Kod 49’un verilen işi yapmamada uygulanan bir kod olduğunu hatırlatan Atsız, işçilerin 2 saatlik oturma eyleminin buna gerekçe gösterildiğini vurgulayarak, “Kod 49 verilen işi yapmamanın aslında çeşitli sorunları ve sonuçları olur. Yazılı ve sözlü bildiri gerekir, ama bunlar yapılmadan gece yarısı arkadaşlarımızın haberi olmadan yapılan bir işlemdir. Kod 49 ellerindeki tek argüman kod 49. Bununda tamamen arkadaşlarımızın sendikasız olarak çalışmasına devam etmesi için işveren gerçekleştiriyor” diye konuştu.

İşçilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını ifade eden Atsız, “Biz, işe dönüş davaları dahil tüm hukuki yöntemlere başvuracağız. Bunun içinde DEDAŞ önünde çeşitli açıklamalarımız da olacak” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum