Demirtaş: Halkın tek yürek olması bin belediyeden daha kıymetli

Demirtaş: Halkın tek yürek olması bin belediyeden daha kıymetli
BDP'nin Diyarbakır'daki son merkezi mitinginin durağı PKK'nin ilk kongresini gerçekleştirdiği Lice ilçesi oldu.

DİYARBAKIR -Lice'de binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Halkın bütün Amed'te tüm Kürdistan'da tek yürek olması bin tane belediyeden daha kıymetlidir. Demokratik direniş ve gerçek bir halk iradesi görmek istiyorsa Lice'ye bakmalıdır. Devlet Lice'ye öfkelidir. Yapmadıkları işkence katliam kalmadı. Bu rağmen Lice dimdik ayakta durunca daha fazla öfkelendiler bu yüzden haritan silmek istediler. Ama silinenler oldu. Burada faşizmz yok artık. Bizlerde bu seçimde bütün Kürdistan da elde edeceğimiz sonuçlarla hem AKP'ye hem kuyruğuna takılan diğer patilere gereken dersi vereceğiz. 

BDP'nin Diyarbakır'daki son merkezi mitinginin durağı PKK'nin ilk kongresini gerçekleştirdiği Lice ilçesi oldu. Hani'de sonra eren mitingin ardından Lice'ye hareket eden BDP konvoyunu Lice-Genç yol ayrımında girişinde yüzlerce araçla karşılandı. Buradan uzun araç kuyruğu ile devam eden BDP konvoyu ilçe girişinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Burada araçlarından inen yurttaşlar BDP seçim otobüsünün arkasında yürüyüş kolu şeklinde mitingin gerçekleşeceği belediye binası yanına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posteri yine PKK'nin öncü kadrolarının fotoğrafları taşındı. BDP otobüsünden seslendirilen müzikleri duyan yurttaşlar evlerinin balkonlarına iş yerinden dışarıya çıkaran BDP'li seçilmişleri selamdı. Uzun yürüyüş ardından miting alanına ulaşan BDP'liler onlarca havai fişek, alkış ve zılgıtlara karışan sloganlarla karşılandı. Miting alandaki binlerce kişinin hep bir ağızdan "Çerxa şoreşê" marşının okuyarak saygı duruşunda bulunmasıyla başladı. Miting boyunca Mitinge BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, Lice Belediyesi Eş Başkan adayları Rezan Zuğurli ve Harun Ertuş ile BDP'li yöneticiler katıldı. Aygı duruşunun ardından ilk olarak Fırat Anlı konuştu. 

'Lice'nin selamını bekliyorlar' 

Anlı, Lice'nin devletin zulmünü en fazla yaşayan ilçe olduğunu belirterek, "Lice direnişiyle Amed'te başı dik onurlu bir şekilde yürüyoruz. Çermik ve Çüngüş'te 30 Mart'la birlikte artık özgürlük kervanımıza dahil olacak" diyerek, Kürtlerin birliğinin önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nin Lice halkının selamını beklediğini ifade ederek konuşmasını, "Başımızı da kesseler bile biz halkımızın hizmetinde olacağız. Halkımıza hizmet eden binlerce arkadaşımız bu hizmetlerinden dolayı şu anda cezaevindeler" diye sürdüren Anlı'nın konuşması bu sıra "Biji Serok Apo" diye kesilince "Merak etmeyin oda gelecek. 30 Mart Kürt halkına statü Öcalan özgürlük için büyük bir fırsattır. 30 Mart'ta Serhat, Amed ve Botan el ele vererek özgürlüğüne yürüyecek" dedi. 

Anlı'nın ardından Gültan Kışanak konuştu. Kışanak, "Lice özgürlük mücadelesinin ev sahibidir. Özgürlüğün sönmeyen meşalesidir. Bizler buradan diyecek bir şey bulamıyoruz. Bizler her şeyi Lice'den öğrendik" diyerek konuşmasına başladı. Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin tüm dünya kadın hareketleri tarafından takip edildiğini söyleyen Kışanak, " Demokratik özerkliğe de öz yönetimi de öncülük ederek Kobani ve Afrin'le yarışacaksınız. Bzi artık Reber Apo'yu ilk özgürlük meşalesinin yandığı Fis köyünde istiyoruz. Ben sizlerden seçim için oy istemeyeceğim Önderliğe özgürlük kampanyasını en iyi şekilde sahiplenenin. Biz halkımızın özgürlük yürüyüşünü zaferle taçlandırmak öz vatanımız Kürdistan'da özgürce yaşamak istiyoruz" dedi. 

'Tüm Kürdistan Lice ruhuyla seçim çalışması yapsın'

Daha sonra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demitaş halkı selamlayarak konuşmasını yaptı. Demirtaş konuşmasında şunları söyledi: "Burada BDP'ye oy verin diyemeyiz. Burada herkes bizden daha fazla BDP'lidir. Bu hareketi var eden ruh bu hareketi bugün Ortadoğu'nun en büyük siyasi halk gücü haline getiren ruh buradan doğdu. Başkan Apo'yu ve yol arkadaşlarını siz buradan özgürlük yürüyüşüne uğurladınız. Bize düşen arkadaşlarımızla birlikte size layık olmaktır. Lice'nin bu kadar ağır ödenmiş bedeli mahcup etmemektir. Bizim arzuladığımız sonuç sadece belediye başkanlığını kazanmak değil. Halkın bütün Amed'te tüm Kürdistan'da tek yürek olması bin tane belediyeden daha kıymetlidir. Demokratik direniş ve gerçek bir halk iradesi görmek istiyorsa Lice'ye bakmalıdır. Devlet Lice'ye öfkelidir. Yapmadıkları işkence katliam kalmadı. Bu rağmen Lice dimdik ayakta durunca daha fazla öfkelendiler bu yüzden haritan silmek istediler. Ama silinenler oldu. Burada faşizmz yok artık. Bizlerde bu seçimde bütün Kürdistan da elde edeceğimiz sonuçlarla hem AKP'ye hem kuyruğuna takılan diğer patilere gereken dersi vereceğiz. Lice'den bütün Kürdistan'a çağrı yapalım. Her yer Lice ruhuyla ayağa kalksın Lice ruhuyla seçim çalışması yapın." 

'Lice'nin karakollara ihtiyacı yok'

Lice'nin ihtiyacının karakol olmadığını ve yeni karakol yapma politikalarının devleti bitirecek politikalar olduğunu söyleyen Demirtaş, "Kalıcı barışa doğru gidiyorsak bu kadar askeri yatırımın yapılmaması bu kadar karargâhın olmaması lazım. Biz artık Ankara'da minnet bekleyen bir halk değiliz. Burada kendi topraklarımızdan kendimizi yöneterek kendi sorunlarımızı biz çözeceğiz" dedi. Geçtiğimiz ay ilçede Hüda-Par'ın provokasyonunu hatırlatan Demirtaş, "Birileri Lice üzerinden kendileri gündeme getirmeye çalışıyor. Onların bayrak asacak adamları yoksa siz yardım edin bayrak asın. Bu sizin dik duruşunuzdur. Ama provokasyonlara gelmeyin. Onların oyunlarına gelmeyeceğiz. Ama şunu da herkes unutmasın ki biz kurbanlık koyun değiliz. Kendimizi savunabilecek bir halkız. Kimseye de bu konuda eyvallah etmeyiz" diye konuştu. Demirtaş'ın konuşmasının ardından miting sonra ererken BDP'liler alkış ve sloganlarla uğurlandı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.