Demirtaş: Ruhları odunlaşmış bunların

Demirtaş: Ruhları odunlaşmış bunların
"Burası kimsenin babasının tapulu malı değildir. Hep söyledim, bunlar ağaca baktıkları zaman odun görüyorlar odun! Ruhları odunlaşmış bunların”

Hevsel Bahçeleri'nde gerçekleştirilen ve 5'inci gününe giren nöbet eylemini ziyaret eden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Burası kimsenin babasının tapulu malı değildir. Hep söyledim, bunlar ağaca baktıkları zaman odun görüyorlar odun! Ruhları odunlaşmış bunların” dedi.

DİYARBAKIR’ın UNESCO miras listesine girmesi planlanan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri'nde yaşanan ağaç kıyımına karşın BDP Gençlik Meclisi öncülüğünde "Hevsel'den Gezi'ye Dicle direniyor" şiarı ile başlatılan ve 5'inci gününe giren nöbet eylemi BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tarafından ziyaret edildi. Ziyaret öncesi "Mustafa Malkoç Ekoloji Kampı" olarak adlandırılan eylem alanına giden yolun çamurlu olmasına karşın gençler tarafından çizme dağıtıldı. Yolun aşırı çamurlu olması ziyaretçiler kadar haber takibini yapan basın mensuplarına da zor anlar yaşattı.

“Açıklamalar gayri ciddi”

Demirtaş, Kışanak ve Anlı'nın yanı sıra BDP Diyarbakır İl eş başkanları Zübeyde Zümrüt ve Mehmet Emin Yılmaz ile DTK Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu üyesi Şehbal Şenyurt ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin ortaklaşa düzenlediği ziyarette, kampa giden yol için kesilen ağaçlardan yapılan yapay yol ile köprü ve tahrip edilen ağaçlık alanda inceleme yapıldı. Daha sonra kamp alanına gelen Demirtaş ve beraberindekiler kampta bulunan gençler ile tek tek tokalaşarak eylemleri hakkında bilgi aldı. Ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Demirtaş, BDP Gençlik Meclisi öncülüğünde ağaç katliamına karşın başlatılan eylemin ardından gerek D.Ü. Rektörlüğü gerekse de valilik ve ilgili Bakanlıklar tarafından yapılan açıklamanın "Gayri ciddi" olduğunu söyledi.

Özünden uzak konuyu çarpıtmaya dönük açıklamalar olarak değerlendiren Demirtaş, "Şimdi burada ki duyarlılığın şimdi iyi anlaşılması lazım. Burada ki ağaçların kimi 50 yıllık kimi 100 yıllık tarihi olan ağaçlardır. Ve şuanda üniversite 50 ile 7 bin tanesi kesilmiş, imha edilmiş durumda. Orman Müdürlüğü'nden rektörlüğün aldığı izne göre toplam 10 bin ağaç kesme izinleri var. Yani gözünü kırpmadan 10 bin ağacı kesme yetkisini Bakanlık rektörlüğe vermiştir. Rektörlük de hiçbir şekilde kentin geleceğini, kentin iradesini dikkate almadan 7 bin tanesini kesmiştir. Ve arkadaşlarımız bu ağaç katliamı ile birlikte buraya gelip olaya müdahale etmiştir. Halk şuan Dicle Vadisi'ne el koymuş durumda. Burası bu topraklar rektörlüğün, Bakanlığın, belediyenin şu kamu kurumunun bu kamu kurumunun babasının malı değildir. İnsanlığın malıdır” dedi.

demirtas,-ruhlari-odunlasmis-bunlarin----(3).jpg

“Ağaca baktıklarında odun görüyorlar”

"Hep söyledim bunlar ağaca baktıkları zaman odun görüyorlar odun!" diyerek Hevsel Bahçesi'ne ilişkin uygulamaya tepki gösteren Demirtaş, "Ruhlarından kaynaklı, ruhları odunlaşmış bunların. Bu ağaç ne kadar eder, bu ağaçtan ne kadar kazanırız diye hesap yapıyorlar. O ağacın gölgesi o ağacın tarihe kattığı ruh, değerden haberleri yok. Mal gelmişler mal gidecekler. Her şeyleri mal bunların. Bütün ölçüleri mal. Ne kadar dolar eder ne kadar Euro eder. Kaç sandık, kaç kasa kaç ayakkabı kutusu dolar. Buraya baktıklarında bunu anlıyorlar. Tek bir ağaç dahi burada kesilemez. Burası Dicle Üniversitesi'nin malı değildir. Burası halkın malıdır. Sadece Diyarbakır halkının da değil, Dicle Vadisi'nde yeşermiş bütün medeniyetlerin ortak malıdır” diye konuştu.

“Bütünlüklü olarak doğaya bir saldırı var”

Bakanlığın taşra teşkilatları ile kamu kurumlarının ve belediyelerin bir araya gelerek Dicle Vadisi'nin sınırlarını belirlemesi önerisinde bulunan Demirtaş, "Dicle Vadisi nereden başlıyor? Nereden bitiyor, sınırları nerede bitiyor? Nereye koruma altına alacağız? Burayı hep birlikte belirleyelim. Ve o sınırlar içerisinde ne belediye ne bir özel kurum ne kamu kurumu tek bir çivi dahi çakamasın. Birlikte karar alalım. Varsa yapılan hatalar geçmişte bunları da birlikte düzeltelim. Ama bu şekilde halka ve topluma rağmen; 'Biz burayı keseriz ağaçları yok ederiz efendim bu bataklığı kuruturuz, daha sonra da burayı TOKİ'de inşaat alanı olarak birilerine peşkeş çekeriz' diyorlarsa yanılırlar” dedi.

demirtas,-ruhlari-odunlasmis-bunlarin----(2).jpg

“Birileri kenti tahrik etmek istiyor”

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın BDP ve DTK'nın "Halkı aldattı" yönündeki açıklamalarına değinen Demirtaş, "Altan beyin BDP'nin halkı aldattığını ifade etmedi. Geçmiş dönemde bazı belediyelerin de benzer ruhsatları verdiğini belirtti. Ki Refah Partisi döneminde verilmiş ruhsatlar var. Kent içerisinde kent dışında. Bizim belediyelerimizin de geçmişte yaptığı hatalar var. Biz o konuda da olgun davranıp gereğini yaparız. Ama Altan Bey BDP'nin halkı aldattığını söylemedi. Altan Bey BDP Diyarbakır Milletvekilidir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için kendisinin elinde bilgiler ve belgeler olduğunu bunların daha kapsamlı kamuoyuna halka anlatmak gerektiğini ifade etti” diye konuştu. 

demirtas,-ruhlari-odunlasmis-bunlarin----(4).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.