VİDEO - Dengbej diyorki;‘’ÖLDÜKTEN SONRA KİMSE MEZARIMIZA GELİP AĞIT YAKMASIN’’

VİDEO - Dengbej diyorki;‘’ÖLDÜKTEN SONRA KİMSE MEZARIMIZA GELİP AĞIT YAKMASIN’’
Mordem Sanat Merkezinin Solo Fest4 programında dengbejlere de yer verdi. Dengbej Henîfa rahatsızlığından dolayı programa katılamadı. Programa çıkan Dengbej Kurdê ile konuştuk.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Dengbej Kurdê 11 yaşından beri dengbejlik yaptığını anne ve babasının da dengbej olduğunu anlattı. Başta babası olmak üzere Saliha Amê, Şırnaxi, Cemalê Mıxê gibi Botan Bölgesinde dengbejlik yapan birçok üstatdan feyz aldığını anlatıyor. Profesyonel olarak dengbejliği Hanîfa ile yapmaya başladığını, Hanîfa’nın hasta olduğundan dolayı programa katılamadığını da dile getirdi.

Dengbej Kurdê, toplumun gittikçe ilgisinin azalmasını eleştiriyor. Kadın dengbej olarak çok sıkıntı ve zorluklar yaşadığını ancak yine de dengbejlikten vazgeçmediklerini dile getiren Kurdê; “ Botan Bölgesinde dengbej çoktur. Sesleri çok güzel ve çoğunlukla da dengbej stranlar biliyorlar. Kürtçe masallar, destanlar, hikâyeler biliyorlar. Ama bize soruyorlar. Bu dengbejlikten bir geliriniz var mı diye. Biz de gelirimizin olmadığını söyleyince onlar da boşuna yapıyorsunuz diyorlar haklı olarak.” Diye anlatan Dengbej Kurdê; “Mesela cenaze olan evde okunanı bilirim. Düğünlerde okunanı bilirim. Tarlada çalışırken seslendirilen tüm dengbejileri bilirim.

img-20231105-175629.jpg

Botan Bölgesinde dengbejlik yapan birçok insan var. Bu konuda bir eleştiride de bulundu. Biz öldükten sonra kimse gelip mezarımıza ağıt yakmasın. Biz şu anda, yaşarken değer görmek istiyoruz. Öldükten sonra bunun bir değeri yok. Hanife arkadaşla bir çok yere gidiyoruz, birçok programa çıkıyoruz. Bize soruyorlar bunun size bir getirisi var mı? Biz de yok öyle dengbejlik olsun diye gidiyoruz. Bu da bir talepsizliği ortaya çıkarıyor. Bu yüzden insanlar dengbejlik yapmak istemiyor. Çünkü insanların yaşamını idame ettirmesi için maddi desteğe ihtiyacı vardır. Maddi olarak sıkıntılar çektiklerini, bir eleştiri olarak da dile getiriyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.