Dersim belediyesi önünde eşekli, keçili, arılı protesto!

Dersim belediyesi önünde eşekli, keçili, arılı protesto!
Dersimde yapımı planlanan Katı Atık Tesisi ile binlerce ağacın kesileceği, tarımsal faaliyetlerin son bulacağını belirten köylüler, belediye binası önünde eşek, keçi, arılarla protesto gösterisi gerçekleştirdi.

TİGRİS HABER - Dersim Belediyesi öncülüğünde 7 ilçenin belediye başkanları tarafından Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine köylüler, 55 bin ağaç kesileceğini, doğanın tahribata uğrayacağını, inanç yerlerinin çöp altında kalacağını ve tarımsal ile hayvansal faaliyetlerin son bulacağını belirtip birçok kez belediye binası önünde eylem yaptı.

Geçen ay Dersim Belediyesi’nin ‘Katı Atık Bertaraf Tesisi’ projesinden çekilmesine ilişkin meclis oylaması yapıldı. Oy çokluğuyla projeye devam edilmesi yönünde karar çıktı ve köylülerin tepki gösterdiği salonda arbede çıktı. Bugün merkez ve 7 ilçe belediyesi tarafından DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) toplantısının olacağını öğrenen köylüler, köylerinden getirdikleri eşek, keçi, köpek ve arı kovanlarıyla belediye binası önünde protesto gerçekleştirdi. Köylüler belediye başkanlarının projeden geri çekilmelerini istedi.

da2b466e-3cc8-40a1-a0dc-671208e44abb-copy.jpg

"Köyümüz onların da doğasıdır”

Köylerinde hayvanlarla birlikte yaşadıkları için protestoya onları da getirdiklerini ifade eden İmam Çelik, “Geçimimizi bunlardan sağlıyoruz. Köyümüz onların da doğasıdır. Bizim orada inanç yerlerimiz var. Bu kurbanlarımızı orada kestiğimiz için bunları da bugün oraya getirdik. Bizim inanç yerlerimizin çöplerin altında kalmaması için bunu yapıyoruz, yoksa biz tesise karşı değiliz. İnanç yerlerimizin üzerine çöp tesisi yaptıkları için karşıyız. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz, herkes bu mazeretimizi göz önünde bulundursun ve ona göre hareket etsin” dedi.

“Arılar ölürse sonraki yıllarda insanlar da ölür”

Tesisin köylerinde yapılmasıyla arıcılık faaliyetlerinin de son bulacağını belirten Zülfikar Güçlü, “Sorunumuzu anlatmanın en güzel yollarından biri buydu. Bizim doğada beraber bulunduğumuz beraber yaşadığımız canlılar bunlar. 18 hektar korkunç büyük bir alan. Canlıları hayatta tutan yeşil bir alan. Burayı yok etmekle, bu canlıları yok edeceksiniz. Onlar yok olursa bizler de yok oluruz. Oraya gidecek yollar bile korkunç bir ağaç katliamına yol açacak. Ben anlayamıyorum, o yer konusunda neden bu kadar ısrar ediyorlar. Ben arıcılık yapıyorum. Albert Einstein'in ’Eğer arılar ölürse sonraki yıllarda insanlar da ölür’ sözüne gerçekten inanıyorum. Arıcılık bu tesisle bitecek” diye konuştu. (Kaynak: MunzurPress)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.