Dersim Dağ, Kemal Kurkut’u sordu

Dersim Dağ, Kemal Kurkut’u sordu
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersin Dağ, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, 2017 Newroz’unda polisler tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u sordu.

TİGRİS HABERDersim Dağ, Adalet Bakanı Bozdağ’ın  yazılı olarak yanıtlaması için TBMM’ye verdiği önergede şu görüşlere yer verildi;

“Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi 23 yaşındaki Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’daki Newroz kutlamasına katılmak isterken miting alanının girişinde polis tarafından herkesin gözü önünde öldürüldü. Kurkut ailesinin, tazminat talebiyle İçişleri Bakanlığıaleyhine açtığı davanın yerel mahkemece geri çevrilmesi üzerine itiraz edilen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, Ocak ayında aldığı kararda, Kemal Kurkut’u “saldırgan eylemci” olarak değerlendirdi. Mahkeme, cinayetin “yasal sınırlar içinde işlendiğine” hükmederek, tazminat ödenmesinin yer olmadığına karar verdi.Benzer bir kararla bu kez cinayet zanlısı polis Yakup Şenocak yargılandığı dava dosyasında karşılaşıldı.Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık polis Yakup Şenocak hakkında verdiği beraat kararına karşı tarafların yaptığı itirazı inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Kurkut’un öldürülmesinin “yasal sınırlar içinde olup olmadığını” tartışmaya açtı. 1. Ceza Dairesi, yargılamayı yapan yerel mahkemenin sanık polis hakkında verdiği beraat kararını bunun üzerine kurmamasını esasa yönelik bir eksiklik olarak kabul edip kararı bozdu. Söz konusu mahkemeler yargılamanın devamında; “hakkında mahkemece hükmedilen ölüm cezası verilmiş kişiler dışında kimsenin yaşam hakkının ihlal edilmeyeceği” hükmünü görmezden geldi.Üzeri yarı çıplak olmasına rağmen ‘’canlı bomba’’ olduğu gerekçesinin sunulması kabul edilemez. Keza, Kemal Kurkut kameraların gözü önünde öldürülmüştür ve bu kamuoyuna yansıyan fotoğraflarla tespit edilmiştir. Buna rağmen sanık polislere gerekli cezai yaptırım uygulanmamıştır. Uzun süredir kamuoyu vicdanını yaralayan bu gelişmenin açığa çıkarılması ve sorumluların cezalandırılması gerekmektedir.”

Dağ, Adalet Bakanına şu soruları yöneltti;

1.Kemal Kurkut’un görevli polislerce öldürülmesine ilişkin bakanlığınızca yeterli bir soruşturma açılmış mıdır? Kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda yarı çıplak olmasına rağmen üzerinde bomba taşıdığı iddia edilen Kurkut üzerinde herhangi bir patlayıcı madde bulunmuş mudur?

2.  Dava dosyası bakanlığınızca özel olarak incelenmiş midir yoksa tamamen İçişleri Bakanlığı’ndan gelen raporlar üzerinden mi ele alınmıştır?

3.  Bakanlığınız polis Yakup Şenocak hakkında herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa ne gibi sonuçlara ulaşmıştır? Başlatmamışsa başlatacak mıdır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.