Destekler yetersiz, 450 prim gün koşulu dezavantaj

Destekler yetersiz, 450 prim gün koşulu dezavantaj
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde 11-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında Diyarbakır OSB’de yapılan ankette, işletmelerin %84’ünün pandemi döneminde açıklanan desteklerin yetersiz bulduğu ortaya çıktı.

OSB’de bulunan 212 işletmeden 152’si ile yapılan yüzyüze görüşmede yüzde 25,1 işletmenin üretimini durdurduğu, 632 kişinin ücretli, bin 117 kişinin ise ücretsiz izne çıkarıldığı tespit edildi.

DTSO ve Diyarbakır OSB'nin “COVİD-19 Krizi İşletme Değerlendirme” anket sonuçları açıklandı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde 11-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 212 işletmeden 152 işletme ile yüzyüze görüşme yapıldı.

OSB bünyesindeki tüm sektörlerden işletmeleri kapsayan çalışmada görüşme yapılan 152 işletmenin %60,5’i 10 yılın altına faaliyet süresine sahiken, %77’si mikro ve küçük ölçekli, %17’si ise orta ölçekli işletmeler.

Araştırma kapsamında işletmelere pandemi sürecinde üretimlerinin nasıl etkilendiği ve açıklanan istihdam ve finansal tedbirlerden ne düzeyde yararlandıkları soruldu.

Araştırma sonuçlarına göre, görüşülen işletmelerin %82,3’ünün pandemi sürecinden etkilendiği tespit edildi. İşletmeler üretim kapasitelerini düşürdüğü, yarı zamanlı üretime geçmiş veya üretimlerini durdurduğu ve bu dönemde farklı süreler ile üretimini durduran işletmelerin oranının %25,1 olduğu kaydedildi.

‘450 prim gün koşulu Diyarbakır için dezavantaj’

Pandemi döneminde işletmelerin üretimlerini desteklemek için kısa çalışma ödeneği, borç erteleme ve banka kredi desteği açıklandı. Raporda,  söz konusu desteklere ilişkin “Kısa çalışma ödeneğinden işletmelerin %29’u, 7.697 çalışanın  %23,57’si yaralanmıştır. Kısa çalışma ödeneğine işletmelerin %53,9’u başvurmuştur. 152 firmada çalışan toplam 7.976 çalışanın %42’si için başvuru yapılmış (3.347 çalışan), başvuru yapılan çalışanların %56,17’si (1.880 çalışan) bu destekten yararlanmıştır. Başvuru yapıp destek alamayan işletmelerin %85,5’i 450 prim gün koşulunu sağlayamamıştır. Görüşme yapılan işletmelerin %60,5’inin faaliyet süresinin 10 yıl altında olması, ilimizde küçük ve mikro ölçekli işletmelerin yoğunluğu ve bölgenin özgün sorunları düşünüldüğünde 450 prim gün koşulu Diyarbakır için dezavantaj yaratmıştır” tespitlerine yer verildi.

632 kişi ücretli bin 117 kişi ücretsiz izne çıkarıldı

Raporda pandemi sürecinde bugüne kadar işletmelerde ücretli izne çıkarılan çalışan sayısı 632, ücretsiz izne çıkarılan çalışan sayısı ise 1.117 kişi olarak kaydedildi.

İşletmelerin yüzde 61’i borçlu yüzde 57’si borcunu ödeyemiyor

Kentteki işsizlik oranının arttığına dikkat ekilen raporda, “İşletmelerin %57,40’ı bu dönemde kira, fatura, vergi, SGK, çalışan maaşı, banka kredi ve borçlarını ödeyemediklerini belirtmiştir. Pandemi öncesi finansa erişimde zorlanan il ve bölge işletmeleri bu dönemde daha ciddi finansal sorunlar karşı karşıya kalmışlardır. İşletmelerin %61,2’sinin hali hazırda bankalara kısa, orta ve uzun vadede kredi borçları bulunmaktadır. Açılan kredi desteklerine görüşme yapılan işletmelerin %57’si başvurmuştur. Başvuru yapmama nedenleri arasında mevcut kredi borçları ve işletmenin sicili önemli bir paya sahiptir. Banka kredi başvurusu yapan işletmelerin de sadece %51,2’si kredi alabilmiştir” denildi.

İşletmelerin %84’ü pandemi döneminde açıklanan desteklerin yetersiz buldu

Pandemi sürecindeki desteklerden işletmelerin yararlanma oranının düşük olduğunun belirtildiği raporda şu tespitler öne çıktı: “%20,30 banka kredi desteğinden, %18,40’ı SGK ve vergi borcu ötelemeden, %29’u kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır. İşletmelerin %84’ü pandemi döneminde açıklanan desteklerin yetersiz olduğunu belirtmiştir.”  (Haber Merkezi)

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.