DEVA’dan ücretsiz yemek teklifine destek

DEVA’dan ücretsiz yemek teklifine destek
Eğitim sendikalarının 4 milyon öğrencinin okula aç gidip geldiğini raporlamasını Meclise taşıyan muhalefetin okulda ücretsiz yemek teklifi, iktidar ve MHP’nin milletvekillerince reddedildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Eğitim sendikalarının 4 milyon öğrencinin okula aç gidip geldiğini raporlamasını Meclise taşıyan muhalefetin okulda ücretsiz yemek teklifi, iktidar ve MHP’nin milletvekillerince reddedildi. DEVA, öğrencilere ücretsiz yemek verilmesine yaptığı açıklama ile destek verdi.


Eğitim sendikalarının verilerine göre okullara 4 milyon öğrenci aç gidip geliyor. Bütçe görüşmelerinde muhalefetin okullarda ücretsiz yemek verilmesi önerisi, 56 bin TL maaş alan ve 22 TL’ye Meclis lokantasında yemek yiyebilen AK Parti ve MHP milletvekillerince reddedildi. Teklifin reddine tepki gösteren ve öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi talebini dile getiren Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanlığına bağlı İl Genlik Politikaları Başkanı Yücel Karadaş, durumun bir an önce sonlandırılması için yetkilileri göreve davet etti.

Konuya ilişkin Hazal Park’ta, partililerle birlikte basın açıklaması düzenleyen Karadaş, “Hiç şüphesiz ki bu ekonomik çöküşten kaynaklı yaşanan sorunlardan öncelikli olarak çocuklar etkilenmektedir. Milyonlarca aile, derinleşen ekonomik kriz sonucu derin yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşamakta ve çocuğuna yeterli, sağlıklı hatta asgari beslenme olanaklarını sağlayamaz duruma gelmiştir.Ülkemizde 2021-2022 yılı istatistiklerine göre okul öncesi, ilköğretim ve liseye kayıtlı yaklaşık 16 milyon öğrenci bulunmaktadır. Eğitim örgütlerinin en son açıkladıkları veriye göre, ülkemizde her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Bu da demek oluyor ki 4 Milyon öğrencimiz her gün okula aç bir şekilde gidip geliyor.” diye konuştu.

‘Milletvekiline kuzu şiş 22, öğrenciye tost 20 TL’

Devlet okullarında tek kaşarlı tost 20, öğle yemeği ücreti ise bu yıl yüzde 100 zamla günlük 40 TL’ye çıktığını hatırlatan Karadaş, “Öğrenciler artık tost bile alamaz hale gelmiştir. Binlerce anne, çocukların beslenme çantalarına bir şey koyamaz duruma gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken muhalefet partileri okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için ek bütçe önerisi sunmuş, teklifte okul öncesi eğitime giden çocuklar da dahil olmak üzere eğitim kurumlarında bulunan tüm çocukların sağlıklı gelişiminin sağlanması ve nitelikli eğitim alabilmeleri için kahvaltı-ara öğün-öğle yemeği şeklinde temel gıdaların ücretsiz bir şekilde verilmesi teklif edilmiştir. Ancak ve ne yazık ki bu hayati teklif, Meclis lokantasında 22 TL’ye kuzu şiş yiyen iktidar ve ortaklarının milletvekillerince reddedildi.” hatırlatmasını yaptı.

‘Sosyal devletin sorumluluğudur’

Çocukların gelişimi için sağlıklı beslenmenin önemine işaret eden Karadaş, “Çocuklarımızın sağlıklı bir hayat yaşayabilmelerini sağlamak, devletin asli görevidir. Çünkü beslenme; çocukların sağlığının, başarısının ve mutluluğunun ön şartıdır. Yetersiz beslenme çocuklarımızı ve aileleri etkilediği kadar ülkemizin geleceğini de etkilemektedir. Bu nedenle; hiçbir çocuğumuzun sınıfına karnı aç girmemesi tüm çocuklarımızın sağlıklı ve ücretsiz beslenme hakkına sahip olması sosyal devletin sorumluluğudur. Yetersiz beslenme okuldan yeteri kadar faydalanamama, akademik başarısızlık, okulun erken terki ve çocuk işçiliği, çocuk yoksulluğu, ileri yaşlarda ortaya çıkacak kronik sağlık sorunları gibi sadece bugünü değil geleceklerini de etkileyecek çok boyutlu sonuçlara ve eşitsizliklere yol açmaktadır.” şeklinde konuştu.

Beslenmenin temel bir insani hak olduğunu dile getiren Karadaş, yetkilileri bu konuda sorumluluk almaya davet etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.