Dicle Nehri ekolojik tahribata rağmen yaşam kaynağı

Dicle Nehri ekolojik tahribata rağmen yaşam kaynağı
Türkiye’den Irak ve Suriye’ye uzanan Dicle Nehri, tarih boyunca birçok medeniyete can suyu oldu.

Şirvan Oktay Görer

TİGRİS HABER - Günümüzde üzerine inşa edilen barajlar ve kum ocakları nedeniyle büyük bir ekolojik tahribata maruz kalan nehirde yaşayan balık türleri ise bir bir yok olmaya başladı. Son yıllarda nehrin üzerindeki baraj ve kum ocakları nedeniyle bazı balık türleri yüzde 40 oranında yok olmasına rağmen, Dicle nehri hala vatandaşların geçim kaynağı.

Dicle Nehrinde uzun yıllardan beri avladığı balıkları Mardin kapı’da satarak geçimini sağlayan 43 yaşındaki Diyarbakırlı balıkçı Veysi Bozyıl, Dicle Nehrindeki balık türleri hakkında konuştu. Bozyıl, Dicle Nehrinin balık çeşidi bakımından azaldığına dikkat çekerek, azalma sebebinin ise barajlar, kum ocakları olduğunu ileri sürüyor.

dicle-nehri-balik-2.jpegUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri kıyısından geçen Dicle Nehri’nde yaşanan toplu balık ölümlerinin tekrarlanmaması için...Diyarbakırlı balıkçılar, Dicle Nehri’nde geçtiğimiz yıllarda yaşanan toplu balık ölümlerinin tekrarlanmaması için yetkililere gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu. 35 yıllık balıkçı Bozyıl, sudaki oksijen oranını dengede tutarak balık ölümlerinin önüne geçilebileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.