Dicle’den ne istiyorsunuz ?

Dicle’den ne istiyorsunuz ?
Diyarbakır'ın yeşil alanları, yerel yönetimler devre dışı bırakılarak betonlaştırılmak isteniyor.

DİYARBAKIR  - Dicle havzasında bulunan Hevsel Bahçeleri, Kent Ormanı ve stadyum derken şimdi de Yenişehir ilçesine bağlı Güzelköy'de 3.25 hektarlık alanın Kum ve Çakıl Ocağı'na dönüştürülmesi hedefleniyor. Diyarbakır Valiliği'nin talebi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından kabul edildi. 


Diyarbakır'da Hevsel Bahçeleri, Kent Ormanı ve stadyumun ticari amaçla betonlaştırılması için Bakanlar Kurulu kararlarıyla adımlar atılırken, kentle ilgili alınan kararlarda yerel yönetimler devre dışı bırakılıyor. Yeşil alanların betonlaştırılmasına yönelik kentte tepkiler de sürerken, Diyarbakır Valiliği'ne bağlı İmar ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Yenişehir ilçesine bağlı Güzelköy'de geniş bir alanı "Kum ve Çakıl Ocağı"na dönüştürülmesi için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndan izin istedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan arazi çalışmaları sonucunda ise söz konusu alanın "Kum ve Çakıl Ocağı"na dönüştürülmemesi gerektiği önemle vurgulanmasına rağmen, Enerji Bakanlığı'nın hiçbir sakınca görmemesi dikkat çekiyor. 

Valilik onay istedi

Diyarbakır Valiliği'nin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndan işletme ruhsatı talepli belgesinde, bakanlığa konu hakkında herhangi bir engel olup olmadığı soruluyor. Valilik belgesinde şu cümleler yer alıyor: "Rezerv durumunun vb. durumların tespiti amacıyla oluşturulacak heyete kurumunuzca bir yetkili görevlendirilerek 06,03,2013 günü saat 09,00'da İl Özel İdaresi'nde hazır bulundurulmasına ve hazırlanacak raporun1 (bir) grubu madenleri ile ilgili uygulama yönetmeliğinin 7. maddesi gereğince kurumunuz görüşünü olumlu olarak değerlendireceğinin bilinmesi hususunda; gereğini bilgilerinize rica ederim."

Enerji Bakanlığı onay verdi

Valiliğin, Yenişehir ilçesine bağlı Güzelköy alanında bulunan 3,25 hektarlık alana "Kum Ocakları" yapılması konusunda hazırladığı belgeye bakanlığın cevabı olumlu olurken, Tim-Er Mad. Nak. İnş Pet Otom. San. Tic. Ltd. Şirketi'ne verilecek alanın koordinat bilgileri de yer alıyor. Bakanlığın valiliğe yazdığı onay belgesinde ise şu cümleler yer alıyor: "İl Özel İdaresi tarafından belirlenen muhammen bedelin yatırılmasını müteakip üçüncü şahıslar adına 3213 sayılı maden kanununun 7. Maddesi kapsamında gerekli izinler alındıktan sonra talep edilen yerde 1 (a) grubuna tabi malzemenin bulunması halinde 1 (a) grubu işletme ruhsatının verilmesinde Genel Müdürlüğümüzce sakınca bulunmamaktadır." 

Belediyeden olmaz raporu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın konu hakkında hazırladığı raporda ise, Tim-Er Mad. Nak. İnş Pet Otom. San. Tic. Ltd. Şirketi'ne verilecek olan alanın 22.12.2006 tarihinde Büyükşehir Belediyesi tarafından nazım imar planı sınırları içerisinde kaldığına dikkat çekiliyor. 1/500 ölçekli nazım imar planı kapsamında bahsi geçen alanın doğal drenaj sistemi korumalı (herhangi bir yerdeki suyun doğal yollarla uzaklaştırılması) olduğu vurgulanırken, alanda kum ve çakıl ruhsatı düzenlenmesinin uygun görülmediği ifade etti.Şafak Çelen(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.