DİERG Direktörü Yağan, Kürtçe öğretmen ataması ile ilgili konuştu

DİERG Direktörü Yağan, Kürtçe öğretmen ataması ile ilgili konuştu
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, “Bakanlığın ek atama ile yüzlerce Kürdce öğretmenini göreve başlatması bir lütuf değil, dersi seçen öğrencilerinin kararının gerektirdiğini yapması demektir” dedi.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - Milli Eğitim Bakanlığı 2022-2023 eğitim öğretim yılında seçmeli Kürtçe dersini tercih eden öğrenci sayısını 20 bin olarak açıkladı ancak, sadece 2 Kurmanci ve 1 Kırmancki olmak üzere toplam 3 Kürtçe öğretmen kontenjanı ayırdı. Ek atama talebiyle ilgili Tigris Haber’e açıklamada bulunan Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, “20 bin öğrencinin Kürdce dersini tercih etmesine rağmen, bu derse ayrılan öğretmen kontenjanına itiraz ediyor ve sayının norm kadro yönetmeliğine uygun olmadığını, yani az olduğunu tartışıyoruz. Böylece en az 200 Kürdce öğretmeni kontenjanı daha talep ediyoruz” dedi.

“Kontenjanların ek atama ile revize edilmesi lazım”

Yağan, Bakanlığın Kürtçe öğretmen kontenjanına itiraz ettiklerini belirterek, “ Bakanlığın 20 bin öğrenci için 3 kontenjan ayırması, 20 bin öğrencinin tercihinin gereğini yapmak yerine kendi izin verdiği sayıda öğretmen atanması ve hatta sınıf açılması anlamına geliyor. Dersi tercih eden 20 bin sayısı yüzlerce öğretmen atamasını gerektirir. Bakanlık Kürdce derslerini Kürdce öğretmenlerinin yerine diğer branşlardan olup da sertifika almış öğretmenlerin yürütmesini planlamış olabilir. Eğer böyleyse mesleki açıdan bile olsa bu dersi bu dersin öğretmenleri yürütmelidir. Öncelikle Kürd Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olmuş, formasyon sertifikası edinmiş Kürdce öğretmeni adayları bu dersleri yürütmelidir. Hali hazırda yaklaşık 79 Kürdce öğretmeni okullarda görev yapmaktadır. Eğer 20 bin öğrenci bu dersi tercih etmişse Bakanlığın da bu dersin en verimli şekilde yürütülmesini sağlaması gerekiyor. Bu nedenle, Bakanlığın Kürdce öğretmen kontenjanına itiraz ettik, sayının ek atama ile revize edilmesi gerektiğini belirterek en az 200 öğretmen ataması yapılmasını önerdik” diye konuştu.

“Ek atamalar lütuf değil”

Yağan, Bakanlığın ek atama ile yüzlerce Kürtçe öğretmenini göreve başlatmasının bir lütuf olmadığını belirterek, dersi seçen öğrenciler için bir gereklilik olduğunu söyledi.

Yağan’ın konuya ilişkin talep ve önerileri şöyle:

“DİERG, 20 bin öğrencinin Kürdce dersini tercih etmesine rağmen bu derse ayrılan öğretmen kontenjanına itiraz ediyor ve sayının norm kadro yönetmeliğine uygun olmadığını, yani az olduğunu tartışıyor. Böylece en az 200 Kürdce öğretmeni kontenjanı daha talep ediyoruz. Kürdceyi seçen öğrenci sayısı bunu tartışmamıza ve itiraz etmemize izin verirken, aynı yönetmeliğe göre örneğin Çerkesçe için öğretmen atanmasının mümkün olmadığını öne sürebiliriz. Aynı yönetmeliğe göre, tercih eden öğrenci sayısı baz alındığında, örneğin müzik, resim, Lazca ya da Çerkesçe dersleri için öğretmen atanması mümkün görünmemektedir, nedeni ise bu dersleri seçen öğrenci sayısı derse öğretmen ataması için gerekeni karşılamıyor. Sınıf ya da sınıflar oluşabiliyor ancak, bu atama yapılmasını sağlamıyor. Bu nedenle norm kadro uygulamasının seçmeli dersler için Kürdce dışındaki dersler için revize edilmesini ve norm kadro kontenjanının ayrılması için gereken öğrenci sayısının mevcuttan daha düşük olmasını öneriyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.