DİERG: Newroz Okullarda kutlanabilir

DİERG: Newroz Okullarda kutlanabilir
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Newroz'un Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okutulması ve kutlanması önerisinde bulundu.

Sait BAYRAM'ın haberi

TİGRİS HABER - DİERG tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ahmedê Xanî ve Evliya Çelebi’nin metinlerinde Newroz Kürd toplumunun asırlardır kutladığı bayram olarak detaylıca betimlendiği hatırlatılarak, "Türk toplumu 21 Martı Nevruz, Fars toplumu ise Navruz ismiyle kutlamaktadır" denildi.

Newroz okullarda kutlansın!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21 Mart’ı ‘Newroz’ ismiyle de okulların her kademesinde kutlamasını öneren DİERG'in açıklamasının devamında şöyle denildi:

"Böylece Newroz’un Kürd toplumunun barışçıl, dayanışmacı, coşkulu bayramı, kutlaması olduğu; Ortadoğu’da farklı toplumların farklı isimlerle bugünü kutladığı öğrencilere anlatılabilir.

"Kürtçe şarkı eşliğinde Halay çekilebilir"

15 ya da 20 dakika sürecek bir kutlama programında öğrencilere Kürd toplumu için Newroz’un önemi ve anlamı kısaca anlatıldıktan sonra birkaç Kürdce şarkı ile halay çekilebilir. Böylece, annesi ve/veya babası Kürd olmayan öğrenciler de Nevruz gibi Newroz hakkında da bilgilenmiş olacaktır. Böylece öğrencilerin okul içindeki farklı milliyetleri fark etmesine, bilmesine ve saygısının güçlenmesine katkı sağlanacaktır"

"Öğrenciler Geleneksel kıyafetlerle kutlamalara katılabilir!"

Öğretmenler ve öğrenciler Newroz haftası boyunca okul içinde Newroz’u tanıtıcı etkinlikler yapabilir, Newroz’u tanıtan videolar izlenebilir. Kız ve erkek öğrencilerin geleneksel kıyafetleriyle kutlamaya katılmaları özendirilebilir"

DİERG, son olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na 21 Mart’ın Newroz bayramı ismiyle belirli Gün ve Haftalar listesine dâhil edilmesini de önerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.