DİERG’den Dünya Çevre Günü’ne ilişkin açıklama

DİERG’den Dünya Çevre Günü’ne ilişkin açıklama
Diyarbakır Eğitim İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne ilişkin açıklama yaptı.

TiGRİS HABER - DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne ilişkin yapılan açıklamada, Dicle Nehri ve çevresinde yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekildi.

Açıklamada öne çıkan satırbaşları şöyle:

“Nehir kokmaya devam ediyor”

“Diyarbakırlıların ve kentimize gelen misafirlerin görmek, sohbet etmek ve serinlemek için gidebileceği alan sayısı sınırlıdır. Mardinkapı, Hevsel bahçeleri ve Ongözlü köprü önemli bölgelerimiz. Bölgenin milletvekilleri, belediye başkanları, valiler ve kaymakamlar ve diğer bürokratlar bu alanlara bir kez görmek için bile olsa uğrasa, belirgin çevre sorunları mutlaka dikkatlerini çekecektir.

Dicle nehrine birkaç noktadan kanalizasyon deşarjı nedeniyle nehir kokmaya devam ediyor. 2018 yılında bir açıklama yaparak koku ve çevre kirliliği yüzünden Mardinkapı’dan On Gözlü Köprüye kadar uzanan alanın halka kapatılmasını önermiştik ancak geçen dört yıl boyunca hiçbir şey değişmedi. Nehir hala kokuyor, nehir çevresinde hala katı atık var.

Bu, sadece Diyarbakır’a ait bir sorun değil, Dicle’nin içinden ya da yanından geçtiği yerleşim yerlerinin sorunu. Örneğin Cizre’de de nehrin kanalizasyon koktuğuna dair şikayetler var. 1900 km toplam uzunluğa sahip Dicle nehrinin 523 km’si bölgemizden geçiyor.

“Ziyarete gidilmemesi gerekiyor”

Deşarj açıktan gerçekleşse de yakın zamanda bir önlem alınacağına dair bilgiye sahip değiliz. Kokudan ve çevre kirliliğinden rahatsız olan vatandaşların bunu ifade etmesi ve kokan bölgeyi ziyarete gitmemesi gerekiyor.

Kaldırım işgalleri sorunu

Kentlilerin sağlığı bir tarafa konunun bir de turist memnuniyeti ve sağlığı ilgisi var. Tarihi, dünyaca önemli ve eşsiz kalemizin içindeki çevre kirliliği, hijyen problemleri, fiyat etiketi kullanılmaması ve kaldırım işgalleri gibi sorunlarına ek olarak nehir kenarlarının da kokuyor olması kentimizin turizm prestiji ve gelirleri açısından da önemli bir eksikliktir.

“Elimizden geleni yapalım”

Dünya Çevre Günü bunları tartışmamıza, önleyici proje önerilerine sebep olmalıdır. Diyarbakır’daki öğrenciler, öğretmenler, ikamet edenler bu kentimizdeki çevre sorunlarını bilmeli, tartışmalı, kirlilik kaynakları tespit edilmeli ve en azından kişisel olarak kirliliğe neden olmamalıdır. Gelecek yıl Dünya Çevre Günü kutlamasında bu sorunları geride bırakmış olmak için bireysel ya da işbirliği ile elimizden geleni yapalım.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.