DİERG’den ‘Kürtçe eğitim’ önerisi

DİERG’den ‘Kürtçe eğitim’ önerisi
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), 1-3 Aralık’ta toplanacak olan 20’inci Eğitim Şurası öncesinde, “Kürtçe anadilde zorunlu eğitim” önerisinde bulundu.

TİGRİS HABERDİERG’in konu ile ilgili açıklamasında, Türkiye’de bölgeler arasındaki eğitim eşitsizliğini gösteren verilere dikkat çekildi. PISA 2018 sonuçlarına göre bölgenin 3 yıllık öğrenme süreci kadar geride olduğu belirtildi. Bu gerilikte sosyoekonomik zayıflık, okul ve öğretmen sayısının yanı sıra anadilde eğitimin yokluğunun önemli bir etken olduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1925 Şark Islahat Planı Kararnamesi, 1928’deki “Vatandaş Türkçe konuş” kampanyası ve 1983 tarihli 2932 sayılı yasa ile Türkçe dışındaki her bir anadili ev içine hapsedilmiştir. Ancak, 2012 yılında Kürd diline devlet okullarında, üniversite ve basında alan açılmıştır. O alanda günümüze dek daralma olmamış aksine bu alanla dikkatle ilgilenilmiş, korunmaya ve güçlendirilmeye çalışılmıştır.DİERG, 20. Eğitim Şurası’nda belirlenecek tavsiye kararları arasında ‘Kürtçe anadilinde zorunlu eğitim’ uygulamasına geçişin de yer almasını önermektedir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.