DİERG'den 'Kürtçe öğretmen ataması' çağrısı: 200 kontenjan ayrılsın

DİERG'den 'Kürtçe öğretmen ataması' çağrısı: 200 kontenjan ayrılsın
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), 2023 atama döneminde en az 200 Kürtçe öğretmen kontenjanı için bakanlığa çağrıda bulundu.

TİGRİS HABER - DİERG tarafından yapılan açıklamada geçen yıl 3 Kürtçe öğretmenin atanmasına dikkat çekilerek 2023 atama döneminde en az 200 Kürtçe öğretmen kontenjanı, dersi seçen 20 bin öğrencinin ve ebeveynlerinin beklentisi olduğu kaydedildi.

DİERG’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılında öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında yer alan anadillerine ayrılması planlanan öğretmen kontenjanı hakkında Bakanlık açıklama yapabilir.

20 bin öğrenci öğretmen ataması bekliyor

Zazaca ve Kurmanccayı içeren Kürdce seçmeli dersini tercih eden 20 bin öğrenci öğretmen atamasını beklemektedir. Bir bölgede sadece bir derslikte bu ders alınıyorsa bile, o dersliğe kontenjan ayrılmalıdır. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), hangi anadili olduğuna bakılmaksızın her bir seçmeli anadili dersi için öğretmen atamalarında okul yerine ‘il ya da ilçe normunun esas alınmasını’ önermektedir.

3 öğretmen, 20 bin öğrenciye haksızlıktı

Geçtiğimiz yıl sadece 3 Kürdce öğretmeni ataması yapılması dersi seçen 20 bin öğrenciye haksızlıktı. Dersi seçen öğrenci sayısı ile atanan öğretmen sayısı arasında orantısızlık, dengesizlik oluştu. Bu nedenle DİERG, 200 ek atama yapılmasını istemişti ancak Bakanlık ek atama yapmadı. 2023 atama döneminde ise en az 200 Kürdce öğretmeni kontenjanı dersi seçen 20 bin öğrencinin ve ebeveynlerinin beklentisidir.

Konuşucusu dağınık olduğu için Çekesce, Adıgece, Abazaca, Gürcüce dersini seçen ve eğitimin halen devam ettiği sınıflara da en az birer öğretmen kontenjanı ayrılabilir. Seçmeli Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi bir haktır ve dersi tercih eden öğrencilerin yasa gereği bu dersi mutlaka alması ve en verimli şekilde yararlanması sağlanmalıdır. Bakanlık, Türkçe anadili dışındaki diller için gerekli ayarlamaları yapmakla yükümlüdür, bu görevin gerektirdiklerini yönetmelikler kapsamında yerine getirebilmelidir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum