DİKAD'dan "çocuk gelin" açıklaması

DİKAD'dan "çocuk gelin" açıklaması
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Ebru Aksu, çocuk gelinlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Aileler çocuklarına sermaye olarak bakıyorlar. Ekonomik açıdan zor durumda olan bu aileler ekonomilerini düzeltse belki de çocuklarını vermezler" dedi.

DİYARBAKIR  - Yaklaşık 10 yıl önce Diyarbakır’da kurulan DİKAD, iş camiası içinde ilk açılan dernek olma özelliğini taşıyor. 2 yıldır DİKAD’ın başkanlığını yürüten Ebru Aksu, geçtiğimiz yıl Dünya Barış Elçisi ödülüne layık görüldü. Aksu, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın projesi ve desteği ile beraber “Diyarbakır’da iş kadını ve kadın eliyle iş durumu raporu” adlı bir proje hazırladıklarını söyledi. Aksu, "Bu projede hem istihdam edilen hem de girişimci olan kadınlarla ilde ve ilçelerde olmak üzere birtakım röportajlar yaptık. Bunların hepsini derleyip toparlayıp bir kitap haline getirdik. Bu kitapla kadınların iş dünyasında neresinde olduğunu gösterdik.  Bu bağlamda iş hayatına girmek isteyen kadınlarımız tecrübe kazandı ve işin nasıl yapılabileceğini öğrendi. Bu ülke ekonomisine de katkıda bulundu. Biz ülkeyi yükten de kurtarmış olduk. Projelerimizin hepsi başarı ile bitti. Sosyal sorumluluk anlamında üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
‘Kızlarını başlık parası için veriyorlar’
Çocuk gelinlerle ilgili ailelere eğitim verilmesi konusunda çalışma yapmak istediklerini ifade eden Aksu, "Çünkü bu aileler çocuklarına sermaye olarak bakıyorlar. Ekonomik açıdan zor durumda olan aileler belki ekonomilerini düzeltse belki de çocuklarını vermezler. Çoğu aile kızlarını başlık parası için veriyor. Sermayeye erişim konusunda zorluklar var. Ekonomik olarak Diyarbakır ekonomisinde yol verenlerin çoğu erkekler. 2013 Türkiye açısından verimsiz geçen bir seneydi. Kadınlar daha çok etkilendiler. Birçok işletme tekrar kapatıldı. Diyarbakır ekonomisi hizmet sektörü ile dönen bir ekonomi. DESOB’a bağlı çok sayıda kadın işletmeci var" şeklinde konuştu.
Çözüm Süreci ve 17 Aralık Operasyonu
DİKAD Başkanı Ebru Aksu, çözüm süreci ve 17 Aralık operasyonunu da değerlendirdi. Aksu, "Daha tohum yeni toprağa atıldı. Çözüm sürecinin tabii ki bölgeye etkisi olacak. Çözüm süreci filizlerini verecek. Kadınlara Diyarbakır’da değer veriyorlar ama iş dünyasında değer verilmiyor. Böyle bir sıkıntımız var. Barış süreci büyük bir ivme kazandırdı. Kültür turizmi canlanıyor. Huzurun ve güvenin olduğu yerde her şey güzel olur. Yatırım ve turizm gelir. Bu süreç bizim açımızdan çok önemli. Herkesi çok tedirgin etti. Sermayeler piyasada dönmüyor. Herkes sermayesini elinde tutuyor. 17 Aralık’tan bu yana piyasada durgunluk oldu. Ellerinde dolar ve Euroları olanlar piyasaya akıtmıyor" ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.