Dilan Sineması Danıştay'a gitti

Dilan Sineması Danıştay'a gitti
Diyarbakır'daki tarihi Dilan Sineması'nın bina yapısının değiştirilme istemini yerel mahkeme reddederken, bina sahibi kararı temyiz için Danıştay'a götürdü.

Diyarbakır - Diyarbakır'da kurulduğu 1950'li yıllardan itibaren uzun yıllar kentin eğlence merkezi ve sosyal aktivitelerinin sergilendiği mekanların başında gelen ve dönemin en büyük sineması olarak bilinen Dilan Sineması'nın binası mahkemelik oldu. Dağkapı Meydanı'ndaki bina sahibi Nejat Dilan, binayı satmak ve yapısını değiştirmek isterken, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise, mekanın tarihi bir yer olduğu ve yapısından bir değişiklik yapılamayacağını belirtti. Bunun üzerin yapı sahibi Dilan, işlemin iptali için Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, Vakıflar Bölge Müdürlüğü lehine sonuçlandı. Nejat Dilan, yerel mahkemenin verdiği kararı temyiz için Danıştay'a götürdü.

1951 yılında Ermeni asıllı mimar Harutyan Sarafyan'a yaptırılan Dilan sineması yapıldığı tarihten 5 yıl sonra tamamlandı. 3 katlı opera tarzında dizaynedilen Dilan Sineması, 1500 kişilik ve 2 bin 200 metrekare alana sahip. Dilan sinemaları, Diyarbakır'ın yakın tarihinde birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmış binaların başında geliyor. 270 localı inşa edilen Dilan Sineması, 18 metrekarelik perdesi ile de döneminde "Türkiye'nin en büyük perdeli sineması" olarak da anılıyordu. Dilan Sineması, 2009'da kentte sinema salonlarının yaygınlaşması üzerine kapanmıştı.

Önceki gün ajanslardan aldığımız haber doğrultusunda yayınladığımız Dilan Sinaması ile ilgili haberde yer alan bilgilerin haber ajansı tarafından bize eksik veya yanlış iletildiği bidirildi. Av.Halit Ötük tarafından gönderilen düzeltme yazısını yayıncılık ilkelerimiz gereği okuyucularımızla paylaşıyoruz. TİGRİS HABER

DÜZELTME

Dava Vakıflar Bölge Müdürlüğü aleyhine değil. KÜLTÜR BAKANLIĞI aleyhine açılmıştır.Ayrıca Sinemanın malikleri bu yeri satmak ve yenieden inşa etmek amacı ile bir Kültür Bakanlığına bir başvuruda bulunmamıştır.Kültür bakanlığını resen TESÇİL KARARI vermiş ve malikler bu işlemim iptalini mahkemeden istemişlerdir.Bu teknik düzeltmenin yapılmasını rice ederim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.