DİMEK’ten Eşbaşkanlara ziyaret

DİMEK’ten Eşbaşkanlara ziyaret
Diyarbakır Medya, Kültür ve Mutfağı Tanıtım Derneği yönetim kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık’ı ziyaret ederek, yeni görevlerinde başarılar diledi

Diyarbakır’da önceki yıl kurulan Medya, Kültür ve Mutfağı Tanıtım Derneği yönetim kurulu üyeleri, göreve yeni seçilen Belediye Eşbaşkanlarını ziyaret eti. DİMEK Başkanı Alaaddin Kılıç, derneğin kuruluş amacını ilişkin hazırladığı raporu Eşbaşkanlara sundu.

dimek-(1).jpeg

Derneğin amacı şöyle;

Derneğimiz, Diyarbakır’ın kültürünü, tarihi ve turistik değerlerini, gastronomisini, yemek kültürünü, doğasını, dini ve manevi değerlerini, el sanatlarını, geleneksel üretim biçimlerini medya ile işbirliği yaparak ulusal ve uluslar arası alanda tanıtmak, bu amaca ulaşmak için de her nevi ticari ve gayri ticari tesisler kurmak, iletişim ağları oluşturmak, yazılı, görsel ve işitsel yöntemlerle ve her türlü medya vasıtasıyla yayınlar yapmak, bu amaçla kurslar açmak, eğitimler düzenlemek için kurulmuştur.

Diyarbakır'ın tarihi, doğal, etnik ve inanç turizmine dayalı biri birinden değerli binlerce mirası vardır. Diyarbakır genelinde sadece tescilli eserlerin sayısı bile 1257’dir. Bunlar içinde arkeolojik sit alanları, askeri nitelikteki yapılanın başyapıtı olan Surlar, camiler, hanlar, hamamlar, kiliseler, türbeler, köşkler, saraylar, mağaralar, akarsular, su havzaları ve daha onlarca mimari yapı ardı ardına sıralanabilir. Bu bakımdan kentin dünya üzerindeki üstünlüğü, tartışmasızdır.

Yine kentin inanç turizmi açısından üstün değerleri vardır. İslam'ın "5. Haremi Şerif'i Ulucami", Peygamber makam ve gömütleri, Sahabe metfunlukları, seçkin mimari örnekleriyle camiler, kiliseler, havralar, kentimizi bu açıdan dünyanın en zengin yerleşimlerinden biri olarak öne çıkarmaktadır. Hatta e hatta Diyarbakır, Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe mezarını barındıran kenttir. Diyarbakır'da 27 Sahabenin mezarı, 6 peygamberin de mezar ve makamları bulunmaktadır. Mağara turizmi, doğa yürüyüşleri, yaban hayatı, sportif olta balıkçılığı, kentin turizm alanında gelişmeye açık potansiyelleridir.

Ancak kentimizin en önemli kültürel miraslarından biri de yüzlerce yıldan bu yana özgünlüğünü koruyarak, günümüze taşınmış baş döndürücü lezzetleridir. Derneğimiz tam da bu konuya odaklanmıştır.

Bir çırpıda sıralayacak olursak. Diyarbakırımızın meşhur tören yemekleri ile gündelik yemekleri arasında "Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi, Etli eşkili dolma (Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma, Kibe mumbar, Kelle paça, Bulgur Pilavı, Belluh, İçli Köfte, Lapa, Hıllorik, Pıçık, Duvaklı Pilav, Kibe Kudur, Keşkek, Habenisk, Kadayıf, Revani, Nuriye tatlısı, Künefe, Halbur hurma, Lebeni (Yoğurt Çorbası)" ilk olarak akıllara gelenlerdir. Meşhur Diyarbakır Ciğeri ise özel olarak değinilmesi gereken bir marka değeridir. Pestil ve cevizli sucuk, otlu ve örgü peynir bu kentin gastronomi dünyasına birer armağanıdır.

Bütün bu varlıklar, bu kentin geleceğinin önemli ölçüde turizme dayalı olacağının işaretini vermektedir. O halde harekete geçmenin de zamanıdır.

Derneğimiz bu lezzetleri hem Diyarbakır halkına yeniden özgün biçimleriyle sunmak, hem te "Gurme Turizmi"ne öncülük ederek, ülke ve dünya genelinde kentimizi aranan ve arzulanan destinasyonlar arasına sokmayı amaçlamaktadır. Bu lezzetler ile ilgili marka ve tescil başvuruları da yapmak mümkün olabilir.

Bu nedenle DİMEK çatısı altında hem işinin ehli lezzet ustaları, hem de kalem erbabı onlarca gazeteci bulunmaktadır.

Meramımız, kentimizin sonsuz kültürel değerlerini, lezzetle harmanlayarak, "Turizm Gazeteciliği" kavramını benimsemiş gazeteciler eliyle insanlığa sunmaktır. Bunun için derneğimizin tüzüğünün de cevaz vermesiyle, her türlü medya organı marifetinden yararlanmak, metodolojimizin başında gelmektedir. Bu bakımdan, dergiler, bültenler, gerektiğinde gazeteler çıkarmak, sosyal medya hesapları açıp kullanmak, kurduğumuz youtube kanalından kentimize ait bu güzelim lezzetlerin tarifleri, hazırlık ve yapım aşamaları da gösterilerek, yayınlanacaktır. Bunun dışında yemek kursları, yemek şenlikleri, gezici mutfaklar, atölyeler ve daha birçok interaktif projemiz mevcuttur.

En kısa sürede hayata geçireceğimiz aktivite "Diyarbakır Yemek Şenliği" olacaktır. Bu şenlikte, kentimizin plaka numarasından esinlenerek, 21 çeşit sıcak yemek hazırlanacak, meydanlarda kurulacak standarda halka düşük ücret karşılığında sunulacaktır.

Bizler, yıllarca bize bağrını açmış bu kadim kentin ekmeğini yedik. Bu kente minnet borcumuz var. Bu borcumuzu ödemek için elimizdeki maharetleri kullanıp, kentin geleceğine katkıda bulunmak isteyen bir grup gönüllüyüz. Kendimizi "Diyarbakır Gönüllüsü" olarak görüyoruz. Bu meyanda, her birimizin zihninde var olan ideolojik ve siyasi görüşlerimizden sıyrılmış, duru bir şekilde "Sadece ve sadece Diyarbakır için" çalışmaya kararlıyız.

Çalışmalarımızı yaparken, birçok sivil toplum örgütünün yaptığı gibi, önce kaynak, sonra aktivite gibi sivil toplum ruhuna aykırı olan bir ivmelerle modelini benimsemiyoruz. Biz kendi kaynağımızı kendimiz bulmanın gayreti içindeyiz. Bu nedenle yöneticilerimizden yegane arzumuz, DİMEK için kolaylaştırıcı olmaları, çalışmalarımız için ön açıcı olmalarıdır” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.