DİSİAD Başkanından EPDK kararına tepki

DİSİAD Başkanından EPDK kararına tepki
EPDK’nın GES’lerle ilgili yönetmelik değişikliği iş dünyasını tedirgin etti. DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, yönetmelik değişikliğinin yatırım yapan iş insanlarını iflas noktasına götüreceğini söyledi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Nurullah Edemen, EPDK’nın resmi gazetede yayınlanan lisansız elektrik üretim yönetmenliği ile ilgili şunları söyledi;
Ciddi yatırım yapanlar var
“Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliğine göre, belli bir üretim miktarı olan işletmeler GES kurdukları takdirde, fazladan ürettikleri enerjiyi sisteme satabiliyorlardı. Yatırım Teşvik kapsamında olan GES kurulumu, özellikle kurumlar vergisi ödeyen mükellefler için son derece cazip hale getirildi ve yatırıma teşvik ettirildi. Verilen destekler ile sanayiciler, iş insanları çok ciddi GES yatırımları yaparak önemli rakamlarda kredi borcunun altına imza attılar. Yatırım son derece fizibıl olduğu için bankalar da kredi musluklarını sonuna kadar açtılar. Ancak, EPDK yayınlamış olduğu yeni yönetmelikle artık ben sizin fazladan ürettiğiniz elektriğe para vermiyorum, sisteme ücretsiz olarak vereceksiniz dedi. Bu yönetmelik değişikliği ile hali hazırda yatırımı olan ve yatırım süreci devam edenler iflas etme riski ile karşı karşıya kalacaklar.”
Karar milli menfaatlere uygun değil
DİSİAD Başkanı Edemen, yasal düzenlemenin bu şekilde yapılmasının milli menfaatlere uygun olmadığını ifade ederek, “Bırakın ülke menfaatini, yatırımları azaltıp, elektriğin ortalama üretim maliyetini artırıp, elektrik üretimini ithal girdi üzerine inşa edeceği için ülke çıkarları ile örtüşmemektedir. EPDK, tüketimi olmamasına rağmen çeşitli teşviklerden yararlanıp üretim yapanları engellemeye çalışırken, bunu çok daha basit bir şekilde yapabilirdi, mevcut gerçek imalatçı yatırımcıları koruyarak, tüketimin belli bir yüzdesini satma hakkı veya asgari tüketim gibi kriterle yapabilirdi” dedi.
Alınan bu kararın gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Nurullah Edemen, aksi durumda sanayici ve yatırımcıların kredi ödemelerini yapamayacak duruma geleceğini ifade etti. Edemen, “Ülke çok ciddi bir ekonomik darboğazdan geçerken hükümetler bu süreçte ön tıkayan değil, ön açıcı olmalı ve enerji üretimine destek politikası gözden geçirilmelidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.