DİSKİ’den umudu kestiler, sondaj yapıp suya kavuştular

DİSKİ’den umudu kestiler, sondaj yapıp suya kavuştular
Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Örenkuyu köylüleri uzun süredir çektikleri su sıkıntısını kendi aralarında para toplayarak sondaj yaptı, köyü suya kavuşturdu.

Mahsum Kara - Özel

TİGRİS HABER - DİSKİ’nin sorunlarını çözmediğini belirten köylüler, “Kendi imkânlarımızla sondaj çalışması yaptık, suyu bulduk. Hane başına 4 bin TL masrafımız var, DİSKİ bunu karşılasın” dediler.

Geçtiğimiz Temmuz ayında DİSKİ, tankerlerle ile 130 haneli köyün su ihtiyacı gidermeye çalıştı. Tankerlerle getirilen suyun kendilerine yetmediğini belirten köylüler, köyde sondaj çalışması yapılması talebinde bulundu. DİSKİ bu talebi karşılamayınca köy sakinleri, kendi imkânlarıyla sondaj çalışması yaptı.

DİSKİ’nin yapması gereken görevi kendilerinin yaptığını belirten Örenkuyu köylüleri, yaptıkları masrafların karşılanması talebinde bulundu. Hane başı 4 bin TL harcadıklarını söyleyen köylüler, “Görev onlarındı biz yaptık, bari masrafımızı karşılasınlar” dediler.

DİSKİ tarafından köyümüzde su çalışması yapılmadı

Örenkuyu köyünde ikamet eden Faruk Yılmaz, uzun süredir su sorunu yaşadıklarını belirterek, “1994 yılında köylüler kendi imkânlarıyla bir su deposu kurduk. O zamanlar köy 50 haneydi şimdi 130 haneyiz. Köy nüfusunun artması ile birlikle son yıllarda özellikle yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başladık. 2014 yerel seçimlerinden sonra belediyeye başvurduk, su kulesi yapıldı, köyde sondaj çalışmaları başladı. Su çalışmaları kayyum atanmasıyla yarıda kaldı. Suyumuzu kendi imkânlarımızla evlere ulaştırdığımız için DİSKİ’ye bağlı değildik. Dönemin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu döneminde şebekelerimize sayaç bağlandı, fatura ödemeye başladık. Yaşadığımız su sorunu bitmedi. Köyün su sorunu meclise kadar ulaşmasına rağmen, DİSKİ köyümüzde su çalışması yapılmadı” dedi.

Yapılması gereken su çalışmasını biz yaptık

Köyde yaşayan sakinler olarak kendi imkânları ile su kuyusu açtıklarını ifade Yılmaz, “DİSKİ’ye gittik ve Çermik şube müdürü ile görüştük. Köyümüze sondaj vurmalarını istedik. Bize, Çermik ilçesinde 36 su kuyusu açıldığını, su olmadığından dolayı arama çalışmalarını yapmayacaklarını belittiler. Bizde kendi imkânlarımızla mühendis getirdik. Su arama çalışması yaparak sondaj vurduk. Yaptığımız sondaj çalışması ile geçtiğimiz pazartesi suyu bulduk. DİSKİ’nin yapması gereken görevi köylüler yerine getirdi” dedi.

Bizleri mağdur etmesinler

Yılmaz, köylülerin kendi imkânları ile çıkardıkları suyun maliyetinin yetkiler tarafından ödenmesini istediklerini belirti. Yılmaz, şunları söyledi; “Bu köyde yaşayan insanlar gerçekten geçim sıkıntısı yaşıyor. Hepsi mevsimlik işçi ve hayvancılıkla uğraşıyor. Sondaj çalışması için hane başına 4 bin TL ödeme yapılacak, köylülerin verecek gücü yok, DİSKİ hiç olmazsa bu masrafı karşılasın. İşi biz yaptık, ödemeyi de onlar yapsın, bizi mağdur etmesinler.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum