DİTAM- Kürt sorunu-medya tartışması

DİTAM- Kürt sorunu-medya tartışması
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), 2 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakır’da “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Projesi” adı altında toplantı gerçekleştiriyor.

TİGRİS HABER - Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), 2 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakır’da “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Projesi” adı altında toplantı gerçekleştiriyor. Proje kapsamında, gazeteci, siyasetçi ve akademisyenlerin Diyarbakır’da bir araya gelecek.

DİTAM, proje ile ilgili ön toplantı gerçekleştirdi, basın mensuplarını bilgilendirdi. DİTAM Başkanı Mehmet Vural’ın konuşmasının ardından Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, toplantının amacı ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Medya algısı görünür olacak

Mesut Azizoğlu, Kürt sorunu da hangi boyutuyla ele alınırsa alınsın, medyanın bu sorundaki rolünün tartışmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Azizoğlu, “DİTAM olarak bu konunun az çalışılmış bir boyutunu ele alarak araştırmayı önemli bulduk. “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası” konusuna, bu görece az incelenmiş noktadan eğilmeyi ve başta Kürt yurttaşlarınki olmak üzere, bölgedeki gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, hukukçuların ve aktivistlerin Türkiye medyasına ilişkin algısını görünür kılacak bir çalışma yapmayı tasarladık” dedi.

Azizoğlu, bu amaçla Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa başta olmak üzere bölgede Kürt yurttaşlarla geniş ölçekli bir saha çalışması yürüttüklerini kaydetti. Azizoğlu, saha çalışmasının, özellikle çözüm sürecinin sona ermesinde Türkiye medyasının rolüne ilişkin Kürtlerin düşüncelerini ve medyaya ilişkin güvensizliklerinin nedenlerini daha derinlemesine kavramak bakımından çok yararlı olacağını umduklarını belirtti.

İlk çalıştay Diyarbakır’da

İlk çalıştayın Diyarbakır’da 2 Ekim 2021 tarihinde yapılacağını belirten Azizoğlu, çalıştayların 23 Ekim 2021 tarihinde Van ve Kasım 2021 tarihinde Antep’te düzenleneceğini söyledi.

Azizoğlu, çalıştaylarda tartışılacak konuları şöyle sıraladı.

- Çözüm Sürecinde Kürtlerin Türkiye Medyası Algısı konulu saha araştırmasının ön bulguları,

- Türkiye’de toplumsal barış ve medya sorunu,

- 90’lardan günümüze ve çözüm sürecinde Kürt coğrafyasında Türkiye medyasına ilişkin algıyı birlikte düşünmek,

- Barışın inşasında medyanın rolü-deneyim paylaşımları.

Aralık 2021 tarihinde Diyarbakır’da yapılması planlanan final çalıştayında ise saha araştırmasının analiz ve raporunun sunulması hedefleniyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.