Diyarbakır Barosu: Diyanet İşleri Başkanını kınıyoruz

Diyarbakır Barosu: Diyanet İşleri Başkanını kınıyoruz
Diyarbakır Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, cuma hutbesinde cinsellik ile ilgili sözlerine tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), cuma hutbesinde, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtıliği, eşcinselliği lanetliyor.” diyen Prof. Dr. Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu. İHD’nin suç duyurusu Türkiye’de tartışmalara neden oldu. Erbaş'ın açıklamalarına sivil toplum örgütleri ve barolar tepki gösterirken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan destek geldi. Tartışma, 100 binden fazla tweetin paylaşıldığı #AliErbasYalnizDegildir etiketi ile 2 gündür Twitter gündeminin ilk sırasında yer alıyor.

Bu tartışmalar devam ederken Diyarbakır Barosu’ndan da bir açıklama geldi.

Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Diyanet İşleri Başkanının, ne yazık ki ‘’Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi’’ başlıklı cuma hutbesinde nefret söylemi içeren ve ayrımcılık yasağını ihlal eden söylemlerde bulunduğuna şahitlik ettik. Bu söylemler, nefret suçlarına maruz kalan ve yaşam hakkı başta olmak üzere pek çok hak ihlaline uğrayan LGBTİ+lara yönelik saldırıları artırabilecek ve halkın belli bir kesimini suç işlemeye teşvik edebilecek nitelikteyken, devletin bir kurumunun göz göre göre hala bu tarz ayrımcı söylemlere devam etmesini asla kabul etmiyoruz. Öte yandan HIV ile yaşayan kişilerin sosyal hayatta damgalanmalarının (stigma) önüne geçilmesi ve ruhsal sağlıklarının korunması açısından devletin pozitif yükümlülük altında olduğunu hatırlatıyoruz. Diyanet İşleri Başkanının taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde ve açıkça Anayasanın 10. Maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı söylemlerde bulunamayacağını; hiç kimsenin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve hastalık durumu sebebiyle ayrımcılığa uğrayamayacağını ve bunun bütün kamu kurumları tarafından da bağlayıcı olduğunu vurguluyoruz. Kendisini ayrımcı ve nefret söylemi içeren ifadelerinden dolayı kınıyor, nefrete inat yaşamı savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz” denildi.

Ankara Barosuna soruşturma

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, "Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve 'Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmasıyla ilgili basın açıklaması' başlıklı açıklaması nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır" denildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum