Diyarbakır Barosu: Elçi’yi vuran çekirdek yok

Diyarbakır Barosu: Elçi’yi vuran çekirdek yok
Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi'nin katledilişinin 13. gününde basın açıklaması yaparak, Elçi soruşturmasının sağlıklı bir şekilde yürütülmediğini belirterek, Elçi’nin ölümüne neden olan mermi çekirdeğinin hala bulanmadığını söyledi.

Tahir Elçi'nin katilleri bulununcaya kadar her Cuma adliye önünde olacaklarını söyleyen avukatlar, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesine ilişkin taleplerini sıraladı. Baro Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Av. Ahmet Özmen, soruşturma dosyasında hiç bir şüphelinin olmadığını, delil diye incelenen 'deforme mermi çekirdeğinin' ise, çatışmaların başladığı Yenikapı sokağının başından alındığını ve Tahir Elçi'yi vuran çekirdek olmadığını söyledi.

Diyarbakır Barosu katledilen başkanları Tahir Elçi'yi Adliye önünde yaptıkları bir basın açıklaması ve oturma eylemiyle andı. Anmaya, eski Baro Başkanı Emin Aktar, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen başta olmak üzere çok sayıda avukat katıldı.

Basın açıklamasını, Diyarbakır Barosu adına Av. Ahmet Özmen okudu. Tahir Elçi'nin katledilişinin 13. gününde bir araya gelen yüzün üzerinde avukatın katıldığı anma eyleminde  konuşan Özmen, Başkanlarının  katilleri bulununcaya kadar her cuma adliye önünde olacaklarını söyledi.

Tahir Elçi'nin katledildiği soruşturma dosyasında faillerin tespitine yönelik tatmin edici her hangi bir gelişme yaşanmadığını belirten Özmen, Baro olarak uzmanlardan ve avukatlardan oluşan bir çalışma grubuyla dosyanın takipçisi olduklarını söyledi.En kısa zamanda bir basın brifingi ile soruşturmanın seyrini etkileyebilecek bulguları   kamuoyu ile paylaşacaklarını  ifade eden Özmen,  soruşturmanın sağlıklı yürütülmesine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

"1-    Soruşturma dosyasında halen bir şüpheli bulunmamaktadır. Bu sıfatla da ifadesine başvurulmuş kimse yoktur. Çalışma grubumuzca tespiti yapılan ve şüpheli olarak ifadesine başvurulması talep edilen kişiler de üzülerek belirtmek gerekir ki tanık sıfatıyla dinlenmişlerdir.

2-    Bu aşamada dosya kapsamında 25 polis tanık olarak, bir polis de müşteki sıfatıyla dinlenmiştir.

3-    Başkanımız Tahir ELÇİ cinayeti ile  ilgili soruşturma kapsamında yapılmış hiç bir gözaltı işlemi de bulunmamaktadır. Bu yönlü yapılan haberler de gerçek dışıdır.

4-    Başkanımız Tahir ELÇİ cinayeti ile ilgili kuvvetli bir delil gibi  basına yansıtılan deforme mermi çekirdeği ise, önemle belirtmek gerekir ki; Başkanımızın bulunduğu yerden değil, Yenikapı Sokağı'nın başından alınan bir mermi çekirdeği olup, Başkanımızın ölümüne neden olan mermi çekirdeği olma ihtimalini düşünmemekteyiz.

5-    Baromuz tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na  2 Aralık ve  8 Aralık tarihlerinde sunduğumuz 2 adet talep dilekçemizde 40'a yakın talep sıralanmıştır. Bu taleplerimizin hangilerinin yerine getirilip getirilmediği, yerine  getirilen taleplerimizin varlığı halinde ise nasıl bir işlem yapıldığı ve ne sonuç alındığı da tarafımıza bildirilmemiştir.

6-    Dosyadaki tüm görüntülerin özelikle de Yenikapı Sokak'ta bulunan PTT'ye ait görüntü kayıtlarının  ham hallerinin ve delillendirme çalışmasını gösteren krokinin  tarafımıza verilmesi istenilmiş olmasına rağmen maalesef bu taleplerimiz de henüz karşılanmamıştır.

7-    Olay günü olay yerinde görevli bulunan polis ve diğer kamu görevlilerinin görev listesi yine ısrarlı taleplerimize rağmen tarafımıza verilmemiştir."

 Baro Başkanlarının faillerinin tespiti ve yargı önüne çıkarılması amacıyla gereken çalışmaları etkin ve kararlı bir biçimde yürüteceklerini söyleyen Özmen, " bu cinayeti işleyenlerin açığa çıkarılmasının ısrarlı takipçisi olacağımızı başta ailesi, üyelerimiz ve kamuoyuyla saygıyla  paylaşmak isteriz" dedi.

Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan avukatlar Adliye önünden ayrıldı.

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.