Diyarbakır Barosu: Kevser Demir’e işkence yapıldı

Diyarbakır Barosu: Kevser Demir’e işkence yapıldı
Diyarbakır’da yaşayan 55 yaşındaki Kevser Demir, Bağlar İlçesi’nde oğlunu gözaltına alan polisler tarafından darp edildiğini iddia ederek şikayetçi olmuştu. Diyarbakır Barosu olayla ilgili rapor hazırladı.

TİGRİS HABER- Geçtiğimiz gün Habertürk televizyonuna çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Benim dönemimde işkence yok” açıklaması yapmıştı. Ancak Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Kevser Demir, 18 Mayıs 2021 tarihinde madde bağımlısı oğlu gözaltına alınırken polis tarafından şiddete maruz kaldığını iddia etmişti. Demir’in iddiasına göre polis; kolunu ve 3 dişini kırdı. Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nden darp raporu alan Demir, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ile CİMER’e de şikâyette bulundu.

Söz konusu iddialara ilişkin araştırma yapan Diyarbakır Barosu, kolluk görevlilerinin tüm eylem ve işlemlerinin keyfi olduğu kanaatine vardı.

Kuvvetli bir şüphe oluştu

Diyarbakır ili, Bağlar ilçesi, Kaynartepe mahallesinde ikamet eden yurttaşlara yönelik; görgü tanıkları ve mağdur beyanlarının tutarlı olduğunun gözetildiği raporda, "kolluk görevlilerinin işkence, tehdit ve hakaret suçlarını oluşturan eylemlerinin olduğu yönünde kuvvetli bir şüphe oluştuğu” belirtildi.

'Diyarbakır Barosu İşkenceyi Önleme Komisyonu' üyelerinden oluşan heyetin tespitleri şu şekilde:

Mağdurlar ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşme sonucunda; aile üyelerinin çoğunun hakaret ve tehditlere maruz kaldıkları ve bu eylemlerin hakaret ve tehdit suçunun unsurlarını oluşturduğu tespit edilmiştir.

Mağdurlar K.D ve S.D’nin ayrıca kolluk personelleri tarafından yaklaşık 3 saat boyunca sistematik bir şekilde; mağdurların onurunu kıran, itibarını zedeleyen, kendilerini değersiz hissetmelerine neden olan, psikolojik ve fiziksel dirençlerini kıran, aşağılanma hissi uyandıran fiziksel saldırı ve şiddet eylemlerine maruz kaldıkları, bu eylemlerinin işkence suçunun unsurlarını oluşturduğu tespit edilmiştir.

Kolluk personellerinden icrai hareketle işkence suçunu işleyen kolluk personelinin eylemlerine müdahale etmemeleri sebebiyle diğer kolluk personellerinin de ihmali suretle işkence suçunu işledikleri tarafımızca tespit edilmiştir.

Kolluk personellerinin işkence ve kötü muamele eylemleri mağdur K.D’nin beden ve ruh sağlığı üzerinde tahrip edici etkiler bıraktığı tespit edilmiştir.

Mağdurların beyanlarına göre, kolluk personellerinin, mağdurların evlerine herhangi bir yargı kararı olmaksızın girdiğinden, konut dokunulmazlığını ihlal suçunun unsurlarını oluşturduğu tespit edilmiştir.

Olayın gerçekleştiği dairenin odalarından birinin kapısının zorlanarak kırılması eyleminin de mala zarar verme suçunu oluşturduğuna yönelik tespitlerimiz olmuştur.

İşkence ve kötü muameleye maruz kaldılar

Raporda ayrıca, "Heyetimizce yapılan tespitler neticesinde söz konusu olayda kolluk görevlilerinin tüm eylem ve işlemlerinin keyfi olduğu; Olayın mağdurları K.D ve S.D.'nin tespit edildiği üzere işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.