Diyarbakır Barosu: Seyit Rıza’nın mezar yeri açıklansın

Diyarbakır Barosu: Seyit Rıza’nın mezar yeri açıklansın
Diyarbakır Barosu 4 Mayıs 1937 tarihinde Tunceli (Dersim)’de yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanması istendi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Barosu 1937-1938 yılları arasında Bakanlar Kurulu’nun  ‘Tunceli Tenkil Harekâtı’ kararıyla başlattığı Dersim olaylarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada:  ‘‘Mağaralara iltica etmişlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinde bunları fare gibi zehirledi. Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler. Kanlı bir harekât oldu. Dersim davası da bitti, hükümet otoritesi de köye ve Dersim’e girdi, böyle bitti, Dersim’e girdi, böyle bitti.” Bu cümleler Dersim Katliamında görevli bir yetkilinin söylemleri olup yaşanan vahşeti açıkça itiraf etmiştir. Ancak geçen 84 yılda Dersim’de işlenen suçlarla ilgili tek bir sorumlu dahi yargı önüne çıkarılmadı, katliam mağdurlarının zararları giderilmedi” denildi.

“Geçmiş ile bir yüzleşme gerçekleşmemiştir”

Yaşananlara ilişkin geçmiş ile yüzleşilmediği kaydedilen açıklamada: “2011 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa, ben özür diliyorum’’ demiş ancak sonrasında bu karanlık geçmiş ile bir yüzleşme maalesef gerçekleşmemiştir. “Geçmişle yüzleşme/hesaplaşma ” her iktidar döneminde sakıncalı ve korkulan bir alan ve kavram olarak görülmektedir. “Hesaplaşmanın” bir intikam silahı olarak görülme korkusundan vazgeçilmelidir. Yüzleşme ve hesaplaşma, toplumsal barışa ve  tabiki insan haklarını önceleyen, demokrasi ve hukuk devleti değerlerine dayalı bir siyasal kültürün yerleşmesine katkı sunacaktır.” İfadelerine yer verildi.

“4 Mayıs Dersim Tertelesi günü olarak kabul edilsin”

Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması talep edilerek şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır Barosu olarak bir kez daha katliamda yaşamını yitirenleri saygı ile anıyor, bozulan adaletin sağlanması için devlet arşivlerin açılarak yüzleşmeyi, 4 Mayıs’ın Dersim Tertelesi günü olarak kabul edilmesini, Dersim isminin iade edilmesini, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesinin ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.