Diyarbakır Büyükşehir: Ağaç dikiminde israf yok

Diyarbakır Büyükşehir: Ağaç dikiminde israf yok
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 10 yıllık ağaçların sökülerek yerine yenisinin dikildiği, bunun için 150 milyon lira harcandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı yönünde açıklama yaptı.

TİGRİS HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Tigris Haber’in 4 Mart’ta manşetten servis ettiği “Sök, Dik, Para Harca” başlıklı haberi ile ilgili ihtarname gönderdi. Söz konusu haberde gerçeğe aykırı beyanlar kullanıldığı belirtilerek, düzeltme talep edildi. Tamamen rakamlara dayalı açıklamadaki bilgileri, neyin nereye, nasıl, ne şekilde konulduğu ya da çıkarıldığı anlaşılamamakla birlikte, hukuki nedenler ve sorumlu gazeteciliğimiz gereği kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Belediyeden yapılan açıklama şu şekilde:

05.03.2022 tarihinde Tigris Haber gazetesinde manşetten ve 2. Sayfada verilen haberde Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığımızın son üç yılda ağaç dikimi için 150.000.000 TL. Harcandığı, 500.000.000 TL. Olarak ayrılan 2022 yılı bütçesini üç aylık bir sürede tüketip palmiye ağaçlarına 11.000.000 TL. Ödendiği, Mahabad Caddesi ve bağlantı yollarında 8.000 oya ağacı olmak üzere toplamda 15.000 adet ağacın söküldüğü ve ayrıca İstasyon ile Melik Ahmet. Caddelerinde de üç defa gereksiz ağaç sökümü yapıldığı haberine yer verilmiştir. Yapılan iddialar bütün boyutu ile araştırılarak önceki yıllara ait bilgi ve belgeler toparlanarak söz konusu itham ve iddialar cevaplandırılmıştır.

3 yılda 10 yıla bedel ağaçlandırma

Park ve bahçeler daire Başkanlığımız son dört yılda 2018 ve 2021 yılı dâhil Tüm Ağaç, çalı, Lale ve diğer peyzaj bitkileri için harcadığı miktarın tamamı 10.649.062 TL dir. Harcanan tutar ile 13 kırsal ve 4 merkez ilçemizde ağaçlandırma yapılmıştır. Yapılan alımlarla 31.014 adet ağaç, 276.175 adet çalı bitkisi dikimi gerçekleşmiştir. Son üç yılda yapılan ağaçlandırma, geçen on yılda yapılan ağaçlandırma oranından daha fazladır. Yapılan satın alımların Sözleşme örnekleri, istenmesi halinde muhasebe birimlerimizden ödeme faturaları ile birlikte sunulabilir. Son üç yılda alınan ağaçlara 150 milyonun harcandığı iddiası tamamen asılsızdır.

Sadece 6 palmiye kurudu

2022 bütçesinin 500 milyon olduğu ve ilk üç ayda tamamının harcandığı iddiası gerçek olmayıp ilk üç ayda harcanan bütçenin tamamı 32 Milyon TL'dir. Mahabad caddesi, Hava meydanı ve Eğil ilçesine Dikilen palmiyelerin tutarının 11 milyon olduğu ve tamamının kuruduğu iddia edilmektedir. Söz konusu palmiyeler için yapılan ödemenin Toplamı 61.360 TL'dir. Şu ana kadar altı âdetinde kuruma meydana gelmiştir. Bu oran her tür için karşılaşabilecek bir orandır ve 11 milyon harcandığı iddiası tamamen asılsızdır.

Oyalar söküldü, ancak sonra dikildi!

Mahabad caddesinde 2019 yılında Yapılması düşünülen yol çalışmasından dolayı dünya kavşağı ile Selahattin Eyyubi kavşağı arasında, caddenin tek tarafında 600 m uzunluğunda toplamda 130 adet oya sökülerek Mezopotamya caddesine dikilmiştir. Daha sonra söz konusu alanda cadde yenileme çalışması programdan kaldırılınca caddenin Dünya kavşağı ile Şanlıurfa Bulvarı arasına 4 km'lik kısmı ve iki yakasına toplamda 520 adet oya ağacı 800 adet civarında şekilli İbreli ağaç dikilmiştir. Caddenin devamı dünya kavşağı ile Elâzığ caddesi kavşakları, Yapılan orta refüj ve bulvar düzenlemesinden sonra bu yıl programımıza alınmıştır. Caddede var olan çınar, süs erikleri, ateş dikenleri korunarak, Ağaçlandırması eksik olan yürüme yolları, servis yolları dönüşü ve damlalarda Gerekli olan ağaçlandırma ve peyzaj düzenlemesi tarafımızca yapılmaktadır. İddia edildiği gibi 8000 adet oya toplamda 15.000 ağacın söküldüğü iddiası tamamen asılsızdır.

Mevsimlik çiçek ürettik

2017- 2018 yıllarında Melik Ahmet ve Gazi caddelerinde yol yenileme ve genişlemesi esnasında sökülen ıhlamur ve diğer ağaçlar çeşitli parklarımızda değerlendirilmiştir. Söz konusu caddeler tarafımızca teslim alındıktan sonra 2021 yılında çınar ve süs armutları ile ağaçlandırılmıştır.

İstasyon caddesinde kuruyan ve daha önce kırılan ağaçların yerine Ali pınar kavşağı dâhil toplamda 40 adet yeni oya ağacı dikimi gerçekleştirilmiştir.

Belediyemiz park ve bahçeler daire başkanlığı 2021 yılında 3,5 milyon mevsimlik çiçek üretimi yaparak kendi ihtiyacını satın almadan karşılayan bu oranda üretim yapan tek belediye konumundadır. Kendi fidanlık ve seralarımızda yılda 30 bin fidan, 40 bin kadar çalı bitkisi üretmekteyiz.

60 bin ağaç dikimi gerçekleştirildi

Belediyemiz 2021 yılında ürettiği, orman bakanlığından bedelsiz tahsis ve satın almalar ile toplamda 60 bin ağaç dikimi gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşmıştır. 2022 yılı hedefimiz önceki yılın rakamlarını aşarak çalışmalarımızı sürdürmektir. Bu amaçla yapılan parklar, mesire alanları ve ağaçlandırma ile kişi başına düşen pasif ve aktif yeşil alan miktarı 1.7 m2 den 2.5 m2 ye çıkarılmıştır. Söz konusu haberdeki itham ve iddiaların tamamı yalan, kurgu ve karalamaya yöneliktir.” (Büyükşehir Hukuk Bürosu)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum